نزدیکی ایران و آمریکا

نویسنده

مایکل اسلکمن و حسن فتاح


همزمان با آشکار شدن نشانه های همکاری جدید میان ایران و آمریکا در مورد عراق، کشمکش های دیپلماتیک میان این دو کشور با سفر سران آنها به کشورهای خاورمیانه به منظور تقویت روابط شدت یافته است.


احمدی نژاد روز یکشنبه به منظور اصلاح روابط با شریک تجاری و استراتژیک ایران به امارات متحده عربی سفر کرد و در همین حال دیک چنی معاون رئیس جمهوری آمریکا نیز با هدف آرام کردن متحدان آمریکا در منطقه و تقویت حمایت بر علیه ایران وارد قاهره پایتخت مصر شد.


این دیدارها در حالی اتفاق افتاد که مقامات هر دو کشور اعلام کردند ریان کراکر سفیر آمریکا در عراق طی هفته های آتی با همتای ایرانی خود در بغداد دیدار خواهد کرد تا در مورد همکاری های میان دو کشور در خصوص مسائل امنیتی عراق گفتگو کنند.


به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، احمدی نژاد در ابوظبی به منظور تأکید بر اهمیت روابط ایران با امارات با شیخ خلیفه بن زاید النهیان رئیس جمهوری امارات و شیخ محمد بن راشد المختوم حاکم دوبی و معاون رئیس جمهور دیدار کرد.


وی در این دیدار گفت: “ما پیشرفت و سعادت امارات متحده عربی را پیشرفت و سعادت خود می دانیم.” اما هدف رهبران امارات از این دیدار کاهش رویارویی میان ایران و آمریکا بود. خلیفه بن زاید به احمدی نژاد گفت، امارات بدنبال “از بین بردن علل تنش در خاورمیانه به ویژه در خلیج فارس است.”


این در حالی است که عبدالخلیل عبدالله استاد علوم سیاسی دانشگاه امارات متحده عربی در مورد احمدی نژاد می گوید: “او در یک مأموریت مراقبت- خسارت است. بنابراین شاید برای ما زمان آن رسیده باشد که واقعا فکر کنیم او و ایران با جامعه جهانی بازی خطرناکی می کنند.”


احمدی نژاد در کنفرانس خبری روز دوشنبه که در ابوظبی برگزار شد، در مورد حمله آمریکا به ایران گفت: “آمریکایی ها می دانند در صورتی که مرتکب چنین اشتباهی شوند، ایران به شدت تلافی خواهد کرد و آنها پشیمان خواهند شد.” وی خواستار خروج نیروهای نظامی آمریکا از منطقه شد و حضور «نیروهای بیگانه» را علت ناامنی منطقه برشمرد. وی افزود: “کشورهای منطقه دیگر نمی توانند بپذیرند که شما خود را به آنها تحمیل کنید.”


از سوی دیگر دیک چنی در مذاکرات سه ساعته با حسنی مبارک رئیس جمهوری مصر و مقامات ارشد نظامی این کشور در مورد عراق و نفوذ روزافزون ایران در منطقه گفتگو کرد. چنی پس از این دیدار علنا هیچگونه اظهار نظری نکرد، اما سخنگوی حسنی مبارک به خبرنگاران گفت: “وضعیت عراق و خلیج فارس، اندیشیدن تمهیدات امنیتی در خلیج فارس و برنامه هسته ای ایران” از موضوعات مهم این نشست بودند.


به رغم تنش های روزافزون میان ایران و آمریکا، اعلام مذاکرات طراحی شده در مورد عراق، امید تازه ای را در مورد همکاری برای کمک به برقراری ثبات در عراق بوجود آورده است. طرح قبلی مذاکرات با شکست روبرو شد، اما تحقق این امر نشانگر آن است که هر دو کشور به این نتیجه رسیده اند که به کمک یکدیگر نیازمندند.


خبرگزاری جمهوری اسلامی به نقل از سخنگوی وزارت خارجه ایران می گوید: “تهران پس از مشورت مقامات ایران و عراق توافق کرده با واشنگتن مذاکره کند. هدف از این مذاکرات کاهش رنج و درد مردم عراق، حمایت و تقویت دولت نخست وزیر عراق نوری المالکی و برقراری صلح و امنیت در این کشور است.”