پس از “پیرموذن” و “اعلمی” این بار نطق پیش از دستور “اسماعیل گرامی مقدم” موجب واکنش رییس مجلس و برخی از نمایندگان جناح موسوم به اصولگرا شد. گرامی مقدم که از چهره های نزدیک به کروبی است در نطق پیش از دستور خود ”یکدستی برگزار کنندگان انتخابات”، “همگامی سپاه و صدا و سیما با یک جناح” و “عملی شدن تهدید رییس جمهور برای مجلسی یکدست” را از علل “مشارکت کمتر از پنجاه در صدی مردم در انتخابات” مجلس هشتم خواند. این سخنان هرچند از سوی یک نماینده مجلس فعلی مطرح شد اما واکنش های حداد عادل، رییس مجلس و دیگر نمایندگان جناح راست باعث شد تا سایرین بدانند موضوع “انتخابات مجلس هشتم” نیز به جمع دیگر موضوعاتی پیوسته که می تواند”توهین” تلقی شود.
اسماعیل گرامی مقدم، نماینده بجنورد در مجلس دیروز در نطق پیش از دستور خود اگرچه ابتدا به مشکلات ایجاد شده برای فرهنگیان از جمله “صدور احکام سنگین زندان، تبعید و محرومیت از حقوق اجتماعی” اشاره کرد، اما بخش اصلی سخنان وی مربوط به انتخابات مجلس هشتم بود.
وی با اشاره به میزان مشارکت مردم در انتخابات گفت: “در حالیکه 49 میلیون نفر واجد شرایط شرکت در انتخابات بودند، میزان مشارکت بیست و سه میلیون نفراست یعنی کمتر از 50 درصد مردم در انتخابات شرکت کردهاند. در کلان شهر تهران که نبض تپنده سیاسی کشور است از 6⁄5 میلیون نفر واجدین شرایط، یک میلیون و نهصد هزار نفر رای دادند، یعنی کمتر از 27 درصد واجد شرایط و در کلان شهرهای اصفهان، تبریز، شیراز و… آمار مشارکت نیز زیر 30 درصد بوده است.”
وی سپس در پاسخ به این سئوال که “مسئولیت” این وضع با چه کسانی است، اظهار داشت: “متاسفانه به دلیل تنگ نظریها و اعمال سلائق فردی و سیاسی به جای ضوابط قانونی این انتخابات به پر مسالهترین انتخابات پس از انقلاب از یکسو و نیز با کمترین مشارکت مردمی بدل شده است.“
این نماینده از دیگر عوامل کاهش مشارکت را “رد صلاحیت ها” دانست و گفت: “همکاران به خوبی واقفند اکثریت قاطع رد صلاحیتشدگان جریان اصلاح طلب به اتهام نداشتن التزام عملی به اسلام، قانون اساسی و اصل ولایت فقیه رد شدهاند و این در حالی است که هیچ محکمه و مرجعی جز ذات حق تعالی توان تعیین میزان التزام و اعتقادات افراد را ندارد. قاطبه رد صلاحیت شدگان بارها در صحنههای سخت انقلاب اسلامی وفاداری خود را عملا به اثبات رسانیدهاند. بر این اساس حقیقتا علت رد صلاحیت آنان سیاسی بوده است نه مالی، اخلاقی و دینی.“
گرامی مقدم همچنین “گرایش سیاسی و مداخلات مختلف” را از جمله دیگر عوامل کاهش مشارکت دانست و گفت: “انتخاب تمامی ناظران، مجریان، بازرسان و در یک جمله همگی عوامل برگزاری انتخابات از یک گرایش سیاسی و مداخلات مختلف در انتخابات توسط نهادهای دولتی، ملی و افراد غیر مسئول، بیانگر تلاش برای پیروزی یک جناح و حذف کامل دیگری بوده است تا جائی که یکی از شخصیتهای اصولگرا و عضو هیات رئیسه مجلس به صراحت اعلام کرده است، مجلس و دولت به هیچ وجه و به هر قیمتی نباید از دست اصولگرایان خارج گردد. طبیعی است اگر مردم احساس کنند که رای و انتخاب آنان بلاموضوع و اثر است، انگیزه بالایی برای حضور در انتخابات نخواهند داشت.“
وی همچنین گفت: “در این انتخابات به طور آشکار امکانات دولتی، رسانههای عمومی و نیز صدا و سیما از مدتها پیش در جهت تبلیغ جریان سیاسی همسو و تخریب دیگری به کار گرفته شد و حتی در روز اخذ رای با استفاده از شبکههای مختلف صدا و سیما ارسال پیام کوتاه دولتی تلاش در جهت القای جهتگیری خاص به آراء عمومی تعقیب گردید. نتیجه چنین تلاشهای سازمان دهی شده چیزی جز کاهش مشارکت مردم به عنوان اعتراض طبیعی به این روشها نیست.“
این نماینده مجلس همچنین با انتقاد از بی توجهی برگزارکنندگان انتخابات به موضوع شمارش مجدد آرا افزود: “اما فرایند انتخابات در کلان شهر تهران از حرف و حدیثهای بیشتری برخوردار است. بر اساس گزارش های نمایندگان نامزدها تفاوت آشکاری میان لیست ارائه شده از سوی وزارت کشور وجود دارد که بعنوان یک نمونه در بیش از 3100 صندوق در جمعبندی خواستار شمارش آراء بیش از چهارصد صندوق بطور تصادفی از مناطق مختلف شدیم اما بیاعتنا به این شکایات در ایام تعطیلات نوروز و با شتاب انتخابات تهران تایید شد. آیا شورای نگهبان بعنوان ناظر انتخابات مجاز است در هر زمان که اراده کرد بطور سلیقهای سلامت انتخابات را به چالش بکشاند و در هر زمان که تمایل داشت به شکایت شاکیان وقعی ننهاده و بدون در نظر گرفتن آبروی نظام ابهامات را بی پاسخ بگذارد. آیا بهتر نبود شورای نگهبان بعنوان ناظری بی طرف به احترام کروبی و خاتمی که در دعوت از مردم برای حضور در انتخابات موثر بودهاند به عنوان نمایندگان یک جریان سیاسی با تقاضای شاکیان مبنی بر شمارش صندوقها موافق میکرد و از این طریق شائبه هر گونه جانبداری از یک جریان خاص سیاسی را رفع میکرد. اکنون که ما خواستار ارائه آراء صندوقهای پایتخت هستیم که حداقل خواست نامزدهاست هیچ گونه پاسخی دریافت نشده و به مانند انتخابات شوراها امروز و فردا میکنند که از آذر 85 تاکنون بی پاسخ ماندهایم.“
گرامی مقدم همچنین در نطق دیروز خود به موضوع برنامه احمدی نژاد برای مجلسی یکدست اشاره کرد گفت: “در ایام انتخابات شاهد بد اخلاقی از سوی دولتیان و سخنگوی آن بودهایم که آشکارا اقدام به تخریب مجلس نموده و به تهدیدی که در قالب مزاح، رئیس دولت در مجلس نسبت به نمایندگان که سال آینده در انتخابات با هم کار داریم، جامعه عمل پوشید و خود هم به جمع همکاران پیوست و گرانی های گذشته فعلی و آینده را که زاییده تصمیمات غیر کارشناسی و غلط خویش است به مجلس منصوب نمود و متاسفانه از سوی هیئت رئیسه مجلس عکس العملی در همان سطح مشاهده نشد.“
بخش پایانی سخنان احمدی نژاد نیز به انتقاد از عملکرد دولت ارتباط داشت. وی گفت: “کسانی که با عملکرد و مدیریت ضعیف خود، نارضایتیهای عمومی را افزایش دادند و موجب نا امیدی مردم از دادن رای شدند. در حقیقت گرانی و تورم افسار گسیخته افزایش بیسابقه قیمت مسکن، بیکاری روز افزودن، تزلزل مدیریت و چالش دولتمردان که موجب سردرگمی جامعه شده است و مردم زمانی انگیزه حضور در انتخابات را دارند که اثر تحقق شعارها و وعدههای انتخاباتی را عملا در زندگی خود حس کنند، اکنون باید پرسید کدامیک از شعارهای دولت نهم عملی شده است؟ با قیمت افسانهای نفت بشکهای 115 دلار تغییری در زندگی مردم حاصل شده است؟”
اعتراض به گرامی مقدم
پس از سخنرانی این نماینده مجلس و انتقادات وی به نحوه برگزاری انتخابات مجلس، سید جلال یحیی زاده فیروزآباد نماینده تفت و میبد در بخشی از نطق خود به سخنان گرامی مقدم اشاره کرد. در اینجا وقتی گرامی مقدم خواست با اشاره به ماده 77 آییننامه داخلی مجلس تذکر آییننامهای بدهد غلامعلی حداد عادل رئیس مجلس، نه تنها به او این فرصت را نداد بلکه ضمن مخالفت با این تقاضا خطاب به وی گفت: “شما چه تذکری میخواهید، بدهید. ایشان مطلبی نگفتند اگر کسی بخواهد نطق نمایندهای را توهین تلقی کند آن صحبتها و نطق امروز شماست که به همه مجلس توهین کردید.”
ماده 77 آییننامه داخلی مجلس تاکید دارد که اگر در ضمن مذاکره صریحا یا تلویحا نسبت سویی به یکی از نمایندگان داده شود یا عقیده و اظهار او را برخلاف جلوه دهند و نماینده مذکور برای رد آن نسبت به رفع اشتباه در همان جلسه یا در جلسه بعد اجازه نطق بخواهد، بدون رعایت نوبت، تا 10 دقیقه اجازه نطق داده میشود.
همزمان خبرگزاری فارس نیز سخنان این نماینده مجلس را “زیر سوال بردن سلامت انتخابات مجالس هفتم و هشتم” عنوان کرد. سایت “رجا نیوز” نزدیک به دولت نیز بخشی از سخنان یحیی زاده در مخالفت با گرامی مقدم سخنرانی را منعکس کرد.
یحیی زاده، نماینده تفت و میبد در مجلس با اشاره به سخنان گرامی مقدم گفته است: “مردم ما در این انتخابات و بسیاری از انتخابات نشان دادهاند که از منتخبین خود آگاهتر، فداکارتر و موفقتر هستند. از شورای نگهبان، وزارت کشور و نیروی انتظامی و تمامی عوامل اجرایی نظارتی حفاظتی به علت برگزاری انتخاباتی سالم و شکوهمند تشکر می کنم و از پاسخ دادن به یکی از ناطقین امروز پرهیز میکنم زیرا که مردم شریف و بصیر تهران به این کاندیدای تهران و دوستانش پاسخ مناسبی در این انتخابات دادهاند.”