دو سایت یاری و یاری نیوز که اولی پیام های مردم به خاتمی را منتشر می کند ودومی به اخبار فعالیت های انتخاباتی او مرتبط است، دیروز در حالی فیلتر شدند که ده ها هزار “کامنت” مردمی در مورد برنامه ها و شعارهای محمد خاتمی در آنها درج شده بود.
بهروز شجاعی سردبیر سایت یاری نیوز در این مورد به جمهوریت گفته است: با اینکه یاری نیوز در سایت سازماندهی، وب سایت وزارت ارشاد ثبت شده است، اما تاکنون هیچ گونه توضیحی در مورد علت فیلتر سایت ارائه نشده است.
وی با اشاره به اینکه “پیش از این نیز هیچ گونه اخطاری در مورد عملکرد آن دریافت نکرده بودیم” افزوده: تنها توضیحی که در مورد علت فیلتر شدن سایت یاری نیوز ارائه شده از سوی یک وبلاگ مربوط به خبرنگاران نزدیک دولت است که در آن نوشته شده سایت یاری نیوز خودزنی کرد و به دلیل اقدام علیه امنیت ملی فیلتر شد.
همزمان گردانندگان سایت یاری نیز اعلام کردند که دولت نهم با فیلتر کردن یاری مردم را از حق رساندن پیام خود به خاتمی محروم کرده است.
فیلترینگ یاری از پیشازظهر روز شنبه در ISPهای متعدد اینترنتی آغاز شد. پیش از این رسانههای وابسته به دولت نهم مانند خبرگزاری فارس و رجانیوز، با انتشار اخبار ویژه، زمینهسازی برای فیلترینگ یاری را آغاز کرده بودند.روزنامه کیهان هم از مدتها پیش با انتشار اخبار “ویژه” لزوم برخورد با این پایگاه خبری را مطرح کرده بود. با این وجود این روزنامه در پی فیلتر شدن پایگاه خبری یاری و نیز سایت نظرخواهی یاری نوشت: “در حالی که دروغ بافی ها و پروژه های مظلوم نمایی سایت خاتمی نیوز، لو رفته و سایت یاد شده در مقابل شواهد مستحکم و اسناد غیرقابل انکاری که از جعلی بودن داستان های مظلوم نمایانه این سایت حکایت می کرد، با بن بست شکننده ای روبرو شده بود، کمیته فیلترینگ در اقدامی سؤال برانگیز به کمک سایت خاتمی نیوز آمده و با فیلتر کردن این سایت، از یکسو گردانندگان سایت یاد شده را از مسئولیت پاسخگویی در مقابل دروغ هایی که پراکنده بودند نجات داد.“
سایت فیلتر شده یاری در واکنش به این مطلب کیهان دراطلاعیه ای آمادگی خود برای مناظره با مسئولان کیهان در حضور رسانههای داخلی و خارجی در خصوص صحت اخبار منتشر شده را اعلام کرده بود. درعین حال سایت یاری درگفت وگو با علیرضا جوانفکر، مشاور مطبوعاتی احمدینژاد سعی کرد دلایل فیلترینگ این سایت را جویا شود؛ اما جوانفکر در این گفت وگو ادعا کرد که دولت نهم و شخص او اطلاعی از فیلتر شدن سایت یاری ندارند. هر چند این را نیز گفت که “اگر فیلترینگ یاری قانونی بوده، اشکالی به آن وارد نیست.“
جوانفکر در پاسخ به این سوال خبرنگار یاری در مورد “محرومیت محمد خاتمی و حامیان وی از وسایل ارتباط جمعی و موضع دولت نهم درباره اعطای مجوز یک روزنامه به وی” گفت: “در این کشور همه آزادند که اگر دلشان خواست درخواست روزنامه بکنند.” وی اما نگفت که برای شخص یا حزب تقاضا دهنده مجوز روزنامه صادر می شود یا خیر؟ جوانفکر در عین حال رسانه های اعتماد واعتمادملی را منسوب به خاتمی خواند، در حالیکه این دو روزنامه متعلق به طیف حزب اعتماد ملی هستند.
واکنش به فیلترینگ سایت یاری
به دنبال فیلترینگ سایت های یاری و یاری نیوز، دبیر اجرایی مجمع روحانیون مبارز ضمن انتقاد شدید از این برخورد، آن را در راستای اعمال فشار هرچه بیشتر جریان حاکم به اصلاحطلبان طرفدار خاتمی عنوان و تصریح کرد: “جریان مخالف اصلاحات و آقای خاتمی تصور میکند که میتواند با این قبیل اقدامات راه فهم مردم را ببندد اما مردم با شعور و درک بالای خود رفتارها را رصد میکنند و عملکردها را میسنجند.“
مجید انصاری در گفتوگو با پایگاه خبری یاری افزود: “باعث تاسف است که در شرایطی که خلاف واقعگویی و ارائه آمارهای غلط و نادرست به عادت روزانه برخی مسئولان تبدیل شده، سایتی را به جرم انتشار اخبار کاندیدایی که خود هشت سال رئیس جمهور این مملکت بوده و انتقاد از دولت کنونی، فیلتر کنند.“
وی با بیان اینکه “جریان اصلاحطلبی و حامیان آقای خاتمی از کمترین امکان رسانهای برخوردار نیستند” اظهار داشت: “ایندرحالیاست که صداوسیما به عنوان رسانه ملی و روزنامههایی که از بیتالمال تغذیه میکنند به صورت یکجانبه از دولت نهم و رئیس آن حمایت میکنند اما حتی یک سایت خبری حامی آقای خاتمی نیز تحمل نمیشود.“
درعین حال پارلماننیوز نیز خبرداد که سخنگوی فراکسیون خط امام با ابراز تاسف از فیلتر شدن پایگاه خبری یاری، فیلتر این سایت از سوی جریان اقتدارگرا را نشانه قصد آنها برای محدود کردن خاتمی عنوان کرد. براساس این گزارش داریوش قنبری نماینده ایلام تصریح کرد: “شواهد امر نشان میدهد، هرچه به انتخابات ریاست جمهوری نزدیک شویم، برخورد با رسانههای اصلاح طلبان به ویژه رسانههای حامی آقای خاتمی بیشتر خواهد شد.“
وی با تاکید براینکه “در دولتهای گذشته هرچه به انتخابات نزدیک می شدیم، روسای جمهور وقت سعی می کردند فضای رسانهای برای رقبایشان آنقدر باز باشد که آنها امکان تبلیغ و ارائه برنامههای خود را داشته باشند” گفت: “متاسفانه برخوردهای دولت نهم نشان میدهد، اصلاحطلبان در انتخابات ریاست جمهوری دوره دهم نباید به داشتن رسانه دلخوش باشند.زیرا حامیان دولت از حضور خاتمی در انتخابات احساس خطر کردهاند. به ویژه اینکه نظر سنجیهای اخیر که توسط برخی مراکز قدرت انجام شده نشان میدهد آقای خاتمی نسبت به آقای احمدی نژاد در وضعیت بهتری قرار دارد و این موضوع اصولگرایان را نگران کرده است به همین دلیل به بستن فضای رسانهای اصلاحطلبان رو آوردهاند.”