در حالیکه کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی روز گذشته کلیات طرح خرید بنزین مازاد مردم توسط دولت به قیمت آزاد را به تصویب رساند، ساعتی بعد سخنگوی دولت خرید بنزین از مردم را “شایعه” نامید.
علی دیربازعضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس دیروز به خبرگزاری مهر گفت: “کلیات طرح خرید بنزین مازاد مردم توسط دولت به قیمت آزاد در این کمیسیون با اکثریت آرا به تصویب رسیده است”. به گفته دیرباز ”طرح خرید بنزین مازاد مردم توسط دولت به قیمت آزاد” پس از تصویب در کمیسیون برنامه و بودجه برای اجرایی شدن باید در صحن علنی مجلس نیز مورد تصویب سایر نمایندگان قرار گیرد.
وی گفت که تکلیف این طرح طی 2 ماه آینده مشخص می شود و افزود: “خرید بنزین مازاد مردم توسط دولت به قیمت آزاد در این کمیسیون به صورت طرح و تفسیری که دولت درمجلس مطرح کرده بود به تصویب رسیده است”. وی تصویب این طرح را مقدمه ای برای عرضه بنزین آزاد برشمرد و گفت: “با تصویب این طرح در صحن علنی، بنزین آزاد هم عرضه خواهد شد”.
آن گونه که از توضیحات این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس بر می آید، در صورت اجرائی شدن این طرح دولت اقدام به خرید باقی مانده بنزین سهمیه بندی مردم در پایان هر دوره از اختصاص سهمیه ها خواهد کرد.
خبرگزاری مهر در همین خصوص با اشاره به اینکه “هم اکنون در روزهای پایانی هرماه تقریبا اکثر جایگاههای عرضه بنزین شاهد ازدحام و صفهای بسیار طویل هستند که وجود تاکسی ها، وانتها و به عبارتی خودروهای غیرشخصی در این صف ها بسیار قابل توجه است” نوشت: “دارندگان خودروهای عمومی برای استفاده از باقیمانده سهمیه بنزین خودروی خود، در تبانی با تعدادی رانندگان خودروهای شخصی وارد جایگاههای عرضه سوخت می شوند و علاوه بر پرکردن باک خود، بنزین سهمیه خود را با قیمت های توافقی در اختیار دیگر رانندگان قرار می دهند”.
این خبرگزاری تلویحا با طرح اینکه “برخی از صاحبان این خودروها که از سوخت شدن باقی مانده سهمیه بنزین ماهانه خود که به مصرف نرسیده نگران هستند پس از پر کردن باک خودروهای خود اقدام به ریختن بنزین در دبه یا ظرفهای پلاستیکی می کنند”، رفع چنین مسائلی را در گرو اجرای مصوبه روز گذشته مجلس برای خرید سهمیه بندی بنزین مردم عنوان کرد.
از سوی دیگر از شواهد چنین بر می آید که دولت برای پیشگیری از عرضه بنزین با قیمت آزاد توسط خود مردم که از محل سهمیه خود آنان تامین می شود قصد دارد از عرضه هرگونه بنزین با قیمت آزاد جلوگیری کند.
در همین ارتباط روز سه شنبه یحییزاده، نماینده تفت و میبد در تذکری به به وزیران کشور و نفت از آنان خواست تا “سهمیه سوخت تاکسیهای غیرفعال در کل کشور را قطع کنند” و برای پوشاندن مشکلات سهمیه بندی بنزین ”از فعالیت حدود 2500 موسسه تاکسیرانی در تهران” که این عضو مجلس از آنها به عنوان “آژانس های غیر مجاز” نامبرد، ممانعت به عمل آورند.
اما همزمان با انتشار خبر تصویب چنین طرحی در کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، غلامحسین الهام سخنگوی دولت در پاسخ به خبرنگارانی که از وی پرسیدند: “کمیسیون برنامه و بودجه مجلس طرحی دارد که بر اساس آن دولت، بنزین مازاد مردم را به قیمت آزاد ( لیتری600 تومان ) از آنها خریداری کند”، گفت: “این سئوال نقل شایعه ای بیش نیست، من چنین طرحی را ندیده ام و کمیسیون هم نمی تواند مصوبه داشته باشد”.
وی در عین حال چنین اظهار نظر کرد که: “اگر مردم بنزین ذخیره داشته باشند یعنی بنزین آنها اضافی است و این با آنچه که گفته می شود بنزین کافی موجود نیست مغایرت دارد”.
تکذیب سخنگوی دولت در حالی صورت می گیرد که زمستان و بهار گذشته، تا قبل از اجرای ناگهانی سهمیه بندی و افزایش قیمت بنزین، با وجود تصویب سهمیه بندی بنزین در قانون بودجه سال 86 از سوی مجلس، سخنگوی دولت سهمیه بندی بنزین را نیز تکذیب می کرد.
از سوی دیگر کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در حالی دیروز “کلیات طرح خرید بنزین از مردم با قیمت آزاد” را با اکثریت آراء به تصویب رساند که کمتر از 9 ماه پیش مجلس هفتم تبصره 13 قانون بودجه سال 86 را به تصویب رساند که تنها در یک بند از 7 بند آن آمده بود: “دولت موظف است حداکثر از ابتدای خرداد ماه سال 1386، بنزین تولید داخل بعلاوه بنزین وارداتی تا سقف یارانه معادل ارزی بیست و دوهزار و دویست و پنجاه میلیارد (22.250.000.000.000) ریال را به صورت سهمیهبندی با اولویت استفاده از کارت هوشمند به قیمت هر لیتر یکهزار (1000) ریال عرضه نماید”.
این تبصره مفاد بلندبالای دیگری هم داشت که بسیاری از آن تاکنون به اجرا در نیامده یا به صورت ناقص به اجرا گذاشته شده است: “دستگاههای موضوع ماده (160)(همان دستگاه های دولتی) قانون برنامه چهارم توسعه مجاز به استفاده از بنزین سهمیهبندی با قیمت هر لیتر یکهزار (1000) ریال نمیباشند”.
مورد دیگر تاکید بر این بود که: “نحوه و میزان سهمیهبندی و تعیین قیمت مناسب بنزین غیرسهمیهبندی بنا به پیشنهاد سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور و وزارت نفت تا پایان فروردین ماه به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید”.
با این حال با وجود اجرای سهمیه بندی بنزین، دولت از تعیین قیمت و عرضه بنزین آزاد خودداری کرد چرا که گردانندگان دولتی بنابر ملاحظات سیاسی نگران تاثیر عرضه بنزین آزاد بر افزایش نرخ تورم و گسترش گرانی در کشور هستند.
ضمن آنکه مصوبه دیروز کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز نقض مصوبه قبلی مجلس است؛ جالب آنکه به جای عرضه بنزین آزاد در کنار بنزین سهمیه بندی به مردم، حالا قرار است همان چند لیتر بنزین را هم نداده پس بگیرند.