مخالفت با مذاکره با آمریکا بالا گرفت

نویسنده

همزمان با جدی شدن مذکرات ایران و آمریکا که به گفته آمریکائی ها محدود به مسائل عراق خواهد بود موثران دو جناح رقیب سیاسی هیات موتلفه اسلامی و جبهه مشارکت با این مذاکرات مخالفت کرده و درباره آن ملاحظاتی را مطرح کرده اند.

در دو روز گذشته تنها روزنامه کیهان در مقاله ای با این مذاکرات مخالفت کرده و آن را رقص با گرگ ها خوانده بود اما بر اساس خبرهائی که روز دوشنبه منتشر شده این موضوع برداشت‌های متفاوت و گاه متناقضی را در میان فعالان و احزاب سیاسی در پی داشته است و هر گروه از دریچهء نگاه حزبی به این مساله پرداخته‌اند. هیات موتلفه بر مواضع پیشین خود، این مذاکره را در چارچوب نظریهء تقابل جهان اسلام با غرب ارزیابی کرده و بر این باورست که آمریکا به دلیل نفرت ذاتی از اسلام سر آشتی با ایران ندارد. در مقابل احزابی همچون جبهه مشارکت نفس مذاکره را بر اساس سیاست تنش زدائی مقبول دانسته اما تاکید کرده که این عمل به معنای صرف‌نظر کردن از منافع ملی نیست بلکه مذاکره به منظور تامین منافع ملی براساس حفظ و تامین حیثیت و اعتبار ملی در مناسبات بین‌المللی، بهره‌گیری از پرستیژ ملی برای گسترش تعاملات، متکی بر احترام متقابل در چارچوب قوانین بین‌المللی است.

بنا به گزارش های رسیده از تهران برخی از کارشناسان نسبت به سوءاستفاده آمریکا از قدرت و نفوذ ایران در منطقه و به خصوص عراق هشدار می‌دهند، به اعتقاد این گروه از کارشناسان نوع بازی (مذاکره) ایران با آمریکا باید از بازی حاصل جمع صفر به بازی برد- برد تبدیل شود و در غیر این صورت ایران بازندهء این دور از مذاکرات خواهد بود.از سویی دیگر، برخی دیگر از ناظران نیز تجدید روابط ایران و آمریکا را بیش‌تر از آن‌که به نفع آمریکا بدانند به نفع ایران می‌دانند و بر این اعتقاد هستند که تجدید روابط با ایالات متحده منجر به حل مشکلات کشور خواهد شد.

محمد نبی حبیبی، دبیر کل حزب موتلفه به صراحت گفته است ،مذاکرات ایران با آمریکا در پایان هفتهء جاری نه تنها هیچ‌گونه نفعی برای ایران نخواهد داشت بلکه بسترهای لازم و مناسب را نیز برای حل اختلافات 28 سالهء این دو کشور به وجود نخواهد آورد.

حبیبی در گفت‌وگو با خبرنگار روزنامه سرمایه تاکید کرده مذاکره با آمریکا زمانی مفید خواهد بود که آمریکا انقلاب ایران را به رسمیت بشناسد و مطالبات ایران را بپردازد و تغییری در رویکرد و اقدامات خود نسبت به ایران ایجاد کند.

این فعال سیاسی در توضیح گفته‌های خود استدلال می‌کند: «شورای روابط خارجی آمریکا به صراحت گفته است که قرن 21 قرن تقابل اسلام و غرب است و رییس‌جمهوری آمریکا نیز پس از حوادث 11 سپتامبر اعلام کرد که ما در آغاز یک جنگ صلیبی مجدد هستیم.

دبیرکل هیات موتلفه خلاف برخی از ناظران سیاسی که حل اختلافات ایران- آمریکا را صرفا در گرو حل مشکل فلسطین و توافق ایران و آمریکا بر سر چگونگی حل مسالهء این کشور می‌دانند، معتقد است که فلسطین تنها یک قسمتی از مسایل و مشکلات جهان اسلام و آمریکاست در حالی که مشکلات دیگری نیز جهان اسلام با آمریکا دارد، همچون مسایل عراق، لبنان و افغانستان.

جبهه مشارکت

عبدالله رمضان‌زاده، قائم‌مقام دبیرکل حزب مشارکت از دریچهء الگویی به این مساله ‌نگریسته زمان را، زمان مناسبی برای مذاکره بین ایران و آمریکا می‌داند ولی در خصوص ترکیب هیات مذاکره‌کنندهء ایرانی هشدار می‌دهد و دربارهء نتایج این نشست اظهار نگرانی می‌کند.

رمضان‌زاده می‌گوید: با توجه به شناختی که از تیم هدایت‌کنندهء وزارت امور خارجه و توانایی‌های آن‌ها در عرصهء دیپلماسی دارم; نسبت به نتایج این مذاکرات بدبین هستم چرا که این تیم ممکن است اصل قضیه را زیر سوال ببرند.»وی در عین حال این اقدام را که بالاخره پس از سال‌ها مذاکره با آمریکا در دستور کار مسوولان کشور قرار گرفته است; گام مثبتی در سیاست خارجهء کشور می‌داند.

رمضان‌زاده می‌گوید: مشکل اصلی در روابط ایران و آمریکا این است که آمریکایی‌ها حاضر نیستند در یک شرایط برابر با ایران پای میز مذاکره بنشینند و اکنون نیز به دلیل زمین‌گیر شدن در عراق و عدم توانایی در حل بحران‌های عراق سبب شده است که آمریکا دستش را برای مذاکره به سوی ایران دراز کند.