در پی اظهارات یک عضو شورای شهر تهران که به جبهه پایداری نزدیک است، روز گذشته شبکه های پیامکی کشور، به اشغال هشدارهایی درباره آلودگی شدید آب شرب تهران و توصیه به استفاده از بطری های آب معدنی درآمد؛ هشدارهایی که سخنان این عضو شورای شهر مسبب آن بود و وزارت بهداشت و مقامات وزارت نیرو را وادار به حضور در شبکه های مختلف تلویزیونی و صدور اطلاعیه هایی درباره سلامت آب شرب تهران کرد.
رحمت الله حافظه، مدیرعامل سابق سازمان تامین اجتماعی در دولت احمدی نژاد و عضو کنونی شورای شهرتهران دیروز در اظهاراتی جنجالی ادعا کرد که آب شرب تهران شدیدا آلوده است و شهروندان برای حفظ جان خود باید از آب معدنی استفاده کنند.
او که هم اکنون ریاست کمیسیون سلامت شورای شهر تهران را بر عهده دارد، دیروز در جلسه علنی این شورا گفت: “از وزیر کشور میخواهیم ظرف ۲۴ ساعت آینده جلسه کمیته اضطرار آلودگی آب را تشکیل دهد. همچنین به شهروندان توصیه میکنیم برای مصارف آشامیدنی خود از آب معدنی استفاده کنند. به دستگاههای مسئول نیز توصیه میکنم به جای موضعگیری در برابر این موضوع نسبت به برنامهریزی جهت رفع مشکل اقدام کنند. آلودگی هوا قابل رویت است و همه آن را می بینند اما آلودگی آب قابل مشاهده نیست از این رو هرچه سریعتر این جلسه تشکیل شود و توصیه من به شهروندان این است که از آب معدنی استفاده کنند و از آب لوله کشی شهری استفاده نکند.دستگاه های دولتی بجای اینکه موضع گیری علیه این موضوع کنند نسبت به برنامه ریزی برای حل مشکل اقدام کنند”.
در پی این اظهارات، پیامک های گسترده ای در بین شهروندان رد و بدل شد که جملگی از مسمومیت آب تهران خبر می داد و به شهروندان توصیه می کرد که از آب معدنی استفاده کنند.
این موضوع تا حدی بالاگرفت که بخش خبری ساعت ۱۴ سیمای جمهوری اسلامی، از علی اکبر سیاری معاون بهداشتی وزیر بهداشت خواست تا دراینباره توضیح دهد و او نیز با صدایی بر افروخته اعلام کرد: “آلودگی آب تهران یک خبر سوخته است و هیچ مشکلی وجود ندارد، آب تهران کاملاً سالم است. البته در گذشته به علت خشکسالی و کمبود آب نگرانی هایی داشتیم اما با بارندگی های اخیر و اضافه شدن آب سد ماملو همه نگرانی ها بر طرف شده و آب کاملاً سالمی در اختیار مردم تهران قرار دارد. آب تهران از دو منبع تأمین می شود یکی آب سدها که آب سطحی است و دیگری منابع آب زیرزمینی که از چاهها بعد از تصفیه شدن مورد استفاده قرار می گیرد. اگر میزان نیترات آب چاه بیش از حد مجاز باشد نیترات آن گرفته و تصفیه می شود تا به حد استاندارد برسد و بعد وارد مدار می شود. تا چندی پیش به علت کمبود آب و خشکسالی نگرانی هایی داشتیم و ممکن بود به علت ادامه این روند و کمبود بارندگی نیترات آب در برخی مناطق تهران بالا برود اما با اضافه شدن سد ماملو به منابع آب تهران از بحران عبور کردیم و اگر آب این سد نبود ممکن بود نگرانی هایی ایجاد شود”.
او افزود: “شایعات مطرح شده در مورد آلودگی آب تهران صحت ندارد و مستند نیست، بنابراین مردم با خیال راحت آب شرب تهران را مصرف کنند و حتی برای کودکان نیز می توان آب شرب تهران یا آب بطری را بعد از جوشاندن استفاده کرد”.
بلافاصله پس از وی محمد پرورش، مدیرعامل آبفای تهران هم در اظهاراتی اعلام کیرد: “بحث آب و کیفیت آن موضوعی نیست که در هر صورتی بتوان به آن ورود کرد زیرا هرگونه اطلاع رسانی نادرست باعث تشویش اذهان عمومی می شود. صنعت آب و فاضلاب به منظور ارائه خدمات ایجاد شده بنابراین نمی توان دغدغه کمی و کیفی آب شهر تهران را نداشته باشیم. اگر شورای شهر تهران نگران آب تهران هستند، بارها اعلام کرده ایم که در یک جلسه علنی و با حضور رسانه ها گزارش جامعی را در خصوص کیفیت آب تهران ارائه دهیم. اگرچه از نظر کمی وضعیت سدها پایدار نیست ولی تلاش کردیم که همواره کیفیت آب پایدار بماند به طوری که برغم کمبود منابع مالی با استفاده از منابع جاری پروژه سد ماملو را که به منظور انتقال آب به جنوب تهران بود در تاریخ مقرر وارد مدار کردیم”.
او افزود: “حافظی عضو شورای شهر باید در خصوص این موضوع با حضور متولیان ذیربط در جلسه عمومی در رابطه با وضعیت هشت و نیم میلیون نفری جمعیت تهران بحث و گفت و گو کنیم. در حال حاضر ۴۲ آزمایشگاه در سطح تهران کیفیت آب را رصد می کنند و موضوع کیفیت آب از دغدغه های اصلی این شرکت است. اعتقاد ما بر این است که نباید مردم را نگران کرد و باید همه توضیحات از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارائه شود نه آنکه تنها آن هم شاید به یک گزارش استناد گردد. انتظار داریم چنین موضوعاتی قبل از آنکه در صحن علنی مورد بررسی و انتقاد قرار گیرد با بخش های مرتبط و متخصصین مربوطه در میان گذاشته شود تا اطلاعات لازم در اختیارشان قرار گیرد. در حال حاضر ۷۰ درصد شهر تهران مستقیما از آب سطحی استفاده می کنند که این آب هیچگونه مشکلی ندارد. ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار مشترک در شهر تهران از آب شرب استفاده می کنند که اگر هر کدام از آب های این مشترکین را آزمایش کنید، مشکلی از لحاظ کیفیت ندارند و همواره ۱۰ هزار نفر به طور شبانه روزی کیفیت آب را مورد بررسی قرار می دهند”
بحث آلودگی آب شرب تهران بارها مطرح شده، از جمله در سال ۸۶ مدیرعامل وقت شرکت آبفای تهران طی نامه ای نسبت به استفاده حدود سه میلیون نفر از ساکنان جنوب شهر تهران از آب آلوده پایتخت هشدار داده بود اما وضعیت همچنان مبهم است و فقط گاه گاه چهره های دولتی از دو جناح به میدان می آیند و به مناسبتی، بحث آفرین می شوند.
گفتنی ست اکثریت اسمی شورای شهر تهران در اختیار اصلاح طلبان است اما بیش از آنکه اصلاح طلبان در این شورا خبرساز باشند، این مخالفان دولت اند که دست بالا را دارند.