در حالی که در پی درگیری های کربلا در آستانه نیمه شعبان فعالیت های ارتش مهدی به حالت تعلیق درآمده است، هفت ایرانی بازداشت شده از سوی نیروهای آمریکایی به فاصله یک روز آزاد شدند.
اقدام به آزادی این هفت ایرانی که طبق اعلام مقامات سفارت ایران در بغداد هیاتی از وزارت نیرو بودند در حالی صورت گرفت که پی بازداشت این افراد سخنگوی وزارت امور خارجه ، این اقدام آمریکا را مغایر با مسئولیت های نیروهای خارجی در عراق خواند و از احضار کاردار سوئیس به وزارت امور خارجه در اعتراض به این اقدام خبر داد.
به گزارش خبرگزاری مهر ، سید محمد علی حسینی در این زمینه گفت: “ نیروهای آمریکایی در تلاشی مداخله جویانه و کارشکنانه ، هیئت کارشناسان وزارت نیروی جمهوری اسلامی ایران که از سوی وزارت برق عراق برای مذاکره پیرامون چگونگی احداث نیروگاهی به بغداد رفته بودند ، را در هتل محل اقامت آنان دستگیر کردند .”
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: “این اقدام آمریکا مغایر با مسئولیت های نیروهای خارجی در عراق بوده که می رفت برای بار دیگر اشتباه دیگری در پرونده رفتارهای ناشایست آمریکایی ها ثبت نماید که با تلاش سفارت جمهوری اسلامی ایران و مقامات عالی رتبه عراقی این موضوع فیصله یافت و آنان آزاد شدند .”
به گفته حسینی:” کاردار سوئیس ( در غیاب سفیر سوئیس ) به عنوان حافظ منافع آمریکا در جمهوری اسلامی ایران به وزارت خارجه احضار و مراتب اعتراض شدید این رویکرد مخالف با مقررات بین المللی و غیر قابل توجیه به ایشان یاد آور شد . ایران در این دیدار خواستار انعکاس آن به مقامات آمریکایی و اخذ توضیحات از آنان شد .”
این در حالی بود که سخنگوی نیروهای آمریکایی در عراق نیز در مصاحبه با بی بی سی گفت که برای ایالات متحده روشن شده است که بازداشت شدگان برای انجام ماموریتی رسمی در عراق به سر می بردند و از حادثه بازداشت آنان ابراز تاسف کرد.
وی گفت که این حادثه به سخنرانی شدیداللحن جورج بوش، رییس جمهور آمریکا، علیه ایران که شامگاه سه شنبه ایراد شد ارتباطی نداشته است. بنابرهمین گزارش منابع آمریکایی گفته بودند که هشت شهروند ایرانی و هفت محافظ عراقی آنان ظاهرا همزمان با سخنرانی آقای بوش توسط ماموران مستقر در یک پاسگاه ایست و بازرسی در بغداد بازداشت شدند و تا بامداد روز چهارشنبه در بازداشت به سر بردند.
همزمان با اعلام خبر بازداشت این افراد سایت بازتاب به نقل از سفارت جمهوری اسلامی ایران دربغداد خبر داد:“هفت ایرانی (یک کارمند سفارت و شش نفر از وزارت نیروی ایران) در هتل شرایتون اقامت داشتند؛ همان هتلی که نیروهای آمریکایی به آن حمله کردند” بنابرهمین گزارش سخنگوی سفارت ایران گفته بود” که مقام های عراقی در جریان حادثه قرار گرفته اند و شکایتی رسمی در این زمینه تسلیم خواهد شد.” این منبع همچنین نوشت :“در ویدئویی که تلویزیون آسوشیتدپرس از حادثه پخش کرد، 10 مرد در خارج از هتلی در مرکز بغداد در حالی که چشمان و دستان آنها بسته شده است، نشان داده می شدند. هم چنین این ویدئو، دیگر سربازان آمریکایی را نشان می دهد که حداقل یک چمدان و یک کیف لپ تاپ را در دست دارند. به گفته شاهدان محلی، نظامیان آمریکایی، اعضای هیات ایرانی را به وسیله چهار خودروی هامر به نقطه نامعلومی انتقال داده اند”.
در تحول مهم دیگری در عراق، گزارش شده که جیش المهدی وابسته به مقتدی صدر روحانی شیعه عراقی که از سوی آمریکایی ها به نزدیکی به نیروهای نظامی ایران متهم شده است، در پی انفجارهای اخیر در شهر کربلا رسما فعالیت های خود را به حالت تعلیق در آورد.
این تحول در پی دستور و صدور بیانیه ای از سوی مقتدی صدر صورت پذیرفت. به گزارش بی بی سی یک دستیار مقتدی صدر، روحانی شیعه عراقی، می گوید که مقتدی صدر تمام فعالیت های شبه نظامیان موسوم به سپاه مهدی، را برای 6 ماه به حال تعلیق درآورده است. بنابراین گزارش ادعا شده است که این تصمیم به منظور سازمان دهی مجدد این تشکیلات اتخاذ شده است. دستور مقتدی صدر پس از آن صادر گشته که درگیری های گسترده در شهر کربلا موجب کشته شدن دست کم 52 نفر و مجروح شدن 300 نفر شده است. در بین اما دستیاران مقتدی صدر هرگونه دخالت شبه نظامیان سپاه مهدی در درگیری ها را تکذیب کرده اند.
مقتدی صدر همچنین دستور سه روز عزاداری برای قربانیان درگیری های کربلا را داده و از مقامات عراقی خواستار تحقیقات برای شناسایی عاملین زد و خوردهای خونین روز سه شنبه در کربلا شده است. در همین حال نوری مالکی که به کربلا سفر کرده، فرمانده ارتش این شهر را برکنار کرده و گفته است هر یک از اعضای نیروهای امنیتی نیز که ثابت شود در انجام وظایف خود در برقراری آرامش در کربلا کوتاهی کرده اند از سمت خود برکنار خواهند شد.
در حین درگیری های کربلا، گزارش شده بود که تلاش شماری از نیروهای وابسته به “جیشالمهدی” برای حضور به همراه سلاح در حرم امام حسین، اوضاع این شهر مقدس را در آستانه نیمه شعبان بحرانی کرده است. سایت بازتاب نوشت نیروهای مسلح جیشالمهدی اصرار داشته ان در ازدحام جمعیت با سلاح به داخل حرم بروند که با مقاومت پلیس کربلا مواجه شده اند.