در حالی که در سال ۹۲، بهبود وضعیت اینترنت کشور یکی از شعارهای حسن روحانی در انتخابات بود، ادامه کندی سرعت، قطع و از کار اندازی شبکه های اجتماعی موبایلی و فیلترینگ بیش از ۶۰ درصد از محتوای تحت وب، هم اکنون یکی از اصلی ترین انتقادات را متوجه دولت ساخته به طوری که به نوشته سایت های خبری، صفحه وزیر ارتباطات در اینستاگرام به محلی برای انتقاد از سیاست های دولت در زمینه گسترش ارتباطات اینترنتی تبدیل شده است.
این مسئله همچنین یک چالش قدیمی در عرصه ارتباطات، یعنی دعوای وزارت ارتباطات با شرکت مخابرات را که به شکل غیر قانونی به عنوان یک شرکت تابعه به سپاه پاسداران واگذار شده مجددا بر سر زبان ها انداخته و منجر به موضع گیری این دو نهاد علیه یکدیگر شده است.
خبرگزاری ایتنا درباره انتقادات کاربران از وضعیت نامطلوب اینترنت در صفحه رسمی محمود واعظی در اینستاگرام نوشته است: “مدت زیادی از حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در شبکه اجتماعی اینستاگرام نمی گذرد. طی این مدت محمود واعظی ۱۰ مطلب بر روی صفحه منتسب به خود قرار داده که مضامین آنها از عیادت با جانبازان تا بازگشت تیم هستهای کشور و تبریک عید فطر متفاوت است. با این وجود در قسمت نظراتی که بر روی این مطالب گذاشته می شود یک تم غالب وجود دارد و آن بحث گلایه از قیمت و کیفیت اینترنت کشور است، گویی کاربران بدون توجه به محتوایی که وزیر ارتباطات منتشر کرده، ترجیح می دهند از این محل برای طرح گلایههای خود بهره بگیرند.البته پیش از این و در شبکههای اجتماعی داخلی نیز در صفحات محمود واعظی این گلایهها مطرح شده و گاهی در مواردی حتی آقای وزیر به پاسخگویی به آنها نیز می پرداختند اما اکنون در این شبکه نیز دامنه این انتقادات ادامه دارد و در موارد متعدد کاربران حتی با لحنی تند به طرح خواستههای خود می پردازند”.
این خبرگزاری نمونه ای از انتقادات را نیز بازتاب داده که طی یکی از آنها آمده است: “این سرعت اینترنت در ایران و قیمت بالا یکی از دلایل عصبی شدن جوانهاست… مگه چه فرقی با خارجیها داریم؟”
یک کاربر دیگر نیز خطاب به محمود واعظی نوشته است: “نظارت خود را بر شرکت های ارائه دهنده اینترنت بیشتر کنید! همه سرعتها و پهنای باند ارائه شده از طرف اکثر شرکتها تنها اسمی است و حداقل سرعت هم در بسیاری از مواقع به دست کاربر نمیرسد!”
به نوشسته ایتنا، بر روی عکسی از وزیر و معاونان او که در قالب آن خبر از سفرهای استانی داده شده نیز کاربران مختلفی نظر گذاشته اند. در میان این نظرات فردی نوشته است: “آقای وزیر من همین الان از کردستان کامنت میدم. اینترنت همراه خیلی سرعت پائینی داره!همش روی اچ و گاهی حتی روی جی پی آر اس هستش!! خواهش می کنم به همراه اول فشار بیارین که زودتر همه کشور رو تحت پوشش نسل سوم بذاره”.(لینک)
انتقادات مجازی از محمود واعظی درباره عدم تغییر محسوس در وضعیت اینترنت آنهم با وجود طرح شعارهای انتخاباتی در این زمینه، منجر به موضع گیری این وزارتخانه در اینباره و طرح انتقاد از شرکت مخابرات شد.
بنا به نوشته بهارنیوز، حمدرضا فرنقیزاد، مدیرکل روابط عمومی وزارت ارتباطات دیروز در واکنش به انتقادهای کاربران از وضعیت نامطلوب اینترنت گفته است: “شرکت مخابرات ایران پروانهای از وزارت ارتباطات دریافت کرده که در آن پروانه امکان واگذاری خدمات تلفن ثابت و همراه توام با یکدیگر دیده شده و از دید ما تفکیکی در این زمینه وجود ندارد و در مجموع این شرکت، شرکتی سودده محسوب میشود که در طول سال حدود دو هزار میلیارد تومان سود دارد.با این وجود شرکت مخابرات از پرداخت بدهیهای خود به شرکت ارتباطات زیرساخت که زیرمجموعهای از وزارت ارتباطات است سر باز میزند. این در شرایطی است که این شرکت بابت خدماتی که به مردم ارائه کرده از آنها هزینههای مربوطه را دریافت میکند و در صورتی که حتی مشترکی ۳۰۰۰۰ تومان بدهی داشته باشد خط او را قطع میکند. این شرکت سود خود را در حوزههایی سرمایهگذاری میکند که ربطی به حوزه ارتباطات ندارد در حالیکه ما به عنوان نهاد حاکمیتی به دنبال خدمترسانی مناسب به مردم هستیم و بر این باوریم که اگر این شرکت سودی دارد باید برای مردم نیز شرایط ارائه خدمات مناسب را فراهم کند چرا که برای دولت مهمترین رکن رضایت مردم است.با این وجود اکنون شرکت مخابرات سهام بانک انصار را خریداری کرده یا به طور مثال به مبلغ ۸۰۰ میلیارد تومان در شرکت
او عدم پرداخت بدهی از سوی مخابرات را یکی از دلایل ناتوانی افزایش زیرساخت اینترنت اعلام کرده و گفته است: “به طور متوسط ماهانه ۳۰ میلیارد تومان هزینهای است که مخابرات باید به زیرساخت پرداخت کند اما حدود ۱۵ ماه است که این هزینهها پرداخت نشده است. از سوی دیگر این شرکت به سازمان تنظیم مقررات ارتباطات نیز بدهیهایی دارد که آن نیز در جای خود قابل بحث و بررسی است”.(لینک)
همزمان با وی، صادق عباسی شاهکوه، معاون بررسی های فنی و صدور پروانه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیوئی در گفت و گویی اعلام کرد که وضعیت اینترنت شرکت مخابرات خوب نیست و با وجود گرفتن تعرفه افزایش یافته از مردم، این شرکت وابسته به سپاه خدمات مناسبی به کاربران اش ارائه نمی کند.(لینک)
بر اساس این گزارش، این انتقادات با واکنش شرکت مخابرات رو به رو شده و زارعیان، سخنگوی شرکت مخابرات دیروز در پاسخ به آنها گفته است: “در بحث اینترنت ثابت مشکلات وجود دارد و آنهم به دلیل نبود پهنای باند و تجهیزات است. پیشنهاد ما این است ابتدا مردم از طرف سایت تنظیم مقررات سرعت خود را مشاهده کنند؛ البته ناگفته نماند که مردم هیچ آگاهی در مقابل وظایف زیرساخت ندارند و به همین خاطر است که مشکلات بر سر ما خراب میشوند و در حال حاضر تنها راهحل این است که سازمان تنظیم مقررات زیرساخت را مجبور کند تا با پپ ها و اپراتور ها ، اس ای ال پهنای باند را امضا کند، در کنار آن پپ ها و مخابرات هم این موضوع را با مشترکان داشته باشند”.
وی درباره اتهام کم فروشی اینترنت هم گفته است: “ما قبل از خصوصیسازی ۸۰ هزار خط ای دی اس ال داشتیم امروز این عدد به چهار میلیون رسیده است و قبل از خصوصیسازی تعدادADSL پپ ها ۴۰۰ هزار عدد بود که امروز به 4 میلیون رسیده است. مردم قضاوت کنند آیا این اتهام با توجه به این ارقام عادلانه است، جالب این است که این آمار از خود وزارت خانه گرفتهشده است.ما اضافه دریافتی از مشترکان نداشتیم و اگر هم این ادعای وزارت خانه بود ما در قبوض سالهای قبل آن مبلغ را بهصورت بستانکار مکتوب کردیم و مشترکان هم میتوانند با مراجعه به قبضها به صحت این موضوع پی ببرند”.(لینک)
همزمان با این کشمکش ها، خبرگزاری مهر درباره آخرین آمار ها از ضریب نفوذ اینترنت در ایران نوشته است: “آخرین بررسیهای صورت گرفته از وضعیت ضریب نفوذ اینترنت در ایران، از ضریب نفوذ ۵۴ و ۱۸ دهم درصدی اینترنت حکایت دارد که در این میان بیش از ۹ درصد کاربران اینترنت همچنان از اینترنت با سرعت کم -دایل آپ- استفاده میکنند. ۴۰ میلیون و ۷۱۸ هزار و ۷۴۰ کاربر اینترنت در ایران وجود دارند که با توجه به جمعیت ۷۵ میلیون و ۱۴۹ هزار و ۶۶۹ نفر در کشور، ضریب نفوذ اینترنت تا پایان نیمه اول امسال ۵۴.۱۸ درصد برآورد میشود؛ در همین حال تعداد مشترکان اینترنت در ایران نیز ۲۶ میلیون و ۶۷۶ هزار و ۹۴۸ مشترک اعلام شده است.این آمار نشان میدهد که ۵ استان مازندران با ضریب نفوذ ۷۵ درصد، تهران با ضریب نفوذ ۷۰.۳۵ درصد، اصفهان با ضریب نفوذ ۶۶.۰۵ درصد، قم با ضریب نفوذ ۶۲.۵۹ درصد و سمنان با ضریب نفوذ ۵۸.۵ درصد به ترتیب استانهای دارای بیشترین کاربر اینترنت به شمار میآیند.کاربران ایرانی از ۵ نوع اتصال از طریق ADSL ، اینترنت دایلآپ، وایمکس، GPRS موبایل و اینترنت فیبر به شبکه اینترنت جهانی دسترسی دارند که در این میان سهم اتصال به اینترنت از طریق GPRS بیش از سایر اتصالات است. به نحوی که بالغ بر ۲۱.۰۳ درصد کاربران که حدود ۱۵ میلیون و ۸۰۳ هزار و ۹۶۰ نفر میشوند از موبایلشان برای اتصال به اینترنت بهره میبرند”.(لینک)