رسا قاضی نژاد
رقابت بر سر صندلی ریاست مجلس وابستگان جناح راست را در برابر هم قرار داده است؛ از یک سو طرفداران ”حدادعادل” و “لاریجانی” در جدال هستند، از سوی دیگر “ تعدادی از نمایندگان و چهره های سیاسی جریان اصولگرا” گفتگویی را با “دکتر سید شهاب الدین صدر” آغاز کرده اند. و این همه ماجرا نیست: دو جبهه دیگر هم هست: مرتضی آقا تهرانی نمایندهی دوم تهران، که حامیان احمدی نژاد وی را علم کرده اند و دیگری “هادی غفاری” که معتقد است “حدادولاریجانی انگشتکوچک من نیستند”. در این میان اگر اصلاح طلبان در تهران پیروز شوند باید به این گزینه ها نام “ اشرفی اصفهانی و مجید انصاری” را نیز افزود.
دو روز دیگر، یعنی روز جمعه دور دوم انتخابات مجلس هشتم برگزار می شود تا تقریبا باقیمانده یک سوم نمایندگان مجلس انتخاب شوند اما این دلیل نمی شود که مشتاقان ریاست بر مجلس هشتم، از خیلی پیش از این تاریخ فعالیت خود را آغاز نکرده باشند. ظاهرا رقابت اصلی بین غلامعلی حداد عادل و علی لاریجانی منتخبان تهران و قم است. حداد عادل در چهار سال گذشته رییسی “خوب” برای اصولگرایان بوده که “حمایت” های همه جانبه اش از دولت، موجب شده تا حتی برخی دیگر از نمایندگان وابسته به جناح راست، خواستار تغییر او و باهنر از ریاست دوره هشتم شوند. هر چند حالا با انتشار نامه احمدی نژاد به حداد که نماینده ای آن را “پاداش” دولت به حدادی دانسته، معلوم نیست این ”خوب” بودن تا کجا ادامه یابد؛ اما هر چه هست حداد تاکنون در دعوای دولت ـ مجلس، طرف احمدی نژاد را گرفته است. به همین علت است که برخی از نمایندگان به دیدار “لاریجانی” رفته اند تا از وی برای ریاست مجلس حمایت کنند.
اما صندلی ریاست مجلس، غیر از این دو چهره سرشناس راست، طالبان دیگری نیز دارد.
”هادی غفاری” از جمله این چهره هاست. او که از دست اندرکاران “انقلاب فرهنگی” درسالهای ابتدایی انقلاب و چهره های سرشناس افراطی آن دوران بود، اینک در دور دوم انتخابات در “تبریز، اسکو و آذرشهر”، به نوشته ”عصر ایران” مورد “حمایت اصلاح طلبان” قرار گرفته است.
او به فردا “درباره فردی که شایسته ریاست مجلس را دارد” گفته است: “چند روز پیش کسی از من پرسید از بین سه نفری که برای ریاست مجلس مطرح هستند آقایان حداد عادل، لاریجانی و آقا تهرانی کدامشان رای بیاورند. من با صراحت گفتم خودم. گفتند کاندیدا می شوی گفتم بله. من توان مدیریتی بسیار بیشتری از آقای حداد عادل دارم.“
این نامزد اصلاح طلبان از استان آذربایجان شرقی در شرح سوابق انقلابی خود و مقایسه با حداد، لاریجانی و آقا تهرانی گفته است:“سوابق انقلابی که جای خود دارد. من با تکبر می گویم این سه بزرگوار در سوابق انقلابی انگشت کوچک من هم نمی شوند. ما از بس متواضعانه صحبت کردیم که برخی فکر کردند علی آباد هم شهری است. یک صدم سیلی هایی را که من برای انقلاب خورده ام این سه بزرگوار در خواب هم ندیده اند. چه برسد در بیداری. یک صدم آن کابل خوردن ها، تحمل آب جوش ها قپان ها و آویزان شدن ها. هنوز عوارض شکنجه ها را پس از سی سال در بدن خود دارم.مشت هایی که یک استخوان در فکم نگذاشته و انگشتان پایم هم ناخن ندارد. اگر کسی الان پایش را روی پای من بگذارد خون جاری می شود. به لحاظ تدبیر و عقل هم خودم را در تدبیر تحصیلات عالیه و مرتبه اندیشمندی از هر سه بزرگوار برتر می دانم.“
دو رقیب دیگر
اما ادعای “غفاری” در صورتی به واقعیت نزدیک خواهد شد که او پیروز انتخابات جمعه شود در حالیکه دو رقیب دیگری که انگشت گوچک او هم نیستند، در همان دور اول برگزیده شده اند و نیاز به اما و اگر ندارند. به اضافه اینکه ”معلم اخلاق کابینه” یعنی مرتضی آقا تهرانی، نفر دوم منتخب تهران و شهاب الدین صدر هم هستند. اولی به عنوان رئیس و دومی نایب رئیس.
مرتضی آقا تهرانی امیدوار است احمدی نژاد از حامیان خود در مجلس بخواهد وی را به عنوان رییس مجلس برگزینند؛ به هر حال او هم “معمم” است و هم به نسبت سایر کاندیداها خود را “شایسته تر” می داند.
همزمان سایت “عصر ایران”، نیز خبرداده که، “تعدادی از نمایندگان و چهره های سیاسی جریان اصولگرا”، گفت و گوهایی را با “دکتر سید شهاب الدین صدر” را آغاز کرده اند تا او را متقاعد سازند در انتخابات گزینش رئیس مجلس به طور جدی وارد صحنه شود.براساس این گزارش، حامیان ریاست صدر بر مجلس هشتم معتقدند، “هم حدادعادل و هم لاریجانی، دارای حاشیه های سیاسی و حزبی خاص هستند و نمی توانند برای ریاست مجلس آینده گزینه های مناسبی باشند”.
به باور آنها، “حدادعادل به جز سال نخست ریاستش بر مجلس، نتوانست آنگونه که شاید و باید از شأن و اعتبار مجلس دفاع کند به گونه ای که در دو سال اخیر، مجلس به جای آنکه ناظر بر اعمال دولت باشد، عملا به جاده صاف کن دولت تبدیل شد و بسیاری از حرکت های نمایندگان برای انتقاد از دولت و اصلاح رویکردهای اشتباه آن، با مقاومت هیات رئیسه ناکام ماند”. حداد در سال نخست مجلس هفتم توانست با 196 رأی ریاست مجلس را از آن خود کند ولی عملکرد وی در این مقام باعث شد آرای وی در سال های دوم، سوم و پایانی مجلس به 150، 160و 170 رأی کاهش یابد.
در عین حال علی لاریجانی هم، برغم اختلافات با احمدی نژاد و نیز عزیمت اعتراضی به قم و کاندیداتوری از آن شهر، به علت آنکه تعداد کافی از همفکران سیاسی اش در مجلس هشتم حضور ندارند، برای رسیدن به صندلی رئیس مجلس با موانع کمی روبه رو نیست.
اما از دید حامیان ریاست صدر، او توانست “جبهه متحد اصولگرایان” را در بحبوحه انتخابات به خوبی ساماندهی و به مردم معرفی کند؛ ضمن آنکه بسیاری از منتخبان مجلس هشتم عضو جبهه ای هستند که صدر دبیرش است. لذا در اینجا باز بحث “اجماع” پیش آمده و عملیات پیچیده و چند لایه برای انتخاب رئیس.
ریاست مجلس هشتم، کلید ریاست جمهوری دهم
اما علت اصلی جنگ قدرت پیش از موعد بر سر ریاست مجلس، چیست؟ برخی صاحبنظران معتقدند “باید به رابطه تصدی ریاست مجلس با انتخابات ریاست جمهوری اندیشید”. در همین ارتباط سایت “بازنویس” نوشته: “حداد عادل وعلی لاریجانی دو گزینه مهم برای تصدی ریاست مجلس هشتم اند و بسیاری براین عقیده اند که این سمت در واقع می تواند سکوی پرشی برای تصدی پست ریاست جمهوری محسوب شود. بر این اساس می توان گفت؛چنانچه توافقی درپشت پرده صورت نگیرد، «علی لاریجانی» رقیب اصلی «حداد عادل »برای تصدی ریاست مجلس خواهد بود و همین مساله بیش از پیش کار را برای احمدی نژاد دشوار خواهد کرد زیرا در چنین شرایطی کسی نامزد ریاست جمهوری می شود که به دلیل انتساب به خانواده ای روحانی و نمایندگی شهر مقدس قم به شکل طبیعی حمایت بسیاری ازعلمای طرازاول را همراه خواهد داشت، ازسوی دیگر تصدی ریاست مجلس به عنوان تاکیدی مضاعف برمزیت های اودر قبال احمدی نژاداستفاده خواهد شد و نباید از این نکته نیز غافل شد که لاریجانی به شکل ضمنی حمایت برخی ازمهره های قدرتمند سیاسی مورد قبول دو جناح را نیز به همراه خواهد داشت.روی دیگر سکه اما با نام «حداد عادل» رقم می خورد چراکه در صورت تصدی ریاست مجلس توسط وی، لاریجانی تا حدودی به حاشیه رانده خواهد شد و آن هنگام باید «حداد عادل» را به عنوان یکی ازگزینه های جدی اصولگرایان درانتخابات ریاست جمهوری آتی تلقی کرد”.
به نوشته بازنویس اما “نکته مهم اینجاست که احمدی نژاد علیرغم تمامی انتقاداتی که به وی وارد می کنند فردی است که شجاعتی درونی و ذاتی دارد وبه ادبیات مردمی تسلط ویژه دارد زیاد کار می کند و بسیار آرمانگرا می باشد تقریبا همان چیزهایی که عموم مردم از آن خوششان می آید که آن دو نفر دیگر به طور کامل فاقد آن هستند مگر اینکه در یک سالی که بر روی صندلی ریاست در مجلس هشتم می نشینند واجد چنین خصلت هایی بشوند”.
”نه” اصلاح طلبان به حداد و لاریجانی
اما در این میان اندک اصلاح طلبان مجلس که مایلند به همراه مستقل های مجلس خود را یکی از فراکسیون های فعال مجلس آینده بدانند، از هم اکنون در مورد ریاست مجلس گفته اند:” ما به هیچ وجه به لاریجانی و حداد عادل به عنوان رئیس مجلس رأی نمی دهیم و خودمان نامزد داریم.”[محمد قمی، نامزد ستاد ائتلاف اصلاح طلبان ]
به گزارش البرز قمی در ستاد ائتلاف اصلاح طلبان در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه اصلاح طلبان در انتخابات هیئت رئیسه مجلس به حداد رأی می دهند یا به لاریجانی گفت: “من طرح این پرسش را انحرافی می دانم و اصلاً دلیلی ندارد که گزینه های ریاست مجلس محدود به حداد یا لاریجانی باشد زیرا شایستگی نامزدهای ما، به ویژه اشرفی اصفهانی و مجید انصاری برای ریاست مجلس کمتر از آن آقایان نیست. نامزدهای ما برای ریاست مجلس سوابقی به مراتب بالاتر از حداد عادل و لاریجانی دارند و ما رأی خود را بی جهت برای افرادی که امتحان داده و رد شده اند تلف نمی کنیم زیرا به ویژه حداد عادل وکیل الدوله بوده و برای ملت و مجلس دلسوزی نکرده است.”