نادر کرمی
با آنکه شعار “ائتلاف” و “کاندیدای واحد” شعار واحد اصلاح طلبان است، اما بحث در مورد شیوه رسیدن به چنین اتحادی، به عمده ترین و جنجالی ترین موضوع اختلاف برانگیز در میان اصلاح طلبان تبدیل شده است.
در شرایطی که مهدی کروبی، “شورای حکمیت” را بهترین شیوه می داند، طرفداران خاتمی بر راهکار “نظر سنجی” تاکید دارند. برخی نیز طرح “پارلمان اصلاحات”را که از سوی محمد علی نجفی مطرح شده، شیوه بهتری برای رسیدن به ائتلاف خوانده اند.
کروبی: ایده شورای حکمیت را خراب کردند
مهدی کروبی، دبیرکل حزب اعتماد ملی که در منزل عبدالله نوری حاضر شده بود در گفتگو با خبرنگاران و در پاسخ به منتقدان طرح پیشنهادی اش که به “ریش سفیدی” معروف شده است گفت: “خاتمی و مجلس ششمی ها با همین ریشسفیدیها، رئیسجمهور و نماینده شدند”.
کروبی که پیش از این نیز گفته بود “نظرسنجی را ده شاهی قبول ندارم” گفت: “نظرسنجی گروههای سیاسی را به هیچ وجه قبول ندارم. نظرسنجی باید درخیابان و درمیان مردم انجام بپذیرد نه اینکه آقایان درخانههای تیمی بنشیند و برای خود نظرسنجی کنند ودر نهایت هم معلوم است چه کسی از این نظرسنجیها بیرون میآید”.
اشاره کروبی به طرفداران کاندیداتوری محمد خاتمی است که وی معتقد است می خواهند با انجام نظرسنجی هم کاندیداتوری خاتمی را زمینه سازی کنند و هم کروبی را کنار بزنند.
کروبی همچنین تاکید کرده است: “متاسفانه عدهای ایده شورای حکمیت را که من مطرح کردم، خراب کردند و میگویند چون خروجی این شورا مشخص است که چه فردی است، آن را قبول نداریم”.
وی همچنین از حضور برخی چهرهها همچون میرحسین موسوی، عبدالله نوری، علی اکبر محتشمیپور و افراد مستقل در شورای حکمیت خبر داده و در خصوص کاندیداتوری عبدالله نوری در انتخابات آینده و احتمال ردصلاحیتش نیز گفته است:” عبدالله نوری شخصیت ممتازی است که هر کاری که صلاح بداند، انجام میدهد که فکر میکنم رد صلاحیتش کمی دور از ذهن است ولی در صورت تحقق چنینی امری، حاضر به رایزنی برای تاییدصلاحیتش هستم.“
زیدآبادی: ایده نجفی کامل تر است
در عین حال دبیرکل سازمان دانشآموختگان ایران که عمده ترین تشکل حامی کاندیداتوری عبدالله نوری است نیز با رد سه طرح “شورای حکمیت “، “کار گروه مجمع روحانیون مبارز” و”نظرسنجی” برای انتخاب کاندیدای واحد میان اصلاحطلبان گفته است: “طرح نجفی درباره تشکیل پارلمان اصلاحات به دلیل آنکه بدنه نیروهای اصلاحطلب و انجمنهای صنفی را شامل میشود و به پرسشهای اصلی پیرامون حضور اصلاحطلبان در انتخابات توجه میکند، بهترین راهحل انتخاب کاندیدای واحد است”.
وی افزوده است: “کسانی که سه طرح «شورای حکمیت »، «کار گروه مجمع روحانیون مبارز» و« نظرسنجی» را مطرح میکنند، صورت مساله اصلی را پاک کردهاند؛ در حالیکه در متن طرح نجفی مسایل اصلی نظیر «در انتخاب چه میتوان کرد» و «چگونه میتوان کرد» مطرح میشود.”
احمد زیدآبادی درگفتوگویی با ایلنا مشکل شورای حکمیت را آن دانسته است که “منحصر به افرادی میشود که دستی در قدرت داشته و دارند و شامل نیروهای اصلاح طلب دیگر نمی شود و آنها را نیروهایی کاملاً تابع فرض میکنند:.
وی افزوده است: “این طرح زمینه را برای مشارکت عام اصلاحطلبان در داخل و خارج از حکومت فراهم نمیکند.“
زیدآبادی ضمن رد شیوه نظرسنجی برای انتخاب کاندیدای واحد گفته است: “مشکلات این طرح از طرح شورای حکمیت بیشتر است زیرا انجام نظرسنجی علمی در ایران مشکل است، دیدگاههای مردم به سرعت تغییر میکند و بسیاری از مردم در نظرسنجی بنابر ملاحظاتی نظر واقعی خود رانمیگویند”.
دبیرکل سازمان دانشآموختگان ادامه داده است: “نظرسنجی نمیتواند اختلاف میان اصلاح طلبان را رفع کند زیرا هر شخص با توجه به شرایطیکه گفته شد، میتواند نتایج آن را زیرسوال ببرد”.
زیدآبادی راهحل محمدعلی نجفی مبنی بر تشکیل پارلمان اصلاحات را بهترین طرح برای انتخاب کاندیدای واحد برشمرده ودر این مورد گفته است: “پارلمان اصلاحات امکان توجه به بدنه نیروهای اصلاح طلب درتهران و شهرستانها را فراهم میکند.”
وی در تشریح این ایده افزوده: “پارلمان اصلاحات هم شامل ائتلاف گروههای هجده گانه اصلاحطلبان میشود و هم نیروهای صنفی را در بر میگیرد و مهمتر از همه، امکان بحث عمومی و جدی درباره توانایی هر کاندیدا را فراهم میکند.“
دبیرکل سازمان ادوار تحکیم وحدت مزیت طرح نجفی را در این دانسته است که: “بحث اصلی درباره انتخاب کاندیدای واحد میان اصلاحطلبان باید این باشد که آن کاندیدا چه میتواند بکند و چگونه میتواند بکند که در سه طرح قبلی، مغفول میماند اما در طرح نجفی امکان بررسی این دو پرسش فراهم است.”
زیدآبادی با بیان اینکه بحث اصلی اصلاحطلبان اجماع نیست، خاطر نشان کرده است: “اگرچه اجماع در انتخابات لازم است اما کافی نیست. اگر بر فردی اجماع شود اماپرسشهای زیادی درباره توانایی آن کاندیدا و چگونگی حضورش بیپاسخ بماند، اصلاحطلبان نمیتوانند حضور موثری در انتخابات ریاستجمهوری داشته باشند”.
در همین حال مجید انصاری عضو مجمع روحانیون مبارز نیز با اشاره به بحث های موجود در موضوع تشکیل شورای حکمیت به ایرنا گفته است: “ما هنوز بر سر اینکه آیا شورای حکمیت داشته باشیم یا خیر و اینکه این شورا به چه صورت انتخاب شود و چه کسانی در آن باشند، مشغول بحث هستیم. این امر باید در جلسه به تصویب برسد.”
وی در مورد ستاد ائتلاف اصلاح طلبان که قرار بود پس از هشتمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی به کار خود ادامه دهد، نیز گفته است: “ائتلاف بعد از قطعی شدن قضیه شکل می گیرد. الان ائتلاف بر روی چه کسی؟”
انصاری همچنین درباره فعالیت های مختلف و همزمان کمیته تشکیل شده در مجمع روحانیون مبارز و شورای هماهنگی جبهه اصلاحات و چند بعدی شدن تصمیمات در بین اصلاح طلبان تاکید کرده است: “ما هنوز در مرحله راهکارها هستیم. هنوز به این نرسیده ایم که این گروه محور نهایی باشد، آنان بیایند یا آنان محور نهایی باشند. در حال بحث روی این جزییات هستیم.”