زهره عباسینیا
وضعیت نامشخص دانشجویان و دانش آموختگان بازداشت شده در روز 18 تیر همچنان در صدر مهمترین اخبار دانشجویی کشور است. روز گذشته کمیته پی گیری آزادی فعالان دانشجویی با انتشار اطلاعیه شماره یک خود اعلام کرد که پی گیری آزادی این دانشجویان و دانش آموختگان را انجام خواهد داد.
در خبر دیگری چهار تن از بازداشت شدگان روز گذشته در تماسهای تلفنی خود با خانوادههایشان اعلام کرده اند که “سلامت هستند” . از این چهار نفر عبدالله مومنی ، بهرام فیاضی و محمد هاشمی پیش از این نیز با خانواده های خود تماس داشته اند و حنیف یزدانی عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت نیز روز گذشته برای اولین بار توانست با خانواده خود تماسی داشته باشد. به گزارش ادوارنیوز وی گفته است که بازجویی ها به پایان رسیده است.
دانشجو یا غیر دانشجو
به گزارش ایسنا بیش از دو هفته پس از بازداشت اعضای شورای مرکزی و عمومی دفتر تحکیم وحدت محمدمهدی زاهدی وزیر علوم در حاشیه جلسه هیات دولت به خبرنگاران گفته است: “بسیاری از این افراد دانشجو نبودند و برخی از سایتها به دروغ همه آنها را دانشجو معرفی کردهاند. اسامی آنها هست و میتوانید از دانشگاهها بررسی کنید”. اظهارات زاهدی یک روز پس از آن منتشر شده است که دانشکده امور اقتصادی که اکنون دو دانشجو و یک دانش آموخته آن یعنی محمد هاشمی (دبیر تشکیلات دفتر تحکیم)، بهاره هدایت (عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم) و حبیب حاج حیدری (مسئول روابط عمومی سازمان دانش آموختگان ایران) در بازداشت به سر می برند در توضیحی که در جواب بیانیه سازمان ادوار تحکیم وحدت به روزنامه شرق ارسال کرده است عنوان داشته است که محمد هاشمی و بهاره هدایت دانشجوی آن دانشکده نبوده و فارغ التحصیل شده اند.
در واکنش به اظهارات وزیر علوم و نامه دانشکده امور اقتصادی، یک عضو هیئت رییسه شورای تهران دفتر تحکیم به ادوارنیوز گفته است: متاسفانه بعد از گذشت 16 روز از بازداشت دانشجویان و فعالان دانشجویی در 18 تیرماه ، وزیر علوم و مجموعه وزارت علوم ماموریت یافته اند تا سخنان سخنگوی قوه قضاییه مبنی بر غیر دانشجو بودن بازداشت شدگان را محقق سازند و از اینرو احتمالا در روزهای آینده هم شاهد تکذیبیه هایی از سایر دانشگاههای کشور مبنی بر غیر دانشجو بودن تعدادی از بازداشت شدگان خواهیم بود.
این فعال دانشجویی افزوده: آقای هاشمی و خانم هدایت از نظر قوانین دانشگاهی دانشجو محسوب می شوند، اما مجموعه وزارت علوم ماموریت اخراج آنها را با یافتن بهانه های مختلف یافته است. وی همچنین با یادآوری اخراج مهدی امینی زاده و پیمان عارف که در مقطع فوق لیسانس به یکباره فاقد صلاحیت تشخیص داده شده اخراج گردیدند می گوید: 3 تن از بازداشت شدگان از جمله آقایان مهدی عربشاهی و علی وفقی دو عضو دیگر شورای مرکزی تحکیم و مجتبی بیات در مقطع کارشناسی ارشد مشغول به تحصیل هستند و ما از هم اکنون نسبت به محرومیت از تحصیل ایشان توسط وزارت علوم هشدار می دهیم .
شکنجه دانشجویان
در همین حال، نامه اخیر خانواده سه دانشجوی دربند مانده خطاب به هاشمی شاهرودی پرده در مورد شکنجه فرزندان خود در زندان، بازتاب های زیادی در سطح افکار عمومی داشته است. آنها در این نامه از جمله نمونه های شکنجه، به موارد زیر اضافه کرده بودند: “ضرب و شتم شدید دانشجویان با زدن ضربات مداوم و وحشیانه کابل و شلاق به کمر و پشت آنان، ضربات شدید مشت و لگد به سر و صورت دانشجویان به نحوی که منجر به شکستگی سر و بیهوشی آنان و انتقال به بهداری اوین شد، ایستادن 7 نفر از بازجویان بر روی بدن(کمر، سر و صورت) دانشجویان توام با زدن لگدهای مداوم به بدن آنان، سرپا نگه داشتن اجباری و مداوم به مدت چند شبانه روز همراه با ضرب وشتم، تهدید به قتل اعضای خانواده و خود دانشجویان، نگهداری در سلول های 1×1 به صورت طولانی مدت ،گرسنگی دادن چند روزه،ضرب وشتم شدید در هنگام دستگیری به نحوی که مسئول بند 209 از تحویل دانشجویان خودداری می کند و … “
این در شرایطی است که غلامحسین محسنیاژهای در حاشیه جلسه هیات دولت گفته :“شرایط زندان و نوع رفتار زندانبانها چنین چیزی که به قول برخی فشار به خصوص به دانشجویان باشد، نیست.”
برخورد با دانشجویان نشانه ضعف حکومت است
در همین حال دانشجویان عضو دفتر تحکیم همچنان به دیدار خود با فعالان سیاسی و روشنفکران پیرامون وضعیت دوستان بازداشت شده خود ادامه می دهند. در همین راستا کمیته پیگیری دفتر تحکیم وحدت به دیدار مهندس عباس امیرانتظام- سخنگوی دولت موقت و قدیمیترین زندانی سیاسی- رفتند. در این دیدار اظهار داشت:“من همان آدمی هستم که پیشنهاد رفراندوم را مطرح کردم و اکنون هم دنبال آن هستم و از این رو از دانشجویانی که روز 18 تیر ماه تحصن کردند کاملاً دفاع میکنم.”
در واکنش دیگری اعظم طالقانی فرزند آیت الله طالقانی از رهبران انقلاب اسلامی و دبیر کل جامعه زنان انقلاب اسلامی نامه سرگشاده ای به شورای امنیت ملی و رییس قوه قضاییه در خصوص برخوردهای انجام شده با فعالان دانشجویی منتشر کرده است.
اعظم طالقانی در نامه اش با یادآوری اینکه “رژیم گذشته در مقابل کوچکترین حرکت یا اعتراضی اقدام به خشونت و دستگیری مینمود” این سوال را مطرح کرده است که “آیا فقط همین تجربه تاریخی برای مسئولین نظام درس عبرتی نیست؟ آیا ادارهکنندگان و سیاستگزاران حاکمیتی که معتقدند که آنقدر توانمندند که در مصاف بینالمللی پیروز خواهند شد به دلیل اینکه پشتوانه توده مردم را در پی خود دارند؛ چگونه است که با تحصن تعدادی دانشجو یا کارگر یا زنان و یا … عکسالعملهای شدیدی که ناشی از ضعف مدیریت میباشد از خود بروز میدهند و دست به خشونت و تهمت به مردم و جوانان این مرز و بوم میزنند.”
دبیر کل جامعه زنان انقلاب اسلامی با اشاره به بازداشت دانشجویان، اعضای سازمان دانشآموختگان ایران اسلامی (ادوار تحکیم وحدت) و پلمپ دفتر این تشکل سیاسی در هفتههای اخیر در نامه خود آورده است : “اطلاعات منتشر شده در جراید و خبرگزاریها نیز نشان میدهد که این افراد علاوه بر نگهداری در سلولهای انفرادی، هنگام دستگیری و پس از آن نیز مورد ضرب و شتم قرار گرفتهاند. به راستی اکنون این سوال مطرح است چه کسانی مروج خشونت هستند؟ براندازان کیستند؟ آیا یک حکومت قوی به جنگ جامعه و نهادهای مدنی آمده است و قصد نابودی آن را دارد؟ آیا یک حکومت قوی، بینیاز از پشتیبانی مردم است؟”