اون مک اسکیل
امید به بهبود روابط آمریکا وایران درمذاکرات بغداد، بار دیگر بر اثر ادعاهای ایران در مورد فعالیت جاسوسان آمریکایی و انگلیسی در ایران، کاهش یافت.
روز دوشنبه دو طرف در بغداد ملاقات رو در رو داشتند و در مورد آینده عراق مذاکره کنند. لیکن کارآیی این مذاکرات ، دیشب همزمان با اعلام یک مقام بلند پایه ایران که سفیر سویس را در تهران احضار کرد و به فعالیت های “شبکه جاسوسی” آمریکا اعتراض کرد، مورد تردید قرار گرفت.
بنا بر گزارش تلویزیون ایران، احمد سبحانی یکی از مدیران وزارت خارجه خواستار توضیح درمورد گروه هایی شد که به زعم او “در حال رخنه و کارشکنی و خرابکاری در غرب و جنوب غربی ایران هستند”.
ایران بارها از کوشش های بریتانیا و آمریکا در سوء استفاده از اقلیت های قومی در ایران برای فشار وارد آوردن به رهبری این کشور، شکایت کرده است. آمریکایی هانیز مکررا اتهام علیه ایران را در مورد تامین سلاح و مواد منفجره برای شورشیان عراق تکرار کرده اند.
ارتش آمریکا، در بیانیه ای روز گذشته، اعلام کرد نیرو های عراقی یک مظنون را در منطقه شیعه نشین بغداد، شهرک صدر، دستگیر کرده اند: وی درقاچاق اسلحه از ایران و حمل مواد منفجره قوی ضد ذره پوش، دست داشته است. ارتش آمریکا ادعا کرده است یک سلول از شورشیان در شهرک صدر، افراد را برای تعلیم به ایران می فرستند.
در همین حال هشت سرباز دیگر آمریکایی در این هفته کشته شدند که شمار این کشته شدگان را درماه مه به 102 نفر می رساند. بدین ترتیب این ماه بعد از وقایع فلوجه در سال 2004 مرگبار ترین ماه برای ارتش آمریکا به شمار می آید.
در یک حرکت دیگر ژنرال ویلیام کالدول، سخنگوی ارتشی آمریکا در بغداد گفت نیرو های آمریکا 43 عراقی را که گفته می شد با القاعده در دیاله، در شمال بغداد، ارتباط داشتند آزاد کرده است. بعضی از این عده چهار ماه در اسارت بوده اند و آثار شکنجه نیز بر بدن آنها دیده می شود.
ایران و آمریکا قرار است در مورد برنامه زمانی خروج آمریکا از عراق و مساله حضور گروه شورشی مخالف دولت ایران، یعنی مجاهدین خلق درعراق گفتگو کنند. ولی قرار نیست این مذاکرات به موضوعات دیگر نظیر برنامه هسته ای ایران نیز کشیده شود.
دیپلومات های ایران و آمریکا قبلا درماه مارس در یک کنفرانس بین المللی در بغداد ملاقات کرده بودند، ولی ملاقات کوندلیزا رایس و منوچهر متکی در مصر صورت نگرفت.
رایس، وزیر خارجه آمریکا و رابرت گیتز، وزیر دفاع آمریکا از لزوم مذاکره با ایران گفته اند. جورج بوش در این مورد اظهار بی میلی کرده است در حالی که دیک چنی با آن آشکارا مخالف است.
منبع: گاردین - 28 مه