مرد شماره دو سابق فرماندهی نظامی ایالات متحده در عراق گفت ایران همچنان مشغول آموزش، تامین مالی و تجهیز ستیزه جویان عراقی است.
ژنرال ری اودیرنو در یک کنفرانس خبری در پنتاگون، در واکنش به سفر احمدی نژاد به بغداد گفت ایران باید بیشتر به همسایه اش کمک کند و از پشتیبانی جنگجویانی که در تلاش برای بی ثباتی دولت عراق هستند، دست بردارد.
او گفت جای تعجب نیست که در جریان دیدار دو روزه محمود احمدی نژاد از بغداد، تعداد حملات صورت گرفته در پایتخت عراق کمتر شد؛ پرتاب راکت و سایر حملات کار افراد نظامی شیعه ای است که از پشتیبانی ایران برخوردار هستند.“ما هیچ شکی نداریم که آنها همچنان از جنگجویان پشتیبانی می کنند.“
ازاودیرنو پرسیدند آیا این بزرگترین تهدید برای ثبات عراق است و او پاسخ داد: “این یک تهدید درازمدت است و من فکر می کنم ما باید دایماً مراقب آن باشیم.“
از دیدگاه کلی، تراودیرنو معتقد است حتی با کاهش نیروهای ایالات متحده ظرف ماه های آینده، ثبات در عراق به جلو خواهد رفت. او گفت شبکه القاعده عراق که عمدتاً توسط افراد خارجی سرپرستی می شود، در حال فرار هستند، اما همچنان یک تهدید محسوب می شوند.
اودیرنو که ماموریت 15 ماهه فرماندهی خود را در عراق در اواسط فوریه به پایان رسانده، گفت: “ایرانی ها به عنوان شریک سودمند در خاورمیانه و برای عراق، وظیفه بسیار مهمی برای کمک به این کشور دارند. کاری که آنها باید متوقف کنند، آموزش و پشتیبانی مالی ستیزه جویان و تامین تسلیحاتی آنها است .”
او اضافه کرد هیچ مدرک مستدلی در اختیار ندارد که ایران مشغول حمایت مالی از القاعده است.
اظهارات اودیرنو در حالی عنوان شدند که احمدی نژاد به دیدارش از بغداد خاتمه داد و در آن جا اصرار داشت که قدرت ایالات متحده، منطقه را زمین گیر کرده و بر نقش همکاری فزاینده ایران در عراق تاکید کرد. به هر حال، مقامات نظامی ایالات متحده به مقاصد ایران با دیده تردید نگاه می کنند.
اودیرنو ابراز امیدواری کرد که روحانی تندروز شیعه- مقتدی الصدر- و ارتش مهدی او مسیر خود را تغییر دهند. همان ها که “بزرگترین چالش ها را در مقابل تلاش آمریکا در برقراری ثبات در کشور به وجود آورده اند”.
ژنرال آمریکائی گفت: “من فکر می کنم صدر تلاش می کند تا افرادش را از یک سازمان نظامی به چیزی تبدیل کند که در خدمت جامعه فقیر شیعه باشد و نیز در دولت عراق نقشی بر عهده بگیرد. فکر می کنم او را در حال حرکت به سوی چنین هدفی است.“
او در مورد این روند که اغلب نظامیان ارتش مهدی “در حال کنار آمدن” با دولت مرکزی و تلاش برای توافق برای توزیع قدرت میان شیعیان و سنی ها هستند ابرازخوشبینی کرد.
اودیرنو گفت عناصر سرکش ارتش مهدی از حمایت ایران برخوردار بوده و در حال انشعاب از حرکت اصلی الصدر هستند: “البته این به نوعی به ما کمک می کند، زیرا حالا ما می فهمیم چه کسی در حال انجام چه کاری است.“
منبع: یو اس تودی – 5 مارس