مهسا آسا
ساعاتی پس از آنکه ایالات متحده از “تهدید” سه کشتی نیروی دریایی این کشور از سوی قایق های ایران در آبهای بین المللی در تنگه هرمز خبر داد و آن را ماجراجوی خطرناکی خواند، سخنگوی وزارت خارجه ایران آن را “مسأله ای عادی و طبیعی” تلقی کرد.
بعد از ظهر دوشنبه سی ان ان و فاکس نیوز برنامه عادی خود را قطع کردند و گزارش دادند که پنج قایق تندرو سپاه پاسداران ایران به سه کشتی نیروی دریایی آمریکا در تنگه هرمز نزدیک شده و با پیام رادیویی یکی از کشتی ها را تهدید کرده اند که “دقایقی دیگر منفجر خواهند شد.“
انتشار این خبر به سرعت در محافل اقتصادی و سیاسی دنیا اثر گذاشت و به نوشته رسانه های اروپائی نفس را در سینه ها حبس کرد. بخصوص که در خبرها آمده بود به دنبال پیام ارسالی ناوهای ایرانی، ناوهای آمریکایی وضعیت حمله به خود گرفته و آماده شلیک شده اند، اما قایق های ایرانی عقب نشینی کرده و از آن منطقه فاصله گرفته اند.
چند ساعت بعد از انتشار این خبر توسط وزارت دفاع آمریکا، سخنگوی وزارت خارجه ایران اعلام کرد: ”این یک مساله عادی است که هر از گاهی برای طرفین اتفاق می افتد و بعد از شناسایی دو طرف قضیه حل و فصل می شود”.
درگیری
ساعتی بعد اما منابع نظامی آمریکا اعلام کردند در تعرضی که از سوی قایق های سپاه پاسداران علیه کشتیهای جنگی نیروی دریایی آمریکا رخ داد نزدیک بود دو طرف با هم درگیر شوند.
سی ان ان در بخش های بعدی خبری خود به نقل از تحلیلگران گفت تحولات حوادث، بیانگر تاکتیک جدیدی از سوی سپاه است که شامل مینگذاری و بهکارگیری تعداد زیادی قایقهای کوچک آکنده از مواد منفجره و دیگر مواد است که به وسیله آن بتوانند همیشه به دشمن نزدیک باشند.
یک کارشناس نظامی آمریکائی هم ادعا کرد که ایرانی ها مسوولیت فرماندهی عملیات دریائی منطقه خلیج فارس را از نیروی دریائی ارتش گرفته و به نیروی دریائی سپاه داده اند و این عمل برای چهل سال آینده صورت گرفته است.
از سوی دیگر ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بحرین چند ساعتی بعد با صدور اطلاعیهای عمل سپاه پاسداران ایران را اقدامی کمنظیر و تحریکآمیز خواند و در اطلاعیه خود از ترکیب مجعول “خلیج عربی” به جای “خلیج فارس” استفاده کرد.
سی ان ان افزوده پس از حادثه بازداشت ملوانان انگلیسی از سوی سپاه پاسداران، این نیرو تدابیر جدیدی به اجرا در آورده که از جمله آنها مراقبت از ناوهای هواپیمابر و کشتیهای جنگی است و این به عادت واحدهای دریایی آمریکا تبدیل شده که به نیروهای دریایی ایران نزدیک باشند.
یک مسؤول آمریکایی در این باره به سیانان گفت: معمولاً بسیار کم پیش میآید که نیروهای سپاه پاسداران به تلاشهای نیروی دریایی آمریکا برای برقراری تماس بین بخشهای مختلف نیروی دریایی پاسخ دهند.
سایت فارسی بی بی سی هم نوشت: برخی تحلیلگران می گویند ماجرای اخیر را می توان “تلنگری” از سوی جمهوری اسلامی ایران در آستانه سفر رئیس جمهور آمریکا به خاورمیانه تعبیر کرد که نشان می دهد اگر جورج بوش به دنبال ایجاد جبهه ای علیه ایران در این منطقه است، این کشور نیز در مقابل توان به خطر انداختن منافع ایالات متحده را در این منطقه دارد.
تنگه هرمز که به گفته مقام های آمریکایی ماجرای شنبه در آنجا رخ داده گذرگاه باریکی (به عرض حدود سی و چهار کیلومتر) بین خلیج فارس و دریای عمان است که به دلیل عبور نفت کش ها از اهمیت استراتژیک فوق العاده ای برخوردار است.
حدود یک پنجم (بیست درصد) از کل نفت خام تولیدی جهان از طریق تنگه هرمز به نقاط مختلف می رود.