کالم لینچ
سوزان رایس سفیر جدید آمریکا در سازمان ملل روز دوشنبه به بان کیمون دبیرکل سازمان ملل و سفرای ارشد سازمان ملل گفت، با دستور نیامده است و دولت اوباما هر چه بیشتر با شرکای بین المللی خود همکاری خواهد کرد.
لحن اظهارات رایس در اولین روز کاری اش نشان از آن داشت که دورۀ تصدی او به طور قابل توجهی با برخی از مقامات پیشین آمریکا در سازمان ملل به خصوص جان بولتون تفاوت دارد. بولتون که توسط دولت بوش به این مقام منصوب شده بود، قبل از اینکه سفیر شود با استهزا سازمان ملل را یک سراب می خواند و می گفت، اگر این سازمان 10 طبقۀ بالای ساختمان 39 طبقه ای خود را از دست بدهد، “ذره ای تفاوت نخواهد کرد.“
رایس پس از نشست 45 دقیقه ای خود با بان کیمون به خبرنگاران گفت، “من گوش خواهم داد. سیاست نزدیکی را اتخاذ خواهم کرد و با شناخت اینکه در بسیاری از موارد منافع ملی ما ضمن همکاری با دیگران به بهترین وجه ارتقا پیدا کرده است، در جهت پیشبرد منافع آمریکا عمل خواهم کرد.”
سوزان رایس خاطر نشان کرد، آمریکا “دیپلماسی مستقیم” با ایران را اتخاذ خواهد کرد، در جهت مهار افزایش دمای کره زمین و همچنین افزایش تلاش های آمریکا برای کاهش مشکلات فلسطینیان غزه عمل خواهد نمود.
رایس افزود، آمریکا همچنان با پنج قدرت مهم جهان – انگلیس، فرانسه، آلمان، چین و روسیه – که با بکارگیری ترکیب تحریم های سازمان ملل و وعدۀ مشوق های سیاسی و اقتصادی، تلاش های بین المللی را در جهت مهار اهداف هسته ای ایران هماهنگ کرده اند، همکاری خواهد کرد.
رایس خاطر نشان کرد، “ما مشتاقانه منتظر اتخاذ دیپلماسی قدرتمندانه ای هستیم که دربرگیرندۀ دیپلماسی مستقیم با ایران و همچنین همکاری های مستمر و مشارکت با گروه 1+5 باشد. در خصوص حفظ فشارها پیرامون هدف پایان دادن به برنامۀ هسته ای ایران، باید آنچه را که ضروری و مناسب است، مدنظر داشته باشیم.“
این در حالی است که رابرت گیبس منشی مطبوعاتی کاخ سفید اظهارات رایس را کم اهمیت جلوه داد و گفت، در حال حاضر “هیچ طرح ابتکاری خاصی دربارۀ مذاکره با ایران وجود ندارد. آنچه که امروز رایس بطور اجمالی بیان کرد، صرفا ً بیان مجدد همان موضع گیری است که تصور می کنم بسیاری از شما ظرف دو سال گذشته از زبان رئیس جمهور در طول مبارزۀ انتخاباتی شنیده باشید: اینکه این دولت قصد دارد از تمامی ارکان قدرت ملی ما برای پرداختن به نگرانی های مربوط به ایران استفاده کند.“
برخی از دیپلمات های اروپایی ابراز نگرانی کرده اند که دولت اوباما احتمالا ً تلاش های دیپلماتیک را به نفع مذاکرات مستقیم با سران ایران رها کند. یک دیپلمات اروپایی خاطر نشان کرده، تعهد رایس در خصوص همکاری با گروه بین المللی مجددا ً به آنها اطمینان خاطر داده است.
منبع: واشنگتن پست، 27 ژانویه