فیونا ایپر
ایزابل کوتان- پر، وکیل مدافع فرانسوی، ازسوی حکومت تهران برای اعتراض و شکایت علیه فیلم آرگو، برنده اسکار ۲۰۱۳، انتخاب شده است. جمهوری اسلامی معتقد است که این فیلم اساس تاریخی ندارد.
ایزابل کوتان- پر، همسر “ایلیچ رامیرز سانچز” معروف به کارلوس است که در فرانسه بخاطر انجام سوءقصدهای مرگبار در سال های ۱۹۸۰ مورد محکومیت قرار گرفت. ایزابل که اخیراً از ایران آمده به این کشور سفر کرده بود تا با وزیر فرهنگ جمهوری اسلامی دیدار و همچنین مدارکی را که برای پرونده نیاز دارد دریافت کند. هدف او: انجام یک روند قضایی ازطریق شخصیت حقیقی علیه فیلم آرگو، ساخته بن افلک. سناریوی این فیلم به جمهوری اسلامی و بحران گروگانگیری سفارت آمریکا در تهران مربوط می شود. حکومت تهران که احساس می کند با این فیلم مورد آسیب قرار گرفته، از وکیل فرانسوی خواسته است تا راهی برای اعتراض به این فیلم که به عنوان بهترین فیلم آکادمی اسکار در سال جاری شناخته شد بیابد. اکنون او درتلاش است تا در فرانسه و سپس در سوئیس و ایالات متحده همکارانی بیابد که مایلند به همراه او این پرونده را پیش ببرند. او در مصاحبه با فیگارو به سؤالاتی دراین زمینه پاسخ گفته است. این مصاحبه را می خوانید.
ایران فیلم آرگو را به چه دلیل مورد مؤاخذه قرار می دهد؟
بخاطر اینکه تصویر غلطی از این کشور داده. فیلم بن افلک یک فیلم تخیلی است. با این حال ادعا می کند که “از رویدادهای واقعی اقتباس شده” و تلاش می کند تا این ادعا را با ذکر اینکه از مدارک طبقه بندی نشده استفاده کرده باورپذیر جلوه دهد. این فیلم به صورت یک فیلم مستند آغاز می شود و نشان می دهد که ایرانیان دلایل موجهی برای شورش خود داشته اند… سپس یک تصویر منفی از حکومت و مردم ارائه می دهد که گویی انسان هایی وحشی و خشن هستند.
هدف دولت ایران چیست؟
ایران به دنبال این نیست که آرگو ممنوع شود. ذکر اینکه “رویدادهای این فیلم واقعی نیستند” می تواند یکی از خواسته های موردنظر باشد. دولت ایران فقط می خواهد یک مباحثه تناقض آمیز در این زمینه راه بیفتد و مردم واقعی بودن رویدادها را زیر سؤال ببرند. این کشور به دنبال آن است که ماشین جنگ هالیوود دست از سرش بردارد و در تولیدات خود این کشور را در آتش و خون نشان ندهد. متأسفانه امروزه بسیاری از فیلم های بلند به شکلی ضد ایرانی ساخته می شوند، مانند فیلم های “300” و “غیرقابل تصور”.
برای پیشبرد این پرونده، تأکید شما بیشتر روی چه عناصری است؟
هنوز باید عناصر استناد پذیر بسیاری را جمع آوری کنم. ولی اگر این روند قضایی عملی باشد، که من فکر می کنم اینطور است، تأکیدم بر ماده ۱۳۸۲ قوانین مدنی است که به موضوع “جبران خسارت ایجاد شده به دیگران” می پردازد. فقط نمی خواهم کسی از آزادی بیان با من سخن بگوید… در سوئیس حتی “افترا به یک حکومت خارجی” نیز در قانون وجود دارد. چندین گزینه مختلف در اختیار است و من آماده ام تا بدعت گذاری کنم.
منبع: فیگارو، ۲۱ مارس