رشد جمعیت و مساله حقوق زنان

رویترز
رویترز

» گزارش رویترز

رهبر ایران خواستار افزایش جمعیت شده است. با فرمانی که احتمال دسترسی به روش‌های پیشگیری را محدود می‌کند، منتقدان بیم آن دارند که حقوق زنان و بهداشت عمومی آسیب ببیند.

آیت‌الله علی خامنه‌ای در فرمان ۱۴ بندی خود گفته افزایش جمعیت ۷۶ میلیونی ایران “هویت ملی را تقویت می‌بخشد” و با “جنبه‌های ناخواسته شیوه زندگی غربی” مقابله می‌کند.

او در فرمانی که در وب‌سایت وی منتشر شده می‌گوید: “با توجه به اهمیت جمعیت در اقتدار و پیشرفت اقتصادی… باید اقدامات محکم، سریعی و کارآمدی برای جبران کاهش زاد و ولد در سال‌های اخیر انجام شود.”

هر سه شاخه دولت باید فرمان خامنه‌ای را اجرا و آن را جایگزین شعار “فرزند کمتر، زندگی بهتر” کنند که در دهه ۱۹۸۰ در کشور فراگیر بود.

از آن زمان نرخ تولد از ۳.۲ درصد در سال ۱۹۸۶ به ۱.۲۲ درصد در زمان حاضر رسیده است. بنا به اطلاعات سازمان ملل، پیش‌بینی می‌شود با نرخ کنونی تولد، میانگین سن جمعیت ایران از ۲۸ در سال ۲۰۱۳ به ۴۰ در سال ۲۰۳۰ برسد.

اما بسیاری از ایرانیان نگران این تغییر سیاست هستند؛ سیاستی که سال‌ها توسط محافظه‌کاران از جمله محمود احمدی‌نژاد ترویج می‌شد که جمعیت باید به ۱۲۰ میلیون نفر برسد و زنان در خانه بمانند و به بچه‌ها رسیدگی کنند.

ایرانیان اصلاح‌طلب بیم آن دارند که کمپین باروری، وضعیت زنان در کشور را وخیم‌تر کند. بنا بر اطلاعات مرکز آمار ایران، حدود ۶۰ درصد دانشجویان ایرانی دختر هستند اما تنها ۱۲.۴ درصد نیروی کار را تشکیل می‌دهند.

همچنین نگرانی‌هایی نیز در مورد بهداشت جنسی وجود دارد. دکتر مینو محرز، رئیس مرکز تحقیقات ایدز در دانشگاه تهران به روزنامه شرق گفت: “برای مبارزه با ایدز، تنها راه ما توزیع و آموزش چگونگی استفاده از کاندوم است. اگر بر پایه برخی سیاست‌ها توزیع کاندوم در کشور با محدودیت مواجه شود، باعث پیشامدهای وحشتناکی خواهد شد و بیماران مبتلا به ایدز به خاطر مقاربت حفاظت‌نشده افزایش خواهد یافت.”

باروری یکی از جمله مسایل زیادی است که محافظه‌کاران و اصلاح‌طلبان در ایران بر سر آن اختلاف دارند. حسن روحانی خواستار کاهش محدودیت‌های اجتماعی شده است.

روحانی در مورد کنترل جمعیت حرف زیادی نزده است و تمرکز خود را روی مذاکره با قدرت‌های جهانی بر سر برنامه هسته‌ای کشور گذاشته تا بتواند تحریم‌های اقتصادی را از میان بردارد.

فرزانه رودی، از اتاق فکر اداره مرجع جمعیت در واشنگتن گفت، اگر تهران نگران نیروی کار سالخورده است، می‌تواند زنان خود را استخدام کند. وی گفت: “دولت می‌تواند استفاده از نیروی کار زن را که در حال حاضر در اقتصاد رسمی فعالیت ندارند افزایش بدهد.” وی می‌گوید بعید است زاد و ولد بیشتر با انگیزه های سیاسی بتواند موفقیت‌آمیز باشد.

منبع: رویترز - 27 مه 2014