سعید کشوردوست
در حالیکه مجلس هفتم به روزهای پایانی خود نزدیک می شود، تلاش جریان های مختلف برای تعیین رئیس مجلس هشتم نیز افزایش یافته است. این در حالی است که چهارصد و بیست وهشتمین و آخرین جلسه مجلس هفتم، یکشنبه هفته آینده پنجم خردادماه برگزار میشود. این روز تنها روز خداحافظی و انداختن عکس یادگاری نمایندگان مجلس هفتم است و از آن پس دیگر همه چیز در اختیار نمایندگان دوره هشتم قرار می گیرد. رئیس مجلس هم به فاصله دو روز پس از آن انتخاب خواهد شد.
آنچه از هم اکنون برای رسانه ها واضح به نظر می رسد این است که رئیس مجلس هفتم در هر شرایطی از اصولگرایان خواهد و این پست احتمالا بین غلامعلی حداد عادل و علی لاریجانی در نوسان به نظر می رسد . این رقابت به ویژه از آنجا دارای حساسیت خاص تلقی می شود که هر دو چهره فوق، از نزدیکی کافی به شخص اول نظام جمهوری اسلامی برخوردارند و گفته می شود که رهبری،تا این لحظه در پاسخ به استمزاج محافظه کاران در خصوث ترجیح وی برای ریاست مجلس، از جانبداری به نفع هر یک از آن دو خودداری کرده است.
یارگیری زودهنگام حداد
حداد عادل به فاصله چند روز پس از انتخابات مرحله دوم مجلس در 7 اردیبهشت ماه، با ترتیب دادن میهمانی نهار برای منتخبین جدید تلویحا از آنان خواست که از ریاست وی حمایت کنند. اما در این میهمانی علی لاریجانی و حدود 140 نماینده ی دیگر حضور نیافتند. بسیاری از حداد عادل انتقاد کرده بودند که این میهمانی به مثابه خریدن رای بوده است.
دو روز گذشته، علی لاریجانی نیز طی اظهارات صریحی اعلام کرد که در رقابت ها حضور خواهد یافت. این در حالی است که گفته می شود حداد عادل امیدوار بوده که علی لاریجانی به ریاست کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی رضایت دهد.
اما از جمله طیف اصولگرایی که از حمایت دولت برخوردار است و به ویژه “رایحه خوش خدمت” نیز از ریاست لاریجانی بر مجلس هشتم حمایت کرده است. این مساله در پی دیدار مخفیانه و بدون سر و صدای هفته گذشته احمدی نژاد و علی لاریجانی قطعیت یافت. خبر این ملاقات را به فاصله چند روز غلامحسین الهام، سخنگوی دولت تائید کرد، اگرچه مدعی شد که در این ملاقات هیچ گفت و گویی در مورد ریاست مجلس هشتم صورت نگرفته است. اما یک روز بعد، طی حکمی از سوی احمدی نژاد، علی لاریجانی عضو کارگروه توسعه و عمران استان قم شد. این مساله به گمانه زنی هایی در خصوص حمایت دولت از لاریجانی قوت بخشید. حمایت دولت از لاریجانی در این راستا ارزیابی شد که حداد عادل در چند برهه مختلف به انتقاد شدید از دولت پرداخته و حتی طی نامه ای انتقاد از دولت را به آیت الله خامنه ای گزارش کرده بود. این مساله در مورد اصل 44 قانون اساسی، برنامه چشم انداز بیست ساله، سهمیه بندی بنزین واز همه مهمتر عدم ابلاغ سه قانون برای درج در روزنامه رسمی و اجرا اتفاق افتاد که انتقاد احمدی نژاد رابرانگیخت و او را به نوشتن نامه ای واداشت که طی آن خطاب به حداد عادل گفت: “آقای حداد به تخلفات شما در کجا باید رسیدگی شود؟”
لاریجانی در پی سازش؟
از سوی دیگر، لاریجانی نیز در حاشیه نشست تودیع مصطفی پورمحمدی در پاسخ به سوال یک خبرنگار مبنی بر این که “نظرتان درباره طرح علنی بررسی کفایت رییس جمهور در مجلس به خاطر عزل و نصب ها چیست؟” گفت: “با طرح این گونه سوالات مخالفم. در شرایط فعلی بیش از هر زمان دیگری احتیاج به همگرایی و وحدت داریم. اینگونه امور مناسب شرایط حساس امروز نیست”.
این مساله پس از آن عنوان شد که برخی از منتقدین دولت خواهان بررسی دوباره کفایت رئیس جمهور و درخواست رای اعتماد به کابینه به علت تغییر 8 وزیر، در مجلس شده بودند. طبق قانون اگر دولت اقدام به تغییر 11 وزیر نمایند باید کل کابینه را برای اخذ رای اعتماد مجدد به مجلس معرفی کند.
علاوه بر اصولگرایان منتقد احمدینژاد، برخی از احزاب و چهرههای حامی دولت نیز به حمایت از ریاست علی لاریجانی بر مجلس هشتم روی آوردهاند، از جمله روح الله حسینیان نامزد کلیدی رایحه خوش خدمت نیز اخیرا تصریح کرد از ریاست او بر مجلس آینده حمایت میکند. سایت مرکز سناد انقلاب اسلامی که حسینیان ریاست بر آن را برعهده دارد، گفت و گویی از حسینیان را نقل کرده است مبنی بر اینکه: “با همه ارادت به تمام افرادی که در معرض ریاست مجلس هشتم هستند و این که همه اعلام نمودهاند فقط به تکلیف عمل میکنند این جسارت را به من میدهد که بگویم به نظر من لاریجانی مقبولیت بیشتری از سایر افراد مطرح دارد”. حسینیان از جمله نمایندگان کلیدی مجلس هشتم است و گفته می شود احتمال ریاست او بر کمیسیون حقوقی و قضایی و یا کمیسیون اصل نود مجلس هشتم قطعیت بالاست.
از این رو رقابت بین حداد عادل و علی لاریجانی رقابتی تعیین کننده در جبهه اصولگرایان است و این مساله در آستانه آغاز بحث ها در رابطه با انتخابات ریاست جمهوری حائز اهمیت است.
کاندیداهای ریاست برنامه ارائه کنند!
حسین فدایی که روز گذشته به اتفاق آرای شورای مرکزی جدید “جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی “به عنوان دبیرکل انتخاب شده به سایت آفتاب می گوید: “برای ریاست مجلس مذاکره زیاد صورت گرفته و نتیجه این بود که حداد عادل و لاریجانی برنامه های خود را ارایه کنند تا مجمع اصولگرایان متناسب با برنامه ها و دیدگاه های آنها تصمیم گیری کند”. این در حالی است که طی نشستی که اصولگرایان منتخب مجلس هشتم در اولین نشست خود برگزار کرده بودند، علی لاریجانی به عنوان رئیس هیئت رئیسه فراکسیون اصولگرایان مجلس هشتم برگزیدند. این مسوولیت هم اکنون و در مجلس هفتم بر عهده محمد رضا باهنر است.
همچنین فدایی که فعلا عضو کمیسیون اصل نود مجلس نیز هست در خصوص کاندیداهای نواب ریاست مجلس، گفت: “تاکنون عدهای برای این پست خود را نامزد کردند که عبارتند از: محمدرضا باهنر، محمد حسن ابوترابی فرد، اسداله بادامچیان، شهاب الدین صدر، حسن غفوری فرد و ابراهیمی”.
اما با این حال لابی حامیان لاریجانی به شدت بر فعالیت خود طی چند روز اخیر افزوده است، تا جایی که روزنامه دولتی ایران نیز طی گزارشی که به عنوان تیتر نخست شماره دیروز خود درج کرد خواستار تغییر در هیات ریسه شده. در این گزارش چهره های شاخصی همچون سردار محمد کوثری، طیبه صفایی، محمد رضا خباز، موسی قربانی و همچنین علی اصغر زارعی که رئیس ستاد استانهای رایحه خوش خدمت بود و همه از جمله چهره های تاثیر گذار مجلس هشتم هستند خواستار تغییر در هیات رئیسه شده اند که بیش از هر چیز اشاره ای تلویحی به تغییر حداد عادل تلقی شده است.
رای اصلاح طلبان؟
در این میان شنیده می شود که اصلاح طلبان نیز طی جلساتی که با برخی از نماینده های حامی حداد عادل و لاریجانی داشته اند. پیش از این “تابش” رئیس فراکسیون اصلاح طلبان در مجلس هفتم اعلام کرده بود: “هر کدام از این دو کاندیدا تضمین های لازم را جهت همکاری بدهند ما به او رای خواهیم داد”.
همچنین سایت خبری”عصر ایران” که از جمله سایت های حامی قالیباف است طی خبری اعلام کرده: “جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی انتخاب لاریجانی به ریاست مجلس هشتم را قطعی دانستند. این نمایندگان معتقدند بحثهای علنی در مورد استقرار علی لاریجانی بر کرسی ریاست مجلس هشتم از زمانی که او به توصیه علمای قم از این شهر نامزد انتخابات شد به طور جدی بالا گرفت و در روزهای گذشته به موازات انتقادهایی که از عملکرد رئیس مجلس هفتم شنیده میشود حمایت از لاریجانی آشکارتر شده است. حتی نمایندگان نزدیک به محمود احمدینژاد نیز در گفت و گو با پارسیان نیوز ریاست او را بر ریاست حداد عادل ترجیح داده اند و جامعهی روحانیت مبارز نیز حامی اوست.علاوه بر ۱۰۰ نمایندهی ائتلاف فراگیر که گفته می شود رای خود را به لاریجانی میدهند، حدود ۶۰ نمایندهی اصلاحطلب نیز پیشاپیش مخالفت خود را با ادامهی ریاست حدادعادل بر مجلس ابراز داشتهاند”.
از سوی دیگر، طیف اصولگرای حامی حداد عادل نیز در راستای حمایت از او اقدام به دعوت از حداد به عنوان سخنران خطبه های پیش از نماز جمعه ی این هفته کرده است.
این کار به بهانه پایان کار مجلس هفتم صورت گرفته و رئیس مجلس هفتم به ارائه کارنامه مجلس هفتم می پردازد. بر اساس این خبرحدادعادل همچنین درباره مسایل روز و اولویتهای کاری مجلس هشتم با نمازگزاران تهران سخن خواهد گفت.
در هر حال به نظر می رسد هر کدام از این دو کاندیدا نتوانند ریاست بر مجلس هشتم را بدست آورند خود را برای حضور در رقابت های ریاست جمهوری آماده خواهند کرد که در این صورت از هم اکنون باید خود را برای رویارویی با دو رقیب قدرتمند به نام های محمود احمدی نژاد و محمد باقر قالیباف آماده کنند.