شروین امیدوار
روز گذشته علیرضا افشار یک سال پس از آنکه ستاد کل نیروهای مسلح به مقصد وزارت کشور ترک کرده بود، با برگزاری جلسه تودیع به طور رسمی از معاونت سیاسی این وزارتخانه کنار رفت.
برکناری رسمی سرتیپ پاسدار علیرضا افشار که پس از برکناری علط جنتی، مجتبی ثمره هاشمی، عنوان سومین معاون سیاسی برکنار شده وزارت کشور طی 3 سال دولت احمدی نژاد را به خود اختصاص می داد، در حالی صورت گرفت که وی حاضر نشد در جلسه تودیع خود سخنی بگوید اما در پایان مراسم گفت: “سکوت و کنارهگیری هم یک حرکت سیاسی است.“
خبرگزاری مهر در همین خصوص گزارش داد که علیرضا افشار دراین مراسم حاضر به سخنرانی نشد و درحالی که روی صندلی محل استقرارش در ردیف اول نشسته بود اعلام کرد که صحبتی ندارد و برای کامران دانشجو استاندار قبلی تهران و معاون سیاسی جدید وزارت کشور آرزوی موفقیت می کند.
خبر برکناری علیرضا افشار که در ابتدای مهرماه سال 86 با حکم مصطفی پور محمدی وزیر کشور وقت به معاونت سیاسی و ریاست ستاد انتخاباتی منصوب شده بود، درست یک سال بعد در اوایل مهرماه امسال از سوی رسانه های نزدیک به دولت انتشار یافت.
به رغم آنکه افشار در همان زمان “خبر استعفا”ی خود را طی مصاحبه ای با خبرگزاری ایلنا تکذیب کرد، اما در نهایت کامران دانشجو دوست قدیمی محمود احمدی نژاد برجای وی نشست.
معاون سیاسی برکنار شده وزارت کشور روز گذشته پس از برکنارط رسمی، در مصاحبه ای با خبرگزاری ایسنا گفت “همه نکات و مطالب را هم نمیتوان رسانهای کرد. به نظر اینجانب ایجاد التهاب و تنش در فضای سیاسی جامعه به هر بهانه و دلیل کار درستی نیست.“
وی همچنین با اشاره به اینکه “قضاوت درباره بعضی مسایل در دولت نهم بسیار سخت است.” گفت “تشخیص اینکه ماهیت این مسایل اشکال دولت است یا مشکل برای دولت، به سادگی ممکن نیست.“
علیرضا افشار دربیان احساس خود پس از برکناری، گفت “سیاست را هیچگاه نمیتوان کنار گذاشت و باید گفت سکوت و کنارهگیری هم خود یک حرکت سیاسی است.“
وی در عین حال تاکید کرد “بیتفاوتی نسبت به تحولات سیاسی و عدم شرکت در سرنوشت و امور سیاسی کشور هم خود آثار سیاسی زیانباری به دنبال دارد. هرگونه اقدامی در سایر حوزههای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، دفاعی و نظایر آنها بهویژه در شرایط امروز تاثیر مستقیم سیاسی دارد.“
فرمانده اسبق بسیج اگر چه در مصاحبه دیروز خود نیز با لحن یک نظامی تاکید داشت که “تضعیف دولت و ارکان نظام، کمک مستقیم به جبهه دشمن است” اما این را هم گفت که”جدا نبودن دین از سیاست، امروز پررنگتر از گذشته احساس میشود.“
علیرضا افشار همچنین تاکید کرد: “آنچه که در معاونت سیاسی بیشتر با آن برخورد داشتم سیاسیکاری بود، بداخلاقی و نبود تقوی، بیماری مزمن بخشی ازحوزه سیاسی کشور است. نه فقط در انتخابات، بلکه در هرجا که جنگ قدرت و تقابل احزاب، گروهها و شخصیتهای سیاسی جریان دارد شاهد زیر پا گذاشتن حریمها، حرمتها، مصالح ملی و منافع نظام هستیم و این با آموزههای دینی و احکام اسلامی ما در تضاد است.“
شاکی سلام، رئیس ستاد انتخابات
معاون سیاسی جدید وزارت کشور، کامران دانشجو از دوستان نزدیک محمود احمدی نژاد است.
وقتی چندی پیش عکسی از شاکیان “روزنامه سلام” در دادگاه در سایت های اینترنتی منتشر شد، که محمود احمدی نژاد را در کنار سه نفر دیگر به عنوان شاکی روزنامه سلام نشان می داد، چهره کامران دانشجو به عنوان یکی دیگر از شاکیان سلام در کنار احمدی نژاد چندان توجهی را جلب نکرد.
با این حال امروز بسیاری در ایران می دانند که معاون سیاسی جدید وزارت کشور و رئیس ستاد انتخابات کامران دانشجو نیز یکی از همان شکات روزنامه سلام است که در پیامد توقیف آن هجوم لباس شخصی ها و یگان های ویژه به کوی دانشگاه و سرکوب جنبش دانشجویی را به دنبال داشت.
دانشجو که همزمان با معاونت سیاسی، حکم جانشینی علی کردان وزیر متزلزل کشور را به امضای وی در جیب دارد، در مراسم روز گذشته برخلاف علیرضا افشار، سخنرانی مفصلی کرد، و از سمت خود و وزارت کشور به عنوان جایگاهی “حساس”، “تصمیمساز و تصمیمگیر” نام برد و گفت که با “سرلوحه قرار دادن چهار اصل بنیادین مقام محترم ریاست جمهوری” حاضر است تا برنامه های وزیر کشور را اجرا کند.
وقتی در پایان مراسم خبرنگاری از کامران دانشجو پرسید که مهمترین برنامه اش در وزارت کشور چه خواهد بود، وی گفت “مهمترین برنامهام در حوزه معاونت سیاسی، خدمتگزاری به مردم است؛ البته در هر جایی که هستم این برنامه را دارم، اما نوع خدمتگزاری در هر جا میتواند متفاوت باشد.“
کامران دانشجو، همچنین در خصوص علت برکناری علیرضا افشار و تغییر در معاونت سیاسی وزارت کشور، گفت “به من گفتند به اینجا بیایید، به من تکلیف شد، من هم به اینجا آمدم.“
با این حال وی با اشاره به اینکه “هرجا تغییر لازم باشد، انجام خواهد شد” گفت که قصد دارد از افراد متدین در وزارت کشور استفاده کند “تا تهدیدات به فرصتها تبدیل و نشاط ملی در جامعه ایجاد شود.“
نظامیان بازیگر یا بازی خور
برکناری سرتیپ پاسدارعلیرضا افشار از معاونت سیاسی وزارت کشور اما بیش از تغییر معمولی معاون یک وزارتخانه، ادامه برکناری برخی از فرماندهان نظامی است که در به قدرت رسیدن محمود احمدی نژاد نقش موثری داشته اند.
در میان نظامیان ناکام دولت نهم، فرماندهان ارشدی چون محمد باقر ذوالقدر قائم مقام سابق فرماندهی کل سپاه، محمد رضا نقدی معاون لجستیک ستاد کل نیروهای مسلح و فرمانده اسبق حفاظت اطلاعات نیروی انتظامی و علیرضا افشار فرمانده اسبق بسیج، دیده می شوند که همگی از چهرهای سرشناس مخالفت با اصلاحات به شمار می رفتند.
محمد باقر ذوالقدر حتی پس از انتخاب محمود احمدی نژاد به طور رسمی اعلام کرد که وی و همقطارانش برای خارج کردن قوه مجریه ازدست اصلاح طلبان یک طرح “چند مرحله ای و پیچیده” را در انتخابات به اجرا گذاشتند.
ذوالقدر پس از انتخابات از قائم مقامی فرماندهی سپاه به قائم مقامی وزارت کشور منصوب شد اما مدتی بعد از این سمت برکنار شد، و اعلام شد که به ستاد کل نیروهای مسلح بازگشته است.
محمد رضا نقدی که دستگیری شهرداران تهران و پرونده سازی علیه غلامحسین کرباسچی شهردار وقت تهران پس از دوم خرداد 76 بر عهده داشت، یکی دیگر از نظامیان ناکام در دولت نهم است.
سردار نقدی که از وی به عنوان طراح ضرب و شتم عبدالله نوری وزیر کشور و عطاءالله مهاجرانی وزیر فرهنگ و ارشاد دوره اول ریاست جمهوری خاتمی در نماز جمع تهران نام برده می شد، در دولت احمدی نژاد ابتدا به عنوان معاون رئیس جمهور و رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز منصوب شد.
با این حال وقتی نقدی در جریان رسوایی مالی دوستان احمدی نژاد در سازمان بهزیستی و بهزیست بنیاد، نام رستم آقا خان، نامزد و حامی مالی ستاد انتخابات حامیان احمدی نژاد را فاش کرد از سمت خود برکنار شد.
علیرضا افشار که تا قبل از انتصاب به سمت معاونت سیاسی وزارت کشور سمت هاط نظامی چون معاون فرهنگی ستاد کل نیروهای مسلح بود، و قبل از آن سوابقی چون سخنگویی ستاد مرکژی سپاه در سالهای ۶۱ تا ۶۷، و از سال ۶۸ تا ۷۶ فرماندهی بسیج را در کارنامه خود داشت، دیگر سردار ناکام دولت نهم است.
برکناری افشار در حالی صورت گرفت که از وی به عنوان یکی از طراحان استفاده از بسیج به عنوان سازمان رای جناح راست یاد می شود که در جریان انتخابات به شدت برای به قدرت رسیدن احمدی نژاد تلاش کرد.