سریال روز♦ تلویزیون

نویسنده

سیروس مقدم متولد 1333 آبادان و فارغ التحصیل رشته نقاشی از دانشکده هنرهای زیباست. او از سال 1357 با سمت منشی صحنه در فیلم به نمایش در نیامده قصه خیابان دراز به کارگردانی محسن تقوایی وارد سینما شد. بعدها دستیار کارگردانی، طراحی صحنه و لباس و فیلمنامه نویسی را نیز تجربه کرد. در 1370 با گرگ های گرسنه کارگردانی را آغاز کرد و سال بعد شکوه بازگشت را مقابل دوربین برد. ولی ناکامی هر دو فیلم سبب شد تا به ساخت مجموعه های تلویزیونی رو بیاورد. موفقیت و محبوبیت سریال های وی از جمله مسافر، نرگس و ریحانه سبب شد تا برای تماشاگران تلویزیون و مدیران شبکه های مختلف چهره ای شناخته شده گردد. او که یکی از پرکارترین کارگردان های به شمار می رود، هم اکنون سریال اغما را روی آنتن دارد. این مجموعه تلویزیونی که همچون دیگر برنامه های مناسبتی شبکه اول سیما برای پخش در ماه رمضان تولید شده، مانند کارهای پیشین مقدم موفق شده تا به سرعت تماشاگرانی ثابت برای خود فراهم کند. به این بهانه همکارمان مهدی شکیبایی نگاهی به این سریال و کارنامه سیروس مقدم انداخته، که می خوانید.

siros1.jpg

اغما

نویسنده: داریوش مختاری، علیرضا افخمی. کارگردان: سیروس مقدم. تهیه کننده: رضا جودی. طراح صحنه و لباس: سیامک احصایی. طراح گریم: مجید اسکندری. دستیار کارگردان: افشین سنگ چاپ. منشی صحنه: فهیمه کمالی. مدیر فیلمبرداری : امیرمعقولی. تدوین : مهدی جودی، خشایار موحدیان. مدیر تدارکات : سید رسول حاتمی، وحید مرادی. نورپرداز: شهاب علی بخشی. صدا بردار: فرشید احمدی. صداگذاری: مهرشاد ملکوتی. تیتراژ: مهدی جودی. مدیر تولید: علی ابراهیمی. مجری طرح: مهدی گلستانه- موسسه فرهنگی میثاق فیلم. موسیقی: کارن همایون فر. جلوه های ویژه : عباس شوقی. محصول شبکه اول سیما.

بازیگران :امین تارخ شیرین بینا، ایرج نوذری، لعیا زنگنه، نفیسه روشن، حامد کمیلی،عبدالرضا اکبری، شیوا خنیاگر، صدرالدین حجازی، افشین سنگ چاپ، فرحناز منافی ظاهر، غزاله جزایری،تورج فرامرزیان، حبیب ا… حداد و ناصر ممدوح

خلاصه داستان: پزشک جراحی معروف به پنجه طلایی به علت بیماری همسرش بر سر دو راهی قرار می گیرد. همسرش از او می خواهد که وی را عمل کند و دکتر پس از کش و قوس های فراوان این کار را انجام می دهد. ولی اتفاقات غیرطبیعی و غیر منتظره ای پس از آن رخ می دهد…

درام خوش ساخت

چند سالی است که در شبکه های سیما ساخت سریال های مناسبتی رایج شده است و هر ساله با فرا رسیدن ماه رمضان گروه های سریال ساز شبکه ها پروژه های خود را برای این ماه به جلوی دوربین می برند. این امر باعث شکل گیری وضعیتی مثبت در میان مجموعه سازان تلویزیونی شده است و علت آن هم رقابت به وجود آمده بین آنها برای بهتر عرضه کردن اثرشان و جذب مخاطب بیشتر می باشد. شاید تا دو- سه سال پیش مدیران شبکه ها به صورت سطحی و غیر جدی به این مقوله نگاه می کردند اما در یکی دوساله اخیر به صورت مداوم و پیگیر و از چند ماه جلوتر شبکه ها درگیر ساخت سریال های ماه رمضان خود می شوند. سیروس مقدم یکی از کارگردانان موفق و پرکار تلویزیون است و در کارنامه کاری خود سابقه ساخت سریال های بیشماری با موضوعات و تم های متفاوت دارد. او در اکثر موارد آثاری قوی و جذاب ارائه داده که از میان آنها می توان به سریال های پر مخاطب “ نرگس”، “ پلیس جوان” و… اشاره کرد.

siros2.jpg

اما سیروس مقدم در تجربه جدید خود با “اغما” به سراغ مضمونی رفته است که برای او به نوعی تجربه ایی جدید و نو محسوب می شود. “اغما” داستان و مضمونی ماورایی و فرا زمینی دارد. دکتر پژوهان “امین تارخ” جراح متخصص و مجربی است که در کشور جزو جراحان طراز اول محسوب می شود. همسر او، مولود “شیرین بینا” به عارضه مغزی دچار شده و از وی تقاضا می کند تا او را عمل کند. دکتر ابتدا در تنگنا قرار می گیرد اما درنهایت می پذیرد که همسرش را عمل کند. مولود در هنگام عمل جان خود را از دست می دهد و دکتر برای تسلای غم خود به خانه ویلایی خود پناه می برد. در همین هنگام مرد و زنی که دخترشان دچار ضربه مغزی شده به سراغ دکترمی روند و از او تقاضا می کنند که دخترشان را عمل کند. دکتر پس از اصرار های فراوان پدر و مادر دختر می پذیرد. دراتاق عمل دختر در حالت بیهوشی با دکتر به گفت و گو می پردازد و نقطه بیماری را به او گوشزد می کند. دکتر پس از جراحی داستان را برای همکاران خود بازگو می کند اما دکتر بردیا “لعیا زنگنه” و دکتر جودت “ایرج نوذری” حرف های او را به حساب خیالات و فشار ناشی به علت از دست دادن همسرش می پندارند. در همین زمان مردی ناشناس “حامد کمیلی” که از دوستان قدیمی دکتر است به خانه ویلایی او می آید. او توانایی پیش بینی حوادث را دارد. پری “نفیسه روشن” به رفتارهای پدرش شک می کند و نگران حال او می شود. پری برای مراقبت بیشتر از پدر به باغ می رود و…

siros3.jpg

ساختمان فیلمنامه درعین حال که ساده و روان می باشد اما از جذابیت و گیرایی انکار ناشدنی برخوردار است. گره ها در فیلمنامه به درستی در کنار هم چیده شده اند و هر اتفاق علت اتفاق بعد از خود می شود بنابراین مخاطب ناخودآگاه مجبور است داستان را دنبال کند. در واقع نویسنده به خوبی از تکنیک نوشتاری در خلق کشمکش تصاعدی سود می جوید. پرداخت درست شخصیتها و دیالوگ نویسی مناسب از نقاط مثبت سریال محسوب می شود. در واقع دیالوگ علاوه بر پیشبرد داستان و روایت به بازگویی و واگویه های درونی شخصیت ها به خوبی کمک می کند و این عاملی است که در کمتر اثری دیده می شود. مقدم هم در مقام کارگردان توانایی خود را در خلق این گونه فضاها به رخ می کشد. دکوپاژ مناسب، تدوین موازی و متقاطع، میزانسن های پیچیده و سکانس پلان های بیشمار از نکات برجسته کارگردانی او به شمار می رود. انتخاب رنگ مناسب برای هر شخصیت- گریم اغراق نشده و نامحسوس – موسیقی متناسب با صحنه ها و رویدادها ازجمله نقاط قوت سریال محسوب می شود. اما از همه این نکات که بگذریم از انتخاب بسیار مناسب بازیگران به سادگی نمی توان گذشت. امین تارخ در نقش دکتر پژوهان بازی درخشان و قدرتمندانه ای از خود برجای می گذارد. در واقع تارخ از آن دسته بازیگرانی ست که بسیار بر ابزار کارش مسلط است. او تلفیق مناسبی از تکنیک و غریزه را در بازیگری مورد استفاده قرار می دهد که شاید کمتر بازیگری در ایران توانایی چنین کاری را داشته باشد. دیگر بازیگران هم در کنار او به خوبی نقش خود را ایفا می کنند که به لعیا زنگنه، ایرج نوذری و حامد کمیلی می توان اشاره کرد. “اغما” مجموعه خوش ساخت و پر مخاطبی است که نشان از قریحه و حرفه ای بودن عوامل دست اندر کار آن دارد.