کریستی پارسونز- پول ریشتر
هو جین تائو رئیس جمهور چین در یک دیدار رو در رو با باراک اوباما به وضع تحریم های اقتصادی علیه ایران رضایت داد. با این حال، وی در متعهد کردن دولت خود به پشتیبانی از سایر تمهیدات برای بازداشتن ایران از جاه طلبی های هسته ای خودداری کرد.
به گفته سخنگوی وزارت خارجه چین، هو در یک دیدار 90 دقیقه ای در کاخ سفید به اوباما گفت، چین و ایالات متحده “اهداف مشترکی در زمینه معضل هسته ای ایران دارند.”
آمریکا و سایر دولت های پیشروی غربی اعتقاد دارند ایران به دنبال تسلیحات هسته ای است. اما تهران که از سال 2006 تا کنون هدف سه دور از تحریم های سازمان ملل قرار گرفته، ادعا می کند برنامه هسته ای آن کشور در خدمت تولید جریان برق است.
پس از آنکه تغییر رویکرد دیپلماتیک اوباما در سال گذشته با بی اعتنایی ایران روبرو شد، کاخ سفید به طور مستمر برای وضع دور تازه ای از تحریم های سازمان ملل علیه این کشور فشار وارد کرده است.
مقامات آمریکا دیدار هو و اوباما را که تنها ساعاتی پیش از آغاز نشست دو روزه امنیت هسته ای برگزار شد، مثبت توصیف کرده اند.
جفری بادر عضو شورای امنیت ملی در کاخ سفید گفت: “آنها آماده همکاری با ما هستند.”
یک مقام ارشد دولتی نیز گفت رهبران چین “موافق این هستند که ایران در صورت شانه خالی کردن از بار مسؤولیت هایش، باید عواقب آن را تحمل کند.”
ممکن است اظهارات رئیس جمهور چین چندان غیرمنتظره نباشد زیرا دیپلمات های چینی ظرف چند هفته اخیر، به طور فعال سرگرم گفتگو درباره تحریم های جدید در نیویورک بودند.
رأی “منفی” چین به عنوان کشوری صاحب حق وتو در شورای امنیت، می تواند جلوی وضع تحریم های جدید را بگیرد. حتی رأی ممتنع این کشور به تلاش های غرب برای به نمایش گذاشتن جبهه واحد در برابر تهران لطمه می زند.
تحلیلگران پیش بینی می کنند چین در نهایت برای کاستن از شدت تحریم های جدید در حین مذاکرات تلاش خواهدکرد و سپس به رأی ممتنع در روز رأی گیری بسنده خواهد کرد.
مقامات آمریکائی گفتند دیدار رو در روی روز دوشنبه که با گرم شدن روابط دو کشور همزمان شد، تا حد زیادی به مسأله ایران اختصاص داشت. این دیدار پیش از گشایش نشست هسته ای 47 کشور با میزبانی اوباما در واشنگتن صورت گرفته است.
دیدار اوباما با هو، برجسته ترین دیدار از مجموعه رایزنی های وی قبل از آغاز به کار کنفرانس امنیت هسته ای است.
اوباما دیدارهایی نیز با رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه و سرژ سرگسیان رئیس جمهور ارمنستان داشت.
انتظار می رود اوباما، اردوغان را برای همکاری در زمینه تحریم های ایران تحت فشار بگذارد. ترکیه یکی از اعضای غیردائم شورای امنیت سازمان ملل است. مقامات ترکیه قبلاً از بی میلی خود برای وضع تحریم های تازه اقتصادی علیه همسایه شان، ایران، سخن گفته بودند.
هرچند نشست امنیت هسته ای بیش از 40 رهبر جهان را گردهم آورده است، اما در مقایسه با سایر نشست های بین المللی، اعتراضات کمتری را برانگیخته است.
مطابق برآوردهای پلیس، کمتر از 100 تظاهرکننده در اغلب اوقات روز در اطراف محل برگزاری اجلاس در واشنگتن تجمع کرده بودند.
برخی از آنها پلاکاردهایی در حمایت از استقلال تبت به دست داشتند و برخی دیگر نیز خواستار آزادی دینی برای گروه معنوی فالون گونگ در چین شده بودند.
دوشنبه شب نیز قرار بود گروهی در اعتراض به نقش حقوق بشر در ویتنام دست به اعتراض بزنند. به گفته پلیس، هیچ اخلالی در نظم پیش نیامده است.
منبع: لوس آنجلس تایمز- 12 آوریل