فرمان آرا و جنجال هایی که آفرید، توقیف حماسه آرد بهزاد فراهانی، کنسرت مشترک علیزاده و درویشی، نمایشگاه عکس نیکول فریدنی درگالری گیتا، بازگشت دکتر رفیعی به صحنه تئاتر با شکار روباه، انتشار گزیده اشعار شمس لنگرودی، رونمایی “عروس نیل” محمد بهارلو، رونمایی زندگی نامه ضیاء موحد”، انتشار نامه های همشهری، صدور مجوز برای اشعار روجا چمکنار پس از دو سال و خبرهایی از جایزه ادبی متفاوت (واو)….
بهمن فرمانآرا: چهره هفته
بهمن فرمانآرا یکی از چهرههای جنجالی هفته گذشته بود. ابتدا به دلیل مقالهای که درباره شایعه مرگ بهروز وثوقی نوشت. پس از آن به دلیل پاسخی که هیئت اسلامی هنرمندان به این مقاله داد و در آخر به خاطر خبر خوب اجرای نمایشنامه بزرگ رابرت بولت؛ مردی برای تمام فصول، به کارگردانی او و بازی رضا کیانیان در نقش سر توماس مور.
فرمان آرا در مقالهای که درباره شایعه مرگ وثوقی نوشته است آورده: “دیروز صبح وقتی موبایلم را از روی شارژ برداشتم و آن را روشن کردم، بلافاصله پیامکی آمد به این مضمون: بهروز وثوقی هنرمند بینظیر ایران بیهمسفر رفت. روحش شاد و مرامش ماندگار. بدیهی است که سر صبح حالم گرفته شد. به منزل بهروز وثوقی زنگ زدم جواب ندادند. به آشنایی که در ایسنا دارم زنگ زدم، هنوز موبایلش را روشن نکرده بود. به ناچار به تنها کسی که در سینمای ایران ساعت ۷ صبح مثل من بیدار است یعنی عباس کیارستمی زنگ زدم…“
بخشی از مقاله فرمان آرا خطاب به هیات اسلامی هنرمندان: “ به نظر من گناه بعضی از هنرمندان قبل از انقلاب “خیلی موفق بودن” بود و اینکه تصویرشان شاید بعضی ها را به یاد گذشته می انداخت و اینکه مردم عادی و تماشاگران واقعی سینما، آنها را خیلی دوست داشتند و این محبوبیت باعث درد سر این هنرمندان شده است.
بهمن فرمان آرا در خاتمه با دعای طول عمر برای آن هنرپیشه قدیمی سینما گفت:” شاید روزی برسد که ما فقط بازگشت سرمایه های مالی را به مملکت دعوت نکنیم، بلکه از سرمایه های فرهنگی مملکت نیز که به هر دلیل ساکن غربت شده اند برای بازگشت به آغوش وطن دعوت کنیم.“
پاسخ سایت هیات اسلامی هنرمندان به فرمان آرا:” پس از انقلاب اسلامی و با دستور عفو عمومی حضرت امام (ره) همه هنرمندان قبل از انقلاب بدون توجه به سوابق گذشته شان امکان حضور در کشور و حتی فعالیت در فضای سالم هنری را داشتند که بسیاری از آنان که خیلی هاشان هم اکنون نیز در فضای هنری کشور فعالند از این فرصت استفاده کردند، ولی برخی از آنان ترجیح دادند در خارج از کشور بمانند و اتفاقاً علیه انقلاب اسلامی فعالیت سیاسی کنند و جرایمی عله مردم ایران مرتکب شوند که خودشان بیش از هر کسی به آن واقف اند.بنابراین بهتر است آقای فرمان آرا به جای متهم کردن نظام به بی مهری با هنرمندان محبوب ایشان از همان بازیگر قدیمی بپرسند چرا به کشور خود باز نمی گردی؟”
خاطر نشان می شود در روزهای اخیر شایعه مرگ این هنرپیشه قدیمی در قالب پیامک های کوتاه برای برخی هنرمندان سینما ارسال شده است.
در این هفته هم چنین نمایش “مردی برای تمام فصول” به کارگردانی بهمن فرمانآرا به مرحله اجرایی رسید.
علیزاده و درویشی : کنسرت مشترک
کنسرت حسین علیزاده ومحمدرضا درویشی درروزهای 6 و7 دی ماه در تالاربزرگ کشور برگزار خواهد شد. فروش بلیت های این کنسرت نیز از روز11آذرماه به دو شکل اینترنتی و گیشه ای صورت می گیرد. قیمت بلیت های این برنامه به روال معمول این کنسرت ها از 10تا 40 هزار تومان درنظر گرفته شده است. دربخش اول اول این برنامه قطعه “کلیدر”از ساخته های محمدرضا درویشی براساس رمان محموددولت آبادی توسط بخش زهی ارکستر سمفونیک ناسونال اکراین اجرا می شود. بخش دوم هم شامل اجرای سه اثر “نینوا”، “عصیان”و”ترکمن”از ساخته های حسین علیزاده می باشد.
گفتنی است قطعه نینوا نسبت به اجرای منتشر شده تغییری نخواهد یافت، اما دو قطعه عصیان وترکمن با تنظمی جدید که با همکاری هوشیام خیام انجام شده اجرا خواهد شد.دراجرای قطعه ترکمن، حسین علیزاده، مسعود شعاری وبهدادبابایی به عنوان نوازندگان شورانگیز وسه تار درکنار نوازندگان زهی ارکستر سمفونیک ناسیونال اکراین قرار خواهند گرفت.این ارکسترزهی توسط ولادمیرسیرنکو رهبری خواهد شد.این کنسرت توسط مجله فرهنگ وآهنگ وبا همکاری انجمن موسیقی ایران برگزار خواهد شد.
نیکول فریدنی : عکس های طبیعت
این روزها گالری گیتا میزبان تعدادی از آثار “نیکول فریدنی” عکاس فیگور ساز طبیعت است.این نمایشگاه شامل 22 فریم از عکس های این هنرمند است ومروری برآثار او محسوب می شود. فریدنی که بهمن ماه سال گذشته از دنیا رفت، بیش از 50 سال از عمر خود را درزمینه موضوعات مختلف عکاسی کرده در این نمایشگاه که یادآوری برآثارش است 22 قطعه از عکس های وی در زمینه طبیعت، اجتماعی وبناهای تاریخی و…به نمایش درآمده است. او نخستین عکس هایش را با دوربین فانوسی “زایس ایکون6/6” با یک حلقه فیلم “اورتوکروماتیک گورت” گرفت.
نیکول فریدنی از پیشکسوتان عکاسی طبیعت ایران است که در سال 1314 در شیراز به دنیا آمد و از شش سالگی با عکاسی آشنا شد. شروع کار فریدنی به تاریک خانه و چاپ عکسهای سیاه و سفید بر میگردد و از همان جا بود که به عکسبرداری روی آورد.
بهزاد فراهانی: پدربه دنبال دختر
باخروج گلشیفته فراهانی بازیگر سرشناس سینمای ایران برای فعالیت های گسترده تر در هالیوود و همزمان با ممنوع الورود شدن این چهره محبوب مردمی، سریال “حماسه آرد”به کارگردانی بهزاد فراهانی که در روستاهای اطراف زنجان مشغول به تصویربرداری بودند از ادامه کار منع وتوقیف شد.فراهانی یکی از دلایل توقیف اولین سریالش را خروج دخترش از ایران می داند اما مهم ترین دلیلی که او به زبان می آورد عدم رعایت گوش سپاری به سیاست ها و دستورات مسئولین دولتی در زمینه تزریق نشانه های دینی بیشتر به کار بود.دراین سریال 11 قسمتی بهزاد فراهانی، بهنام تشکر و فهیمه امن زاده ایفاگر نقش های اصلی بودند و قرار براین بود تا حضور بازیگرانی چون جمشید مشایخی و رضا کیانیان درآن قطعی شود.
علی رفیعی : شکار روباه
دکترعلی رفیعی هم پس از سال ها دوری ازتئاتر این بار با نمایشی متفاوت به نام “شکار روباه” خود و گروهش را برای حضور درجشنواره تئاترفجرآماده می کند.
چهرههایی آشنا چون سیامک صفری، افشین هاشمی، هومن برقنورد، هدایت هاشمی، پانتهآ بهرام، ستاره اسکندری و سهیلا رضوی در جمع بازیگران دارند.داستان این نمایش در چند اپیزود مختلف اتفاق می افتد وزمان نمایش مربوط به دوران تاریخ ایران است.
شمس لنگرودی : گزیده اشعار
این مجموعه با عنوان “ چوپانی سایهها” از کتابهای “رفتار تشنگی” (1355)، “در مهتابی دنیا” (1363)، “خاکستر و بانو” (1365)، “جشن ناپیدا” (1367)، “قصیده لبخند چاک چاک” (1369)، “نتهایی برای بلبل چوبی” (1379)، ”پنجاه و سه ترانهی عاشقانه” (1383)، “باغبان جهنم” (1383) و “ملاح خیابانها” (1386) گزینش شده است.
گزیده شعرهای شمس لنگرودی در 418 صفحه و شمارگان سههزار نسخه از سوی انتشارات تکا انتشار یافته است.
گزیده دیگری نیز از شعرهای این شاعر با نام “هیچکس از فردایش با من نگفت” در راه است.به گفته شمس، این کتاب تقریبا از مهرماه سال گذشته از سوی انتشارات نگاه در انتظار کسب مجوز بود، که ماه گذشته، مجوز نشر گرفت و با حذف چند شعر، به چاپ خواهد رسید.
محمد بهارلو : رونمایی “عروس نیل”
مراسم رونمایی از رمان “عروس نیل” محمد بهارلو یکشنبه، 12 آبانماه در خانه هنرمندان ایران برگزار شد.
محمد بهارلو در این مراسم که همراه با سخنرانی جواد مجابی و ناصر تقوایی بود گفت: “خلاقیت ادبی قبل از هر چیز در کلمات منعکس میشود، البته منظور، نثر زیبا یا به اصطلاح نثر ادبی و شاعرانه نیست؛ بلکه منظور، مقدورات نوشتن و زبان است. منظور، مناسبت کلمات و روابط متقابل و درونی آنهاست. میانِ نویسنده و واقعیت، پرده حریری از کلمات وجود دارد. کار نویسنده، کشف جوهر اسرارآمیز درونِ کلمات است. این کشف وقتی پیش میآید که کلمات کنار یکدیگر، به صورت نوعی همنشینی یا تقابل، قرار گیرند.
”خلاقیت بر پایه تخیل شکل میگیرد و تخیل نمادی از استقلال و تحرک و چابکی ذهن است. طبقِ رسم زمانه و نظریههای باب روز داستان نوشتن، نشانه ذکاوت و قریحه نیست؛ نویسندهای که بر اساس نظریه مینویسد، کارش به تعصب و جزمیت ادبی میکشد. نوشتن بر اساس نظریه، چیزی بیش از نوشتن فرمایشی یا تقلیدی نیست. هر نظریهای، مثلِ هر شگرد یا فوتوفن ادبی، فقط یکبار کاربرد دارد و وقتی به کار رفت، دیگر قابلِ تقلید نیست. ما باید نظریهها و فوتوفنهای ادبی را بیاموزیم؛ اما نه برای اینکه آنها را به کار ببریم، بلکه دقیقاً برای اینکه از کاربرد آنها پرهیز کنیم.“
در این نشست، محمود دولتآبادی، حافظ موسوی، سیدعلی صالحی، اسدالله امرایی، محمد جواهرکلام، رضی هیرمندی و جمعی دیگر از اهالی قلم حضور داشتند.
روجا چمنکار : دریافت مجوز پس از دو سال انتظار
پس از انتشار مجموعه شعر “با خودم حرف میزنم”، روجا چمنکار چهارمین مجموعه شعرش را به چاپ میرساند.
مجموعه شعر “با خودم حرف میزنم”، شامل 21 شعر است که از سال 83 تا 85 سروده شده و بسیاری از این شعرها، پیشتر در مجلات و روزنامهها منتشر شده است.
به گفته چمنکار، این مجموعه از دو سال پیش در انتظار مجوز انتشار بوده، که اخیرا از سوی نشر ثالث به چاپ رسیده است.
او همچنین مجموعه شعر چهارمش را برای چاپ آماده دارد، که هنوز نامی برای آن انتخاب نکرده است. شعرهای این مجموعه بعد از سال 85 تا امسال است، که به گفته شاعر، درواقع، ادامهی روند مجموعههای قبلیاش است؛ اما در زبان و فضا، تغییراتی ایجاد کرده است.
”رفته بودی برایم کمی جنوب بیاوری” و “سنگهای نهماهه”، دیگر مجموعههای منتشرشده چمنکارند.
این شاعر جوان همچنین با اشاره به آینده روشن همنسلانش گفت: به آینده شعری همنسلان خود بسیار امیدوارم؛ زیرا فکر میکنم جار و جنجالها و هیاهوهایی که در دهه 70 بود؛ در دهه 80 درونیتر شده و فضا، زبان و تجربههای شاعران شخصیتر و متفاوتتر شده است.
او افزود: شاعران همنسل من دارند کارهای متفاوتی ارائه میدهند و همه موازی هم در شعر ایران جلو میروند.
به اعتقاد چمنکار، زنان شاعر امروز بهتر کار میکنند و با تجربههای شخصی خود موازی هم ادامه میدهند.
ضیاء موحد : رونمایی زندگی نامه
محمدهاشم اکبریانی دبیر مجموعه تاریخ شفاهی ادبیات معاصر ایران از انتشار کتابی دیگر از این مجموعه که به زندگی ”ضیاء موحد” شاعر و استاد رشته منطق اختصاص دارد در آینده ای نزدیک خبر داد.
هاشم اکبریانی دبیر مجموعه تاریخ شفاهی ادبیات معاصر از انتشار سومین کتاب از این مجموعه در آینده ای نزدیک خبر داد و گفت: گفتگوی بلند با ضیاء موحد توسط اردوان امیری نژاد انجام شده و این کتاب مجوز نشر نیز دریافت کرده است. ما تنها منتظر بازگشت موحد از سفر خارج از کشور به ایران هستیم تا عکس های مربوط به این کتاب نیز گرفته شود و سپس آن را منتشر و رونمایی می کنیم.
وی همچنین با اشاره به اتمام کار تدوین کتاب های دیگر این مجموعه افزود: گفتگو با جواد مجابی توسط علی شروقی انجام شده و این کتاب در انتظار اخذ مجوز است که در صورت انجام امور مرتبط با این کار کتاب جواد مجابی زودتر از کتاب موحد رونمایی می شود.
اکبریانی در ادامه گفت: گفتگو با نصرت رحمانی نیز نیاز به اصلاح دارد که به زودی این کار انجام می شود. همچنین گفتگوهایی با عبدالعلی دستغیب (توسط عبدالله مدنی)، محمدعلی سپانلو (توسط اردوان امیری نژاد و محسن فرجی)، زین العابدین موتمن (توسط امید فیروزبخت) و سیمین بهبهانی انجام شده که مراحل فنی آن پایان یافته است.
این شاعر و پژوهشگر اضافه کرد: همچنین گفتگو با احمدرضا احمدی توسط محسن فرجی در حال انجام است و مجموعه تاریخ شفاهی درباره فروغ فرخزاد نیز در کتابی که شامل گفتگوهایی با کامیار شاپور(فرزند) و پوران فرخزاد (خواهر) است که توسط عسل همتی انجام شده به زودی منتشر خواهد شد.
به گفته دبیر مجموعه تاریخ شفاهی ادبیات معاصر ایران کتاب “ضیاء موحد” به محض بازگشت این شاعر و استادمنطق از سفر - که احتمالاً اواسط دی ماه خواهد بود - به احتمال زیاد اوایل بهمن ماه در نشر ثالث رونمایی شود.
از آغاز طرح “تاریخ شفاهی ادبیات معاصر ایران” بیش از پنج سال می گذرد. پنج جلد این مجموعه توسط نشر روزگار منتشر شده بود و چندی پیش با انتشار کتاب “ لیلی گلستان” تدوین و نشر این مجموعه توسط نشر ثالث ادامه یافت.
اکبر رادی : نامه های همشهری
مجموعه نامههای اکبر رادی در کتابی با نام “نامههای همشهری” منتشر میشود.
این نامهها مربوط به دهه 50 هستند، که در زمان خود اجازه انتشار پیدا نکردند؛ اما برخی از آنها به صورت پراکنده در نشریات چاپ شدند و حالا قرار است در قالب کتابی انتشار یابند.
حمیدهبانو عنقا - همسر اکبر رادی - اظهار امیدواری کرد، “نامههای همشهری” همزمان با نخستین سالروز درگذشت این نمایشنامهنویس در دیماه، از سوی نشر قطره منتشر شود.
او همچنین از انتشار نمایشنامههای رادی به صورت تکجلدی خبر داد و گفت: پیش از این، مجموعه نمایشنامههای رادی در قالب چهار مجلد توسط نشر قطره منتشر شده بود؛ اما درنظر داریم این آثار به صورت تکجلدی هم منتشر شوند.
او در ادامه یادآوری کرد: رادی در زمان حیاتش علاقهمند بود تغییراتی را بر برخی از این آثار اعمال کند و حال با هماهنگی ناشر قرار است در انتشار آثار جدید، تغییرات مورد نظر اعمال شود.
جایزه ادبی متفاوت (واو)
دبیر جایزه ادبی متفاوت (واو) از آغاز کار داوری 33 اثر ارسال شده به دبیرخانه پنجمین دوره این جایزه خبر داد.
فائزه شاکری دبیر جایزه ادبی متفاوت (واو) از آغاز کار داوریهای این جایزه خبر داد و گفت: مرحله نخست داوری برای انتخاب بهترین رمان متفاوت سال آغاز شده و به احتمال زیاد تا پایان آبان ماه ادامه خواهد داشت.
وی افزود: آثار زیادی به دبیرخانه جایزه ارسال شده و ما نیز آثار متعددی را برای شرکت در جشنواره تهیه کردیم که به دلیل اینکه تعدادی از آنها ویژگیهای جایزه ما را دارا نبودند برخی از آنها حذف شدند و نهایتاً داوریها با بررسی 33 رمان آغاز شد.
به گفته شاکری داوری این جایزه سه مرحله داشته است. در مرحله نخست کتابهای متفاوت به ویژگیهای کلی جایزه انتخاب می شوند. در مرحله دوم کتابهایی که متفاوت اند اما دارای ارزشهای ادبی مطابق با معیارهای داوری جایزه نیستند حذف می شوند و به این ترتیب بهترین آثار متفاوت به مرحله بعد راه می یابند. درآخرین مرحله نیز بهترین رمان متفاوت سال انتخاب و معرفی می شود.
وی گفت: در این جایزه علاوه بر متفاوت ترین رمان سال از یک رمان دیگر نیز که امتیاز بالایی را کسب کند تقدیر خواهیم کرد. علاوه بر این بهترین ناشر را نیز انتخاب می کنیم.
دبیر جایزه ادبی متفاوت (واو) درباره زمان و مکان برپایی این جایزه نیز گفت: برگزاری جایزه قطعی است و ما امیدوارم تا اوایل دی ماه کار بررسی آثار به پایان برسد تا بتوانیم اواسط دی ماه این جایزه را برگزار کنیم.
سال گذشته نیز 34 رمان و داستان بلند در این جایزه داوری شد که در نهایت، رمان “عقرب روی پله های راه آهن اندیمشک” نوشته حسین مرتضائیان آبکنار توانست عنوان متفاوت ترین رمان سال را دریافت کند. رمان “دیلماج” نوشته حمیدرضا شاه آبادی نیز شایسته تقدیر شد. این جایزه در سال گذشته همچنین نشر نی را به عنوان ناشر برگزیده انتخاب کرد.