بوش در پی انزوای ایران

نویسنده

bush_olmert_b.jpg

دو روز بعد از اعلام نتیجه انتخابات آمریکا و در حالی که مقامات تهران انتظار داشتند پیروزی دموکرات ها در انتخابات میاندوره ای تغییرات عمده ای در سیاست های غرب و به خصوص آمریکا در مورد ایران ایجاد کند، جورج بوش رییس جمهور آمریکا و بزرگ ترین متحد وی تونی بلر رییس دولت بریتانیا در نطق های جداگانه ای از ایران یاد کردند و هر کدام به زبانی ضمن انتقاد و تاکید بر انزوای ایران، احتمال مذاکره با جمهوری اسلامی را رد نکردند.

جورج بوش که بعد از دیدار یک ساعته اش با اولمرت نخست وزیر اسرائیل سخن می گفت درپاسخ به نگرانی های نخست وزیر اسراییل، خواستار انزوای جهانی ایران تا زمان فروگذاردن آنچه “جاه طلبی های هسته ای” نامیده، شده است.

جورج بوش پس از این دیدار گفت که خطر ایران دنیا راتهدید می کند و فراتر از اسراییل و خاورمیانه است. بوش گفت که آمریکا و اسراییل اعتقاد دارند که که ایران روی برنامه سلاح هسته ای کار می کند.

در همین رابطه تونی بلر، نخست وزیر انگلیس نیز خواستار آن شد تا جامعه بین المللی برای پیشبرد روند صلح خاورمیانه با ایران و سوریه به گفتگو بپردازد. بلر نتیجه جنگ عراق را برای آوردن صلح به خاورمیانه مساله ای محوری دانست و اظهار داشت، جهان باید برای سوریه و ایران روشن سازد که چطور می توانند به این روند کمک کنند.

نخست وزیر بریتانیا که در ضیافت سالانه لرد مایور شهردار لندن سخن می گفت اشاره کرد که اتحاد بریتانیا با آمریکا و عضویتش در اتحادیه اروپا، مناسب ترین سیاست ها برای این کشور است و توجیه ضدآمریکایی بودن و یا تردید داشتن نسبت به اروپا را نمی داند. سیاستی که نه تنها احمقانه است، بلکه مسیری است در جهت عکس منافع وافعی مردم بریتانیا.

با توجه به اظهارنظرهای جورج بوش و تونی بلر - در شرایطی که فرانسه خواستار یک مقابله همگانی با حکومت ایران شده - کارشناسان سیاست بین المللی اظهار نظر کرده اند که تلاش برای استفاده از نفوذ ایران و سوریه برای حل بحران عراق وهمچنین فلسطین واسراییل، افزایش یافته و از سوی دیگر چنین می نماید که با پیروزی دموکرات ها در آمریکا، مسوولان ایرانی امیدوار شده اند که با کمک روسیه و چین بتوانند همچنان در موضوع خود برای حفظ فن آوری هسته ای باقی بمانند.

طی ماه های گذشته عبدالعزیز حکیم روحانی بلند پایه شیعه عراقی، به عنوان میانجی از ایران خواسته بود که بر سر مساله امنیت در عراق با آمریکا به گفت و گوبنشیند. در آن زمان، مقامات آمریکایی گفتند که تنها حاضرند درخصوص مساله هسته ای گفت وگو کنند و نه موضوعات دیگر، اگرچه مقامات ایرانی تصریح کردند که علاقه مندهستند درخصوص همه مسائل مبتلابه به گفت وگو بپردازند. همزمان با مجادلاتی بدون نتیجه بین دو طرف، پرونده هسته ای ایران از آژانس بین المللی انرژی اتمی راهی شورای امنیت سازمان ملل شد، تاعملا گفت و گو بر سرعراق پیش ازآغاز آن خاتمه یافته تلقی شود.

بوش در دیدار اخیر با المرت تاکید کرد که جاه طلبی های هسته ای ایران موردعلاقه دنیا نیست واگر ایران سلاح اتمی به دست بیاورند به طرز وحشتناکی بی ثبات کننده خواهد بود.

رییس جمهور آمریکا راه حلی دیپلماتیک نیز برای مواجهه با ایران تجویز کرده است و آن تحریم از طریق سازمان ملل برای متوقف کردن برنامه غنی سازی اورانیوم است. دیپلمات های پنج کشور عضو دائم شورای امنیت طی هفته های گذشته در سازمان ملل درخصوص راه های رسیدن به توافقی درخصوص پیش نویس قعطنامه ای که تحریم را برای ایران به ارمغان خواهد آورد در حال گفت و گو هستند تا بدین وسیله ایران را متقاعد کنند که برنامه هسته ای خود را متوقف کند. با مخالفت روسیه و چین با بخش های عمده ای ازاین پیش نویس عملا انتشار قعطنامه متوقف مانده و همزمان ایران نیز پذیرفته که طرح روسیه برای غنی سازی اورانیوم در خاک آن کشور را روی میز بگذارد.

بوش گفته است که اگر ایرانی ها به برنامه شان ادامه دهند وبه جلو بروند، برای ایران عواقبی خواهد داشت: “امید من این است که افراد عاقلی در میان دولتمردان ایرانی باشند که تشخیص بدهند تحریم منجر به منافع ملی کشورشان نمی شود”. مقامات ایرانی طی هفته های گذشته بارها تاکید کردند که تحریم روی وضعیت زندگی مردم تاثیری نمی گذارد وحاضر نیستند به خاطر تحریم برنامه غنی سازی اورانیوم را متوقف کنند. بوش همچنین گفت اگر ایرانی ها خواستار گفت وگو هستند، ما راه را به انها نشان داده ایم. اشاره او به درخواست برای تعلیق غنی سازی اورانیوم است که به عنوان پیش شرط هر گونه مذاکره ای بین کشورهای اروپایی وایران طی ماه های گذشته قرار گرفته است.

دیدار بوش والمرت دومین دیدارشان پس از خارج شدن آریل شارون از صحنه است. المرت دراین دیدار بار دیگر با استناد به سخنان محمود احمدی نژاد درخصوص اسراییل، تصریح کرد: “هدف نهایی تهران، پاک کردن اسراییل ازروی نقشه جغرافیایی است.” او که با “ان بی سی” سخن می گفت، از همه دنیا خواست برای فشار به ایران برای متوقف کردن برنامه هسته ای اش نیروهای خود را جمع کنند. نخست وزیر اسراییل همچنین دردیدار باکاندولیزا رایس، گفته است که ایران برای نابودی اسراییل اقدام می کند و به همین جهت اعتقاد ندارند که برنامه هسته ای ایران تنها برای تولید انرژی باشد. المرت به “ان بی سی” گفته است که او هیچ مخالفت واعتراضی با مذاکره آمریکا وایران برای یافتن راه حلی درخصوص مساله هسته ای ندارد: “ هرگونه مصالحه ای که ایران را از دنبال کردن توانایی های هسته ای بازدارد و برای پرزیدنت بوش قابل قبول باشد، برای من هم قابل قبول است. ما به دنبال جنگ نیستیم. ما به دنبال مواجهه نیستیم. ما به دنبال خروجی این مذاکرات هستیم.”