”میرحسین موسوی خامنهیی” در امتداد روندی که از ابتدای زمستان امسال شروع کرده بود، با انتشار بیانیه ای رسما نامزدی خود در انتخابات آتی ریاست جمهوری اسلامی را اعلام کرد.
آخرین نخست وزیر جمهوری اسلامی، پس از یک سکوت بیست ساله در عرصه سیاسی،دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری را برای ورود مجدد به صحنه قدرت در ایران انتخاب کرده است. میرحسین موسوی که با فوت آیت الله خمینی به عنوان پشتیبان عمده خود در برابر رییس جمهور وقت در سال 68 ـ آیت الله خامنه ای ـ و ارتقای او از سمت ریاست جمهوری به رهبری، در همان سال ترجیح داده بود میدان را به این رقیب سیاسی واگذارد، اینک در شرایطی در آخرین روزهای سال 87 اعلام کاندیداتوری کرده است که تاکنون از همسلکان او در جریان موسوم به خط امام که طی دو دهه اخیر عنوان اصلاح طلب را برای خود برگزیده اند دستکم دو چهره شاخص که سابقه ریاست دو قوه مجریه و مقننه را نیز دارند، رسما نامزدی خود را در انتخابات سال آینده اعلام کرده اند: مهدی کروبی رییس دو دوره مجلس شورای اسلامی و محمد خاتمی رییس دولتهای هفتم و هشتم جمهوری اسلامی ایران.
پایان احیا، آغاز رقابت
میرحسین موسوی ورود مجدد خود به عرصه سیاسی کشور را بسیار حساب شده آغاز کرد، او ابتدا با راه اندازی چند سایت اینترنتی زمینه افطار روزه سکوت بیست ساله خود را شکست. وی سپس در گام بعدی گفتگویی تنظیم شده را اول بهمن ماه سال جاری منتشر ساخت که بیشتر حاوی مطالبی در دفاع از عملکرد گذشته اش بود، نکاتی که به گمان برخی از ناظران می توانست دستاویزی برای نقد او از سوی مخالفان به حساب آید. چند گفتگوی دیگر موسوی هم به همین سیاق بود که در آنها دیدگاه ها و انتقادات او در مورد شرایط امروز ایران مطرح شد؛ آن هم در حالیکه همزمان ستادهای انتخاباتی وی در حال تشکیل بود. گام بعدی او سخنرانی در چند نشست خصوصی و سپس سخنرانی علنی در دانشگاه تهران بود. اخذ مجوز روزنامه طی یکهفته اقدام دیگری بود که نشان از عزم موسوی برای شرکت در انتخابات داشت. بعد از آن هم صراحتا اعلام کرد هم ”اصلاح طلب است و هم اصولگرا”.
با این حال انتشار بیانیه روز گذشته موسوی پایانی بر دوره “احیا” و آغازی برای عصر “رقابت” است. مردی که همواره در مناصب انتصابی، مدیریت کرده است اینک باید در خردادماه خود را به صندوقهای رای دهه چهارم جمهوری اسلامی بسپارد.
مهندس موسوی در بیانیه اعلام حضور خود با اشاره به عدم تمایل اش در دوره های پیشین تاکید کرده است که ”همان دلایل و عواملی که در وهلههای گذشته به عدم حضور در صحنه انتخابات فرا میخواندند بیشتر مرا متقاعد کردند که این زمان زمانی دیگر است و حضور را ایجاب میکند”.
مهندس موسوی در این بیانیه با اشاره به این موضوع که “مستضعفان مطمئنترین پایگاه برای ارزشهای برآمده از انقلاب اسلامی هستند” تلاش کرده است بر نقش میانه خود در ارزشهای اصلاح طلبی و اصولگرایی تاکید ورزد.
اخرین نخست وزیر جمهوری اسلامی گرچه از موضعی اصلاح گرا تاکید کرده است که “جا دارد که ارزش آزادی در این عصر مورد توجه چندینباره قرار گیرد” اما با ذکر این نکته که “دستآوردهای جوانان دانشمند ما در زمینه انرژی هستهای برگشتناپذیر هستند” از هم اکنون موضع خود در مناسبات خارجی را هم آشکار کرده است.
موسوی البته استراتژی تبلیغات انتخاباتی خود را نیز در همین بیانیه تشریح کرده است. او که صورتگری توانا است اعلام کرده: “ در جریان فعالیتهای انتخاباتی، ستاد اینجانب حق چاپ و تکثیر عکس مرا نخواهد داشت و از علاقمندانی که ممکن است به صورت خودجوش وارد صحنه تبلیغات شوند نیز انتظار دارم که به این خواسته خدمتگزار خود توجه کنند”. او طبع هنرمند خود را نیز به کار انداخته و آورده است: “از نظر من نوشته ساده یک شهروند علاقمند به سرنوشت کشور در پشت شیشه مغازهاش دلنشینترین و موثرترین الگوی تبلیغاتی است”.
بنا بر اعلام خبرگزاری ها میرحسین موسوی هفته آینده سخنرانی های انتخاباتی خود را از یک حسینیه در جنوب تهران آغاز خواهد کرد؛ حرکتی نمادین که برای نسل اول انقلاب تعبیری آشنا دارد.
واکنش ها
گرچه بیانیه کاندیداتوری موسوی دیروز منتشر شد اما بعد از سخنرانی در دانشگاه و سپس صدور مجوز روزنامه برای وی دیگر مشخص بود که موسوی قطعا نامزد ریاست جمهوری خواهد شد. از این رو ناظران سیاسی بیش از آنکه در انتظار این اعلام رسمی باشند به دنبال کسب خبرهایی در مورد واکنش سید محمد خاتمی به این تصمیم بودند، چرا که وی دو هفته پیش از اعلام کاندیداتوری اش در 20 بهمن ماه اعلام کرده بود که “از میان من و یا میرحسین تنها یکی نامزد ریاست جمهوری خواهد شد و ترجیح من نیز کاندیداتوری آقای موسوی است”.
از این رو دوشنبه شب اعضای برجسته ستاد انتخاباتی خاتمی به دعوت وی جلسه ای تشکیل دادند که تا ساعت 2 بامداد به طول انجامید. چنانچه برخی منابع خبری از جمله “میزان نیوز” نیز تایید کرده اند، در این جلسه خاتمی گفته است در شرایط جدید قصد دارد به نفع موسوی انصراف دهد که این مساله با مخالفت جدی یاران او روبرو شده و همزمان فعالان جوان ستادهای او هم طی یک نظرسنجی فوری اعلام کرده اند که تلاش آنان “قابل انتقال به غیر نیست”.
البته انتظار همین واکنش از سید محمد خاتمی بود که موجب شد تا تنها ساعتی پس از اعلام کاندیداتوری میرحسین موسوی، پایگاه خبری یاری نیوز، به نقل از یک منبع آگاه اعلام کند که شایعه کناره گیری سید محمد خاتمی از انتخابات “کاملا” تکذیب شد.
همچنین همزمان با این تکذیبیه یکی دیگر از نزدیکان خاتمی، یعنی محمد علی ابطحی که پیش از این موسوی را ”هندوانه دربسته” توصیف کرده بود در وبلاگ شخصی اش شگفتی خود را از اقدام موسوی اعلام و تلویحا او را به خلف وعده متهم کرد. وی در مطلبی نوشت که: “آقای موسوی گفته بودند با آقای خاتمی رقابت نمیکنند، اما حضورشان در این صحنه سیاسی را تبریک میگویم”.
ابطحی افزود: “اکنون که بعد از مذاکرات صورت گرفته با ایشان، آقای خاتمی که یقینا شناخته شدهتر هستند و امکان رای آوری بیشتری دارند و سفر تاریخی به شیراز و یاسوج و بوشهر هم در عمل این واقعیت را نشان داد، چرا کاندیدا شدند مسئلهای است که لابد ایشان دلایلی دارند که توضیح میدهند و خواهند گفت در این چند هفته چه اتفاق جدیدی افتاده که با حضور آقای خاتمی تصمیم گرفتهاند کاندیدا شوند”.
ابطحی البته شایعه انصراف خاتمی را به “بعضی دوستان آقای موسوی” منتسب کرد و آن را “از اتفاقات غیراخلاقی” دانست.
ابطحی در پایان یادداشت خود ضمن اینکه از کروبی و موسوی خواسته است به نفع خاتمی کناره گیری کنند، تلویحا اعلام نامزدی میرحسین موسوی را به صحنه گردانی برخی عوامل خارج از صحنه اصلاح طلبی منتسب کرده و نوشته است: “ این توقع تاریخی ملت از رهبران اصلاحطلب است تا معلوم شود که کارگردان این صحنه سیاسی در خارج ازحوزه اصلاحطلبی قرار دارد”.
واکنش سریع هواداران محمد خاتمی درحالی است که دیگر کاندیدای جبهه اصلاح طلبان یعنی مهدی کروبی ترجیح داد لااقل در اولین روز ورود موسوی واکنشی نشان ندهد هرچند عباس عبدی دو روز پیشتر طی یادداشتی در اعتماد ملی از احتمال کناره گیری کروبی در شرایطی که میرحسین کاندیدای واحد اصلاح طلبان باشد خبر داده بود.