اخیرا ً نشانه های مطلوبی وجود داشته اند مبنی بر اینکه دولت بوش قصد دارد تلاش های صرفا ً دیپلماتیک را برای منصرف کردن ایران از ایجاد قابلیت سلاح های اتمی ادامه دهد. این در حالی است که رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا در مقالۀ اخیر خود در فصل نامۀ دانشکدۀ جنگ ارتش آمریکا اشاره کرد، “یک جنگ دیگر در خاورمیانه آخرین چیزی است که به آن نیاز داریم.“
هشدارهای اخیر مقامات برجستۀ نظامی و اطلاعاتی آمریکا به اسرائیل دربارۀ بمباران نکردن سایت های هسته ای ایران نشان می دهند که گیتس به کار خود اطمینان دارد. هشدارهای داده شده به اسرائیل بیانگر تمایل جدید آمریکا برای ارزیابی خطرات موضوعی است که می تواند پیامدهای گستردۀ امنیتی برای آمریکا، اسرائیل و بسیاری از کشورهای دیگر بدنبال داشته باشد.
فرضیات پشت این هشدارها دربرگیرندۀ این باور است که ایران هنوز تا رسیدن به قابلیت ساخت سلاح اتمی فاصلۀ زیادی دارد؛ اینکه تهران را می توان وادار کرد بخاطر ممانعت از توجه به خواسته های جامعۀ بین الملل در خصوص تعلیق غنی سازی اورانیوم، بهای به مراتب سنگین تری بپردازد؛ و اینکه بمباران سایت های شناخته شدۀ هسته ای ایران پیشرفت غنی سازی این کشور را حداکثر یک یا دو سال به تعویق خواهد انداخت.
به گزارش روزنامۀ واشنگتن پست، جان مایکل مک کانل مدیر سازمان اطلاعات ملی آمریکا و دریاسالار مایکل مولن رئیس مشاوران نظامی رئیس جمهور آمریکا در ماه ژوئن به اسرائیل سفر کردند و به مقامات دفاعی اسرائیل خاطر نشان کردند که ایالات متحده به اسرائیل اجازه نخواهد داد از حریم هوایی عراق برای بمباران تأسیسات هسته ای ایران استفاده کند.
بنا بر گزارش های رسیده، آنها استدلال کردند که ایران به نقطۀ ساخت سلاح اتمی نزدیک نیست و حملۀ اسرائیل به اهداف هسته ای ایران به منافع آمریکا لطمه خواهد زد. این رویکردی مناسب است که دست کم در خور زمان حال است.
بی شک ایران تأسیسات سانتریفیوژهای غنی سازی را در زیرزمین پنهان و پراکنده کرده است. بمباران نقاط بالای سایت های زیرزمینی نه تنها باعث تحریک اقدام تلافی جویانۀ ایران خواهد شد، بلکه احتمالا ً باعث تسریع برنامۀ هسته ای این کشور خواهد شد.
گیتس به منظور دادن اطمینان خاطر مجدد به اسرائیل، به طور هوشمندانه پیشنهاد استقرار یک سامانۀ پیشرفتۀ رادار در اسرائیل و همچنین محلق شدن اسرائیل به شبکۀ هشداردهندۀ ماهواره ای آمریکا را داده است. او همچنین افزایش بودجۀ مالی آمریکا را برای سامانه های ضدموشکی که اسرائیل مبادرت به ساخت آنها کرده، پیشنهاد داده است.
در همین راستا، رئیس جمهور بوش نیز عاقل خواهد بود و به پیشنهادهای اسرائیل در خصوص جلب همکاری روسیه در جهت تشدید هر چه بیشتر تحریم های اعمال شده علیه ایران توجه خواهد کرد. بدین ترتیب، بوش ناگزیر خواهد بود استقرار سامانۀ دفاع موشکی در لهستان و جمهوری چک را که اقدامی به شدت اشتباه است، متوقف کند و به منظور جلوگیری از تبدیل شدن ایران به یک قدرت هسته ای، چتر سوراخ حمایت خود را کنار بگذارد.
منبع: اینترنشنال هرالد تریبیون، 16 اوت