آرش سیگارچی
هنوز از فعالیت مجلس جدید ایران هفته ای نگذشته که گمانه زنی ها برای “پست” جدید رییس مجلس هفتم بالا گرفته است. در چنین شرایطی است که اگر یک روزنامه هنری از “رفتن ضرغامی” سخن می گوید، سایتی دیگر از آمدن حدادعادل به جای او خبر می دهد. هرچند که به گفته یکی از نزدیکان حدادعادل، او مایل است شایعات پیرامونش برای کاندیدا شدن در ریاست جمهوری باشد تا ریاست صداو سیما، اما آنچه به واقعیت نزدیک تر شده است احتمال رفتن حدادعادل به صدا وسیماست. شایعه ای که از پیش مطرح بود و اینک با نزدیکی به پایان دوره ریاست ضرغامی، قوت یافته است.
روزنامه هنری “بانی فیلم” در خبری اعلام کرده است که “شایعه” تغییر رئیس سازمان صداوسیما بین مقامات بلندپایه صداوسیما “مطرح” شده است. هیچ مقامی در صداوسیما موضوع این خبر را تایید یا تکذیب نکرده است.
همزمان سایت خبری فردا، نزدیک به احمد توکلی گزارش داده است: “شایعه پردازان می گویند ضرغامی به زودی جای خود را به یک مقام سیاسی بانفوذ که در مجلس هفتم فعال بود می دهد.“
هرچند این “شایعه پردازان” از بردن نام حدادعادل خودداری کرده اند اما پایگاه خبری “پارسیان نیوز” مصر است که ”حداد عادل رییس صدا و سیما می شود”. این سایت اینترنتی به نقل از یک منبع آگاه می نویسد: “حداد عادل رییس مجلس هفتم قرار است به ریاست سازمان صدا و سیما منصوب شود”.
به نوشته پارسیان نیوز، “عملکرد ضرغامی خیلی مورد رضایت مقامات عالیرتبه ی نظام نیست و ناکامی حداد عادل در دستیابی به کرسی ریاست مجلس هشتم، فرصتی برای تغییر رییس فعلی صدا و سیما فراهم آورده است.“
در این میان سایت آفتاب نزدیک به کارگزاران نیز در گزارشی حول و حوش ریاست مجلس هشتم، به نقش حدادعادل در این مجلس پرداخته و نوشته است: “حدادعادل که تاکنون شایعه کاندیداتوریاش در انتخابات ریاست جمهوری را رد نکرده شاید همچنان مصمم باشد که وارد این کارزار شود. شاید هم با وضعیت بهوجود آمده در مجلس هشتم، از این تصمیم منصرف شود چراکه با این روزه سکوتی که در پیش گرفته کمتر در سطح رسانهها و افکار عمومی مطرح خواهد بود و این شاید زمینه ای باشد برای اینکه از تصمیم بلندپروازانه اش صرفنظر کند.“
البته آفتاب به حداد عادل توصیه کرده است چنانچه می خواهد خود رابرای ریاست جمهوری آماده کند با استعفا از نمایندگی مجلس، در این جهت گام بردارد: “نظریه دیگری وجود دارد که میگوید بهتر است حداد با انصراف از نمایندگی و با یک تجدید قوا در خارج از بهارستان خود را برای رقابت در انتخابات ریاست جمهوری آماده کند و چنانچه این اتفاق در روزها و ماههای آینده رخ دهد، امکان خروج حداد از این انزوای سیاسی وجود داشته و او با مدتی استراحت وارد انتخابات ریاست جمهوری خواهد شد، اگر او از نمایندگی مجلس در دوره هشتم انصراف دهد شاید راحتتر بتواند به فعالیتهای سیاسی و فرهنگیاش بپردازد. زیرا حضور رئیس مجلس هفتم در جایگاه معمولی نمایندگی مجلس هشتم، هر روز برای او حاشیههای مختلفی ایجاد خواهد کرد و قطعا حداد که یک چهره فرهنگی است از وجود چنین حاشیههایی در کنارش رنج خواهد کشید.“
سایت آفتاب نیز رفتن حدادعادل را به صدا و سیما یک گزینه قابل توجه می داند: “در میان احتمالات موجود گزینه دیگری نیز برای آقای ادیب مطرح است، ریاست بر سازمان صدا و سیما که این روزها شایعه آن در رسانهها مطرح شده و این اتفاق در صورتی رخ خواهد داد که حداد دیگر قصدی برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری نداشته باشد. اکنون گزینههایی از حضور در انتخابات ریاست جمهوری گرفته تا ریاست سازمان صدا و سیما پیش روی حداد عادل است که به نظر میرسد این روزها زمان زیادی را برای انتخاب از او خواهد گرفت.”
در این میان روزنامه اعتماد در مطلبی از حضور حدادعادل در مجلس هشتم نوشته و یادآور شده است: “آنهایی که چهره غلامعلی حدادعادل را در اولین روز کاری مجلس هشتم دیدند، سنگینی شکست را در چهره عصبانی و غمگین او احساس کردند. می گویند با شکست حدادعادل در رقابت با علی لاریجانی در راه نشستن بر کرسی ریاست مجلس هشتم، پروژه او برای انتخابات ریاست جمهوری دهم پایان یافته است، چرا که او با پایین آمدن از کرسی ریاست، بسیاری از قدرت تبلیغاتی خود را از کف می دهد و این چنین است که می گویند حدادعادل برای اینکه بتواند دوباره برای انتخابات ریاست جمهوری آماده شود، احتمالاً از نمایندگی مجلس استعفا خواهد کرد و ترجیح می دهد بیرون از مجلس خودش را برای رقابت با محمود احمدی نژاد آماده کند اما گمانه زنی ها به اینجا ختم نشده است. با شدت گرفتن انتقادات از صدا و سیما، برخی می گویند حدادعادل به ریاست سازمان صدا و سیما خواهد رسید، البته این به شرطی است که او برای رقابت های انتخاباتی آینده نامزد نشود، فعلاً که ایثارگران و تحول خواهان حامی سرسخت حدادعادل برای انتخابات آینده هستند”.
ضرغامی و انتقادات ادامه دار
هرچند برخی نسب فامیلی میان حدادعادل و رهبرجمهوری اسلامی را برگ برنده حدادعادل در آینده سیاسی اش می دانند اما آیا ایت الله خامنه ای تنها پس از یکدوره حاضر به تغییر مدیر منصوب خود خواهد بود؟ براساس اصل 175 قانون اساسی، “نصب و عزل رییس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران با مقام رهبری است”. محمد هاشمی رفسنجانی برادر کوچکتر اکبر هاشمی رفسنجانی یک دوره ده ساله ریاست بر این سازمان را در سالهای 63 تا 73 تجربه کرد. آیت الله خامنه ای بعد از تغییر هاشمی، علی لاریجانی راکه بعد از سالها قائم مقامی سپاه تجربه ای کوتاه در ارشاد پس از استعفای خاتمی داشت به صدا و سیما برد تا اوهم ده سال در راس این سازمان بماند.
صدا و سیمای دوران لاریجانی سابقه سیاسی خوبی از خود برجای نگذاشت بطوریکه اعلمی نماینده راه نیافته به مجلس هشتم چند روز پیش در گفتگو با آفتاب از برنامه هایی چون”کارناوال عاشورا”، “هویت”، “برلین” و” چراغ” به عنوان نمونه های عملکرد نامناسب او در حوزه سیاسی یاد کرد.
اما سردار ضرغامی انتقاداتی را تحمل می کند که هیچکدام از دو رییس قبلی سازمان صدا و سیما با آن مواجه نبودند. اپر چه هاشمی در دوران جنگ و ریاست جمهوری برادر بزرگتر کمتر انتقادی را شاهد بود، اما دوران لاریجانی نیز نه تنها از سوی جناح محافظه کار مورد انتقاد قرار نگرفت بلکه از آن ستایش هم شد و حتی وقتی لاریجانی کاندیدای ریاست جمهوری شد بسیاری از جناح محافظه کاران از او حمایت هم کردند. اماعزت الله ضرغامی در حالی چهارمین سال حضور در صدا و سیما را به پایان رسانده که نه تنها با انتقادات بی تاثیر اصلاح طلبان مواجه است بلکه انتقادات شدیدی از سوی جناح محافظه کار و اصولگرا هم به او وارد شده است.
آیتالله مکارم شیرازی پیش از این در انتقاد از عملکرد صدا و سیما گفته بود:“رسانه ملی به سمت سکولار شدن حرکت میکند.همه این ابزارها بیهویت هستند و هویت خاصی از خود ندارند و این انسان است که به آنها هویت میبخشد. “
او تنها مقام مذهبی معترض نبود؛ امام جمعه موقت قم هم یک ماه بعد از پخش برخی فیلمها در صدا و سیما انتقاد کرد. وی معتقد بود که پخش برخی فیلمها بدآموزی دارد و برای تربیتهای غلط در جامعه کافی است.
خرداد گذشته نیز رییس سازمان تبلیغات اسلامی کرج به عملکرد صدا و سیما در زمینهی مسایل دینی و تبلیغ این مسایل انتقاد کرد. حجتالاسلام علی محبی گفت: “صدا و سیما با بودجهای عظیم و به عنوان تنها رسانه ملی نسبت به برنامههای تولیدی خود رویکرد جدیدی ندارد و با ساخت برنامههایی بر اساس روشهای قدیمی نه تنها پاسخگوی نیازهای فرهنگی، هنری، مذهبی، اقتصادی و سیاسی مردم نیست.“
همچنین تیر ماه گذشته در آخرین جلسه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم هم نگرانی جدی این جامعه از ترویج خشونت، اختلاط بین زن و مرد و موسیقی در تلویزیون اعلام شد. اعضای جامعه معتقد بودند که برخی موارد خلاف شرع در برنامههای صدا و سیما وجود دارد که مسئولان صدا و سیما باید به آن توجه کنند.
در این میان اعتراض های سیاسی هم درراه بود. فاطمه رجبی همسر الهام اواخر سال گذشته در گفتگو با رجا نیوز در مورد عملکرد ضرغامی چنین اظهار نظر کرد: “متأسفانه در حال حاضر بدترین و بیسابقهترین مدیریت در صدا و سیما حاکم است به طوری که حتی با زمان ریاست بعضی روسای این سازمان در اوایل انقلاب نیز قابل مقایسه نیست. مدیر فعلی صدا وسیما و برخی نزدیکان وی به صفشدگان برای انتخابات آتی ریاست جمهوری و به دنبال کسب منافع سیاسی خود هستند و اصلاً بها و ارزشی برای ملت و خواست آن قائل نمیباشند”.
انتقادات وی وقتی مطرح شد که شایع بود ضرغامی حاضر نشده فیلم تبلیغاتی احمدی نژاد را پخش کند. البته پس از فشار های فراوان، ضرغامی تسلیم شد. پس از آن هم وقتی شبکه رادیویی جوان در آستانه سالگرد انتخاب احمدی نژاد اقدام به نظر سنجی کرد، این بار خیلی جدی تر مورد حمله دولتی ها قرار گرفت. البته همان وقت چنانکه سایت فردا نوشته است ضرغامی در یک تماس تلفنی “حمایت بی سابقه ای از شهرام گیل آبادی مدیر رادیو جوان” کرد و وقتی از مدیر جوان خود درباره شایعات برکناری اش شنید، به اوگفت: “شما تنها از صداوسیما نمی روید. همه با هم می رویم!“
البته با گذشت سه ماه از دوم اسفند 86 مشخص شد که ضرغامی نتوانسته درمقابل فشار ها مقاومت کند و هفته پیش بالاخره مدیر رادیو جوان تغییر کرد. حال باید دید مسندی که معمولا میزبان دو دوره ای رییسان است با ضرغامی چگونه برخورد می کند. آیا او همچنان می ماند یا اینکه چنانکه ضرغامی به مدیر جوانش گفته است اگر رفتنی باشد “همه با هم” می روند تا به این ترتیب پدر همسر فرزند رهبری نیز از ریاست مجلس به ریاست صدا و سیما برسد؟