کار گروه‌های خودسر تقبیح می‌شود

نویسنده
جلال یعقوبی

» اقدام دولت در برابر حمله به سخنرانی‌ها

محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت در نشست هفتگی خود با خبرنگاران از عملکرد گروه‌هایی که آنها را “خودسر” می‌نامید، انتقاد کرده است.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، محمدباقر نوبخت درباره آغاز فعالیت‌ها و سخنرانی های انتخاباتی در ماه‌های آینده و ناامنی‌های ایجاد شده در این زمینه گفته: “پیش‌بینی می‌شود که در ماه‌های آینده شخصیت‌ها و مقامات سیاسی به سفرهای انتخاباتی بروند و وظیفه دولت این است که بستر مناسبی در چارچوب برای آزادی بیان فراهم کند. اگر افراد خودسر وارد شوند ، فراتر از قانون رفته‌اند و کارشان تقبیح می‌شود و اگر جرمی مرتکب شوند ، قابل پیگرد است.”

در حوادث ماه‌های گذشته، ناتوانی دولت در کنترل گروه‌های فشار و جلوگیری از اقدامات غیرقانونی آنها در برهم زدن تجمع‌ها و سخنرانی‌های قانونی کاملا آشکار شده و حالا یکی از مهمترین نگرانی‌های هواداران دولت و اصلاح‌طلبان عدم کنترل گروه‌هایی است که اتفاقا چندان هم “خودسر” نیستند.

 مصطفی ترک همدانی، وکیل علی مطهری در پرونده حمله به او در شیراز،دیروز طی گفتگویی اعلام کرد: “شکایت اصلی از سوی من به عنوان وکیل علی مطهری مطرح شده که بعد از شکایت ما دلایلی مبنی بر این پیدا شده که افرادی خودسر منتسب به یک نهاد خاص در این ماجرا دخالت داشته اند. از این رو فرماندهی سپاه با اعزام نماینده ، شکایت خود را در خصوص برخی خودسرها اعلام کرده و پرونده را دنبال می‌کند.”

این سخنان غیرمستقیم فاش کرد که یکی از متهمان پرونده حمله به علی مطهری سپاه پاسداران بوده است. البته علی مطهری در همان زمان و تنها چند روز بعد از این حمله و در پاسخ به اظهارات امام جمعه شیراز که از حمله‌کنندگان حمایت کرده بود، از نقش یکی از نهادها در این ماجرا پرده برداشته بود. او نوشته بود: “با این دو جمله از ضاربان اینجانب حمایت و کار آنها را تأیید کرده‌اید. خوشحالم که نقش خود در این حادثه را آشکار نمودید و طبعاً هیات تحقیق وزارت کشور باید به شما به عنوان متهم بپردازد. امیدوارم متهم دیگر نیز که موتورهای سنگین و گاز فلفل در اختیار آن فرومایگان قرار داده بود، مانند شما اقرار و اعتراف کند گرچه برای همگان شناخته شده است.”

به این ترتیب آشکار بود که این خودسرها چندان هم خودسر نیستند. چند روز پیش محسنی‌اژه‌ای سخنگوی قوه قضائیه در پاسخ به سوال خبرنگاری که از وضعیت خودسرها پرسیده بود، کنایه زد که “اگر یک فرد خودسری کاری را انجام بدهد، حتما باید با او برخورد شود و اگر یک خودسر هم در روزنامه‌ای، سایتی و نشریه ای خبری را می‌سازد یا خبر بی‌اساسی را بی‌جهت منتشر می‌کند، با او نیز باید برخورد شود.” این سخنان نشان می‌داد که خودسرها حامیان قدرتمندی در قوه قضائیه هم دارند.

سال گذشته که فعالیت گروه‌های فشار موسوم به انصار حزب الله در تهران شدت گرفته بود، آنها حاضر به گرفتن هیچگونه مجوزی برای اقدامات خود نبودند و اعمال خود را به عنوان “امر به معروف و نهی از منکر” تعریف و اعلام کردند که نیازی به مجوز ندارند. آنها چند بار نیز تجمع‌های بدون مجوز در برابر وزارت کشور برگزار کرده اند.

محسنی‌اژه ای در آن زمان هم از گروه‌های خودسر دفاع کرده و گفته بود: “بعضی جرایم در ملاءعام اتفاق می‌افتد که همه وظیفه داریم از آن جلوگیری کنیم؛ زیرا کشور ما اسلامی و انقلابی است و اگر احیانا تعداد معدودی بدون حجاب به خیابان بیایند همه وظیفه داریم که امر به معروف و نهی از منکر کنیم. دستگاه‌ها نیز در این زمینه باید اقدامات لازم را انجام دهند و با بی‌عفتی مبارزه کنند. البته باید دید که آیا قوه قضاییه، نیروی انتظامی، وزارت ارشاد، وزارت کشور و سایر دستگاه‌ها به صورت موفق در این زمینه عمل کرده‌اند یا خیر؟ آیا دادستان به عنوان مدعی‌العموم توانسته در تمام استان‌ها در خصوص حجاب وارد شود یا خیر؟ اگر با اینگونه مسائل برخورد شود، نیازی به تجمع مردم نیست. کشور ما قانون و ضابطه دارد و حتما کسانی که تجمع می‌کنند باید مجوز آن را بگیرند، البته از طریق مراجع قانونی و مطمئنا در این مسیر سران تجمع مشخص هستند و تضمین لازم را می‌دهند. در غیر اینصورت اگر مجوز لازم نباشد، مسلما مسئول برگزاری تجمع نیز مشخص نیست.”

در همان روزها رحمانی فضلی، وزیر کشور تاکید داشت که امکان صدور مجوز برای گشت های موتوری انصار حزب الله وجود دارد. او گفته بود: “ما محترمانه و مودبانه پیغام فرستادیم که اگر چنین نیتی دارید لطف کنید و از ما مجوز درخواست کنید. نه آنها از ما مجوز خواستند و نه ما رد کردیم، ولی از نظر ما قابل بررسی است.” اما آنها نیازی به این کاغذبازی ها نداشتند! در همان زمان گروه انصار حزب‌الله در یکی از اطلاعیه‌های خود فاش کرد: “برادران پلیس امنیت نیروی انتظامی در جریان کم و کیف برنامه قرار داشته و این ارتباط و هماهنگی مستمر خواهد بود.”

امروز دیگر کاملا آشکار است که در جمهوری اسلامی اساسا “ گروه‌های خودسر” وجود ندارد، اما امکان بیان آشکار ان هنوز وجود ندارد.

روزنامه دولتی ایران در گزارشی با عنوان “تنش‌آفرینی خودسرها در مراسم سیاسی پایان می‌یابد؟” که دیروز منتشر کرد، نوشت: “مانورهای خیابانی نیروهای قانون‌گریز و تندرو اگر چه سابقه‌ای طولانی دارد، اما به نظر می‌رسد در چند ماهه اخیر با انگیزه و اعتماد به نفس بیشتری فعالیت می‌کنند. شیوه شناخته شده آنها عمدتاً به هم زدن نظم برنامه‌ها و ایجاد حاشیه‌هایی برای مراسم مختلف بود اما این روزها به طرز معناداری قبل از برگزاری مراسم، خط و نشان می‌کشند، هشدار می‌دهند و مدعوین و میزبانان را تهدید می‌کنند و در نهایت هم با مخاطب قرار دادن مسئولان محلی خواستار لغو برنامه‌های مجوز دار می‌شوند.” نویسنده گزارش اضافه کرده بود: “در حقیقت شاهد وضعیت «یک بام و دو هوا» در این خصوص هستیم. در همان شرایطی که برخی نیروهای خودسر در تدارک ممانعت از برگزاری یک برنامه سیاسی هستند یا در اندیشه برهم زدن مراسم دیگری، نمایندگان یک جریان سیاسی که اتفاقاً اقبال مردمی را نیز به همراه ندارند به دور از این گونه دغدغه‌ها و نگرانی‌ها و در کمال امنیت و آرامش برنامه‌های خود را برگزار می‌کنند.”