سرنوشت رابرت لوینسون هنوز مشخص نیست؛ با گذشت بیش از ۶ سال از ناپدید شدن وی٬ ابتدا فاش شد که وی مشغول انجام ماموریتی مخفی برای سی.آی.ای بوده و سپس مشخص شد در گفتوگوی تلفنی باراک اوباما و حسن روحانی٬ درباره وی صحبت شده است. اما محمدجواد ظریف٬ وزیر امورخارجه٬ گفته است که ایران اطلاعی درباره سرنوشت لوینسون ندارد.
همزمان یک سناتور آمریکایی گفته است که اخیرا با محمد خزایی٬ نماینده ایران در سازمان ملل متحد دیدار کرده و از وی خواسته است تا “از روی انساندوستی اطلاعاتی از وضعیت لوینسون” به دست آورد. بیل نلسون گفته است که اگر سفر به ایران بتواند موجب پیدا شدن لوینسون شود٬ حاضر است به ایران سفر کند.
اخیرا اعلام شده است که در گفتوگوی تلفنی میان باراک اوباما و حسن روحانی٬ رییسجمهور آمریکا٬ با اشاره به وضعیت لوینسون٬ خواستار آن شده است که دولت روحانی برای یافتن وی تلاش کند.
هفته جاری گزارش مشترکی از سوی روزنامه واشنگتنپست و خبرگزاری آسوشیتدپرس منتشر شد که براساس آن مشخص شد لوینسون - که پیش از این مامور سازمان اف.بی.آی بوده - با گروهی از تحلیلگران سازمان سی.آی.ای همکاری میکرده است. براساس این گزارش٬ این سازمان مجبور شده است که دو و نیم میلیون دلار به خانواده لوینسون پرداخت کند تا از شکایت علیه این سازمان صرفنظر کنند.
از سوی دیگر جان مککین٬ سناتور آمریکایی٬ نیز با اشاره به این گزارش گفته است که سی.آی.ای٬ کنگره را درباره پرونده لوینسون گمراه کرده و خواستار توضیح دولت آمریکا در این زمینه شد.
پیش از این اعلام شده بود که لوینسون به عنوان کارآگاه خصوصی پیرامون قاچاق سیگار به ایران سفر کرده بود٬ اما وکیل خانواده او اخیرا در گفتوگویی با رویترز خبر از آن داده که وی در واقع در حال تحقیق درباره پولشویی به دست مقامات جمهوری اسلامی و چگونگی انتقال درآمدهای نفتی ایران به کشور کانادا بوده که با واسطه گروهی از ایرانیان ساکن شهر تورنتو انجام میشد.
پس از انتشار این گزارش٬ علیرضا میریوسفی، مشاور مطبوعاتی ایران در سازمان ملل، در ایمیلی خطاب به خبرگزاری آسوشیتدپرس خواستار توضیح دولت آمریکا در رابطه با ماموریت رابرت لوینسون در خاک ایران شد.
از سوی دیگر محمدحسین آغاسی٬ وکیل سابق لوینسون در ایران٬ در گفتوگویی با رادیو فردا٬ درباره وضعیت لوینسون گفته بود: “تحقیقات و بررسیهای من نشان داد و حتی بر اساس ملاقاتی که با برخی مقامات داشتم، مشخص شد که آقای لوینسون، توسط نیروهای قانونی دولت ایران به خصوص نیروهای وزارت اطلاعات دستگیر نشده است. ولی در این که ممکن است ایشان در ایران اقامت داشته باشد یا نگاهداری بشود، من نمیتوانم به صورت قاطع اظهارنظر بکنم. به هر حال بعد از مدتی که خانواده او با توضیحاتی که من برای آنها ارائه کردم، قانع شدند که آقای لوینسون باید در اختیار افراد یا گروه دیگری باشند که ممکن است با قدرت و حاکمیت ارتباطی داشته باشند، ولی در اختیار مقامات رسمی نیست”.
این مسالهای است که مورد تایید و تاکید محمدجواد ظریف٬ وزیر امورخارجه٬ هم قرار گرفته است. وی در گفتوگویی با شبکه تلویزیونی سی.بی.اس٬ گفت که دولت اطلاعی از سرنوشت و محل نگهداری رابرت لوینسون ندارد و اضافه کرده اگر وی در ایران زندانی باشد “توسط دولت زندانی نشده است”.
با این وجود داوود صلاحالدین٬ در گفتوگویی با کریستین ساینس مانیتور٬ خبر از آن داده که لوینسون در هنگام ملاقات با وی٬ توسط ماموران دولتی بازداشت شده است. صلاحالدین گفته است که وی در جریان ملاقاتی با رابرت لوینسون در هتل مریم کیش به تاریخ نهم مارس سال ۲۰۰۷ به همراه لوینسون توسط شش مامور لباس شخصی دستگیر و از لوینسون جدا شده و پس از یک شب بازداشت، زمانی که از مدیر هندی هتل درباره آمریکایی مفقودشده سوال کرد، پاسخ شنید که او “رفته است”. به گفته صلاحالدین: “مدیر هتل چنین گفت و بدون اینکه کلمهای بگوید، به من فهماند که آن مرد به دلخواه خودش نرفته و تحت بازداشت است”.
صلاحالدین که نام اصلیاش پیش از گرویدن به اسلام “دیوید تئودور بلفیلد” بود، سال ۱۹۸۰ علیاکبر طباطبایی٬ از مقامهای نزدیک به شاه و مخالفان جمهوری اسلامی را به ضرب گلوله در آمریکا به قتل رساند. وی مدعی است که این کار را با حکم آیتالله خمینی انجام داده است. صلاحالدین پس از آن به ایران آمد و بیش از سی سال است که در ایران زندگی میکند.
رابرت لوینسون اسفندماه سال ۸۵ برای آخرین بار در هتلی در جزیره کیش دیده شد و پس از آن مفقود و خبری از وی منتشر نشد. روزنامه نیویورکتایمز در گزارشی پیرامون ماموریت لوینسون٬ نوشت که وی با برخی ایرانیان مقیم تورنتو و همچنین دوبی دیدار کرده و سپس از دوبی به کیش سفر کرده است.