امید معماریان
شیرین عبادی، وکیل دلارام علی ازفعالان حوزه زنان که به دلیل شرکت درتجمع 22 خرداد1385 به دوسال وشش ماه حکم قطعی محکوم شده است و باید روز شنبه خود را برای اجرای حکم به زندان معرفی کند درگفت وگوبا روز گفت: ”به موجب قانون حکم باید اجرا شود مگر آنکه آیت الله شاهرودی رییس قوه قضاییه دستور توقف اجرای حکم را بدهند که چنین درخواستی نیزازایشان شده است.“
دلارام علی، که درجریان شرکت دراین تجمع مسالمت آمیز مورد ضرب وشتم نیروهای پلیس قرارگرفته بود، هیچگاه نتوانست علی رغم مدارکی که وکیل وی ارائه کرده بود، ضاربان را به پاسخگویی وادارد. با این وجود وی هم اکنون با حکمی مواجه است که اگرآقای شاهرودی دخالت نکند، روزشنبه اجرا خواهد شد. این سنگین ترین حکمی است که طی سالهای گذشته تنها به دلیل شرکت دریک تجمع مسالمت آمیز برای یکی ازشهروندان ایرانی دردادگاه صادر شده است.
شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل وضعیت موکل خود را چنین شرح می دهد: “خانم دلارام علی، به علت شرکت درتجمع مسالمت آمیز وقانونی بیست ودوم خرداد مورد حمله وضرب وشتم نیروی انتظامی قرارگرفت و دستش شکست و من از طرف ایشان علیه نیروی انتظامی شکایت کردم. متاسفانه حتی با توجه دلایل محکمی که داشتیم بازپرس قرارمنع پیگیرد صادر کرد. اما ازسوی دیگر دادسرای انقلاب اسلامی خانم دلارام علی را به علت شرکت درهمان تجمع به حبس محکوم کرد.”
دلارام علی، درنوشته ای که درسایت زنستان منتشرشده است با ضاربان خود به گفت وگو نشسته ووضعیتی را که درآن وی به چنین حکمی محکوم می شود وضاربان او درامن وامان به سرمی برند چنین توصیف کرده است: ”روز ۲۲ خرداد ۸۵ را خاطرت هست؟ می دانم با کمی کوشش از خاطره پاکش خواهی کرد اما من هر روز، هر لحظه، هر ثانیه، با صدای هر تلفن به خاطر می آورمش برادر، این بیم ساده آشنا را… می دانی چرا؟ چون تو آن روز به خانه رفتی و من به زندان اوین، چون تو میهمان سفره شام خانه ات شدی و من مهمان بازجویی های مکرر، چون ترازوی عدالت برای تو تبرئه آورد و برای من تحمل ۲ سال و ۱۰ ماه حبس و ۱۰ ضربه شلاق.”
به گفته عبادی اتهام علی دردادگاه اقدام علیه امنیت ملی وتبلیغ علیه نظام ازطریق شرکت درتجمع بیست و دوم خرداد بود: “این حکم دردادگاه تجدید نظر تبدیل شد به دوسال و شش ماه حبس. یعنی شلاق وچند ماه حبس را تبرئه کردند وبدون اینکه حکم دادگاه درهیچ یک ازمراحل دادرسی به وکلا ابلاغ بشود یا حاضر شوند به متهم این حکم را بدهند پرونده به قسمت اجرای احکام رفت و امروز(یک شنبه) به خانم علی اعلام کردند باید خودش را برای اجرای حکم معرفی کند. خانم دلارام علی برای اثبات اینکه واهمه ای از حکم صادره ندارد واین گونه احکام تاثیری دراراده وی مبنی بر مطالبه حقوق انسانی زنان نخواهد گذاشت سقراط وار اعلام کرد که علی رغم اینکه این احکام غیرقانونی وغیرعادلانه است روز شنبه خود را به زندان معرفی خواهد کرد.“
عبادی می گوید که “مسلما حکم صادره با عمل موکلش تناسبی ندارد” وعمل وی به هیچ وجه جنبه غیر قانونی ندارد: “زیرا طبق اصول قانون اساسی شرکت درتجمعات قانونی مجازاست ونیازمند به کسب مجوز نیست. ازسوی دیگر درروز مذکورقبل ازاینکه تجمعی صورت بگیرد وحتی قبل ازاینکه یک سخنران سخنرانی کند پلیس حمله کرد و به صورتی شدید جمعیت را پراکنده کرد. آنچه ایشان متهم است که تبلیغ علیه نظام کرده، آن است که مواد قانون ایران را که حکایت ازنابرابری زن ومرد درایران دارد، به مردم نشان داد. من نمی دانم اگر قانون را نشان مردم بدهند وبگویند این قانون است، آن موقع چنین کاری می شود تبلیغ علیه نظام؟ اگر نظام براین اعتقاداست که این قوانین آنچنان نامناسب است که نبایستی درملاء عام خوانده بشود و چنین کاری علیه نظام است پس چرا کاری برای اصلاح قوانین نمی کنند؟”
عبادی درخصوص این موضوع که درپرونده های مختلفی از قتل های زنجیره ای تا پرونده قتل زهرا کاظمی ودیگر پرونده ها، افراد متخلفی که به دستگاه قضایی ویا پلیس متصل هستند در نزد دستگاه قضایی مصونیت دارند گفت: “این همان مطلبی است که من وهمه مدافعین حقوق بشر به آن اعتراض داریم. متاسفانه دستگاه قضایی به صورتی عمل می کند که در بسیاری ازپرونده ها، اجرای عدالت غیرممکن می شود.“
او درادامه خاطر نشان کرد که برای احقاق حق موکلین خود از کلیه امکاناتش درداخل و خارج کشور استفاده خواهد کرد. عبادی در پاسخ به این سوال که آیا چنین حکمی، ارسال پیامی به سوی فعالان جامعه مدنی وجنبش زنان است یا نه، گفت: “پیام این راباید ازمراجع قضایی سئوال کرد. ازسوی موکلینم بگویم که این احکام نه تنها باعث نمی شود آنها ازمطالبات خود دست بردارند بلکه درخواسته های خودشان مصرتر خواهند شد وبا عزم بیشتر مطالبات انسانی خود را دنبال خواهند کرد.“