محبوبه نیکنهاد
با پایان تعطیلات تابستانی مجلس هشتم، اولین جلسه مجلس در شرایطی تشکیل میشود که دو معاون احمدی نژاد در نوک حملات نمایندگان قرار دارند و مجلس خواستار برکناری آنهاست. علیآبادی به همراه کفاشیان پیش از سفر به چین برای حضور در پارا المپیک، برای امروز به مجلس احضار شدهاند و باهنر نیز دیروز برای آخرین بار تاکید کرد که: “مشایی باید برود.“
اسفندیار رحیممشایی و محمد علیآبادی، دو معاون احمدی نژاد، با توجه به بالا گرفتن فشار افکار عمومی، هر دو در وضعیتی قرار دارند که گفته میشود هزینههای بالای بقای آنها در سمت معاونت رئیسجمهور، نزدیکان احمدینژاد را هم به تردید انداخته است. این در حالی است که رئیس دولت نهم تاکنون هیچ نشانهای که حاکی از کوتاه آمدن یا تصمیم برای کنار گذاشتن این دو معاون باشد، از خود نشان نداده است.
علیآبادی که از روزهای میانی مسابقات المپیک به خاطر نتایج بسیار ضعیف ورزشکاران ایران مورد انتقاد قرار گرفت، تاکنون بارها آماج حملات مطبوعات ورزشی و از سوی صاحبنظران این حوزه قرار گرفته و بارها درخواست استعفای او در رسانهها مطرح شده است؛ به طوری که میتوان گفت حتی مدال طلای هادی ساعی نیز از حجم انتقادات از علیآبادی کم نکرده است.
مشایی نیز که پس از سخنانa مبنی بر اظهار دوستی با “ملت اسرائیل” با انتقاد گسترده اصولگرایان، مراجع تقلید، امامان جمعه و حتی بسیاری از متحدان دولت نهم روبهرو شده بود و 200 نماینده مجلس هشتم نیز در نامه به احمدینژاد خواستار برکناری وی شده بودند، اکنون در شرایطی هنوز در سمت خود باقی مانده که حتی خود احمدینژاد و یا روزنامههای دولتی هم حاضر به حمایت صریح از وی نشدهاند.
با این حال هم مشایی احتمال استعفا را با “بیمعنا” دانسته و آن رد کرده، و هم علیآبادی اخبار حاکی از احتمال استعفای خود را تکذیب کرده است. اما این دو به رغم تکذیب چند باره استعفا، همچنان در معرض فشارهای گسترده ای قرار دارند که برکناری آنها را هدف قرار داده اند؛ فشارهایی که در هر دو سو، با بخشی از افکار عمومی پیوند خورده است.
به این ترتیب به نظر میرسد حمایتهای قاطع آیتالله خامنهای از دولت هم نتوانسته از فشار مجلس در خصوص این دو معاون رئیسجمهور بکاهد. خصوصا به این خاطر که اندکی پس از سخنان حمایت آمیز رهبر، دو نماینده مجلس خبرگان رهبری هم در جلسه اخیر این مجلس، به طور علنی از معاون احمدینژاد، اظهار دوستیاش با مردم اسرائیل و ادامه حضورش در دولت انتقاد کردند.
درخواست برکناری علیآبادی
همزمان با رحیم مشایی، نمایندگان مجلس از یک معاون دیگر احمدینژاد، یعنی محمد علیآبادی رئیس سازمان تربیت بدنی، نیز انتقاد دارند و خواستار برکناری وی شدهاند.
حضور ضعیف کاروان ورزشی ایران در المپیک پکن با وجود هزینه هنگفت بالغ بر 40 میلیارد تومانی که سبب شد جایگاه ایران در رتبهبندی مدالهای المپیک از رتبه 29 المپیک آتن به رتبه 51 در المپیک پکن تنزل یابد، موجی از انتقادها را علیه مسئولان دولتی ورزش کشور در مطبوعات و رسانهها برانگیخته و حتی رسانه ملی را نیز در خط مقدم منتقدان قرار داده است.
از تلاشهای بیهوده روزنامههای دولتی نظیر کیهان و ایران برای متهم ساختن دولت خاتمی به بهانه ناکامیهای ورزشی امسال که بگذریم، محمد علیآبادی بیش از هر کسی در معرض اتهامات قرار گرفته؛ تا جایی که درخواست استعفای او در رسانهها مطرح شده است.
به ویژه اینکه سخنان خصوصی وی با رؤسای فدراسیونهای ورزشی حاضر در المپیک مبنی بر اینکه ”فدراسیونها همبستگی خود را حفظ کنند تا رفته رفته این نتایج نیز به دست فراموشی سپرده شود”، هفته پیش به رسانهها درز کرد و باعث افزایش انتقادها از عملکرد ورزشی دولت و سوق یافتن بیشتر انتقادات به سمت علیآبادی شد.
بدین ترتیب نمایندگان اعلام کردهاند که در واکنش به نتایج ایران در المپیک، قصد دارند “در قالب یک کمیته پنج نفره زیر نظر کمیسیون فرهنگی، پس از بررسی کارشناسانه عملکرد کاروان ورزشی ایران جهت اجرای وظیفه نظارتی شان درخصوص عملکرد کمیته ملی المپیک سازمان تربیت بدنی و فدراسیون هایی که در این رویداد صاحب ورزشکار بودند، اعلام موضع” کنند.
یحییزاده که ریاست این کمیته را برعهده گرفته، هفته پیش خبر داد که علیآبادی به مجلس احضار شده و روز دوشنبه در مجلس حضور مییابد. اما پس از آنکه معاون احمدینژاد حضور خود و کفاشیان در مسابقات پارا المپیک را بهانه کرد، دیروز (شنبه) اعلام شد که وی برای همین امروز (یکشنبه) به مجلس خواهد رفت تا درباره شکست ایران در المپیک به نمایندگان توضیح دهد.
در این حال دو نماینده ورزشی مجلس نیز خواستار برکناری وی شدهاند. غفوریفرد که سالها پیش در همین مقامی نشسته بود که امروز علیآبادی قرار دارد، هفته قبل در اظهاراتی نتایج به دست آمده را “مخالف وعده های مسئولان ورزشی” و “برای جوانان ما خرد کننده” توصیف و اعلام کرد که: “اگر من به جای علیآبادی بودم، استعفا میکردم.“
نجفنژاد نماینده بابلسر نیز با صراحتی بیشتر خواستار استعفای معاون احمدینژاد شد و با مقایسه بین نتایج ایران در المپیک در زمان دولتهای قبلی، شرایط این بار را “بدترین” ارزیابی کرد و گفت: “علیآبادی بهتر است میدان را به جوانی فعال، خلاق و تازه نفس بدهد.“
مشایی باید برود
شاید برخی تحلیلگران، زد و بندهای سابقهدار اکثریت اصولگرای مجلس هفتم یا رای اعتماد مجلس هشتم به سه وزیر را به خاطر بیاورند و احتمال بدهند که این بار هم اکثریت مجلس در نهایت در برابر دولت و پشتیبانان بیرونی آن کوتاه آید؛ اما برخی قرینهها، چیزی خلاف این پیشبینی را نشان میدهد.
نه تنها اظهارات مکرر محمدرضا باهنر، چهره شناختهشده جناح اصولگرا - که بارها چوب حمایت از احمدینژاد در مجلس را خورده - مبنی بر لزوم رفتن مشایی و یا تهدید غفوریفرد به سؤال از رئیسجمهور - که در طول عمر جمهوری اسلامی بیسابقه بوده - حاکی از عزم جزم محافظهکاران برای حذف مشایی است، بلکه تهدید یحییزاده، نماینده اصولگرای حامی دولت، نیز نشان میدهد که برای مشایی کار از کار گذشته و بعید است فضا و امکانی برای حمایت از او در مجلس باقی مانده باشد.
بخصوص بیتوجهی احمدینژاد به نامه 200 نماینده مجلس - رقمی جز در نامههایی با موضوعات ملی یا کلی، به ندرت به دست میآید ـ خشم نمایندگان منتقد را برانگیخته و باعث شده که آنها دولت را به برخوردهای جدیتر تهدید کنند.
در این راستا بود که دیروز باهنر در پاسخ به این سؤال که “پس از حمایتهای مقام معظم رهبری از عملکرد دولت نهم، موضع مجلس نسبت به اظهارات مشایی تغییر کرده است، یا نه”، گفت: “موضع ما روشن است، مشایی باید برود” و افزود: “سخنان مشایی در اعلام دوستی با مردم اسرائیل، غیر قابل بخشش است. این موضوع شوخی بردار نیست و مشایی باید برود.“
انتقادها به رئیس و نایبرئیس و نمایندگان مجلس و مراجع و اصولگرایان منتقد دولت منحصر نماند، بلکه بسیاری از حامیان سرسخت احمدینژاد نیز بر سر قضیه مشایی، با او دچار مشکل شدهاند. علاوه بر نمایندگان نزدیک به دولت، روزنامه کیهان و سایت رجانیوز، حتی “احمد علمالهدی” امامجمعه تندرو مشهد نیز که مواضع بنیادگرایانه او در ماههای اخیر بارها به صفحه اول مطبوعات کشیده شده است، روز جمعه با لحن بیسابقهای از احمدینژاد انتقاد کرد و گفت: “رئیسجمهور اگر میخواهد مشایی را به عنوان مشاور خود نگه دارد، باید تکلیف خود را با خدا،پیغمبر و امام زمان مشخص کند.“
اکنون باید دید در اولین جلسه مجلس پس از تعطیلاتی که با درخواست 200 نماینده برای “برخورد با مشایی” آغاز شد - درخواستی که بیپاسخ ماند ـ مجلس چه برخوردی با دولت خواهد داشت. آیا باید منتظر جرقههایی برای شعلهور شدن آتش رقابتهای انتخاباتی درونجناحی بین اصولگرایان باشیم؟