پرونده نقض حقوق بشر این هفته درحالی گشوده میشود که رئیس جمهور حکومت اسلامی برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک به سر میبرد. نشست خبری سازمان دیده بان حقوق بشر با حضور اکبر گنجی، مهرانگیز کار، هادی قائمی، تجمع بزرگ یهودیان در نیویورک و حرکت اعتراضی ایرانیان با عنوان دیوار شرم تلاش هایی بود که درراستای جلب توجه افکار عمومی و رهبران جهان به وضعیت حقوق بشر در ایران صورت گرفت. اما گزارش زیر گوشه ای است از ده ها مورد نقض حقوق انسانی که دراین هفته صورت گرفته است.
زنان
حکم شش ماه حبس و ۱۰ ضربه شلاق تعلیقی نسرین افضلی
شعبه ۲۱ دادگاه تجدیدنظر استان تهران، حکم به شش ماه حبس و ۱۰ ضربه شلاق تعلیقی صادره از شعبه ۱۳ دادگاه انقلاب نسبت به نسرین افضلی را تایید کرد. سیزدهم اسفندماه سال ۱۳۸۵ مقرر شد تا محاکمه پنج نفر از فعالان حقوق زن، در یکی از شعبات دادگاه انقلاب برگزار شود. چون این موضوع از اهمیت زیادی برخوردار بود عدهای از زنان، بخصوص روزنامهنگاران و همچنین فعالان حقوق زن، برای شرکت در محاکمه در دادگاه انقلاب حاضر شدند.
دادگاه حضور افراد غیرمرتبط با پرونده را نپذیرفت و به ناچار حاضران در مقابل درب دادگاه انقلاب، منتظر اتمام محاکمه شدند بدون آنکه اقدام ناشایستی انجام دهند. از طرفی چون دادگاه با تاخیر آغاز شد این عده نیز همچنان منتظر بودند. در ادامه پلیس امنیت تهران با دو دستگاه ون به سراغ زنان آمد و تعداد ۳۳ نفر از آنها را دستگیر و بدوا به کلانتری واقع در خیابان وزرا برد و شب همان روز به زندان اوین منتقل شان کرد.این فعالین زن بعد با اتهاماتی چون اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور، اخلال در نظم عمومی و تمرد در مقابل پلیس، تفهیم اتهام شدند و قرار مجرمیت و کیفرخواست از طریق معاونت امنیت دادسرای انقلاب صادر شد. در نهایت با ارجاع پروندهها به شعبه ۱۳ دادگاه انقلاب تعدادی از این زنان محاکمه و سپس تبرئه شدند و تعدادی همچون نسرین افضلی به اتهام اخلال در نظم عمومی به شش ماه حبس و ۱۰ ضربه شلاق محکوم شدند؛ اما با در نظر گرفتن ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی، مجازاتهای فوق به مدت دو سال تعلیق شد. قاضی شعبه سیزدهم صرفا اتهام اخلال در نظم عمومی را به افضلی تفهیم و در نهایت به همین اتهام حکم به محکومیت او صادر کرد و او را بری از دیگر اتهامات دانست.
آزادی اندیشه و مذهب
سال جدید و ترفند جدید برای جلوگیری از ورود بهائیان به دانشگاه
بعد از اعلام نتایج نهایی کنکور سراسری سال 87 بسیاری از داوطلبان بهایی کنکور سراسری متوجه شدند که برای آنها به جای کارنامه “نقص پرونده” درج شده است. در این میان همانند سالهای پیش تعداد محدودی از داوطلبان بهایی کارنامه ی خود را دریافت نمودند و برای انتخاب رشته اقدام نمودند.
در حال حاضر تعداد اندکی از جوانان بهایی در دانشگاه های کشور مشغول به تحصیل هستند که ورودی سالهای 85 و 86 می باشند. اکثر کسانی که در سالهای مذکور وارد دانشگاه شدند اخراج شده اند و اقدامات آنان تا این لحظه بی نتیجه بوده است. امسال نیز بعد از اینکه تعداد محدودی از داوطلبان بهایی کارنامه ی خود را دریافت نمودند انتظار این میرفت که حداقل تعداد اندکی از آنها بتوانند وارد دانشگاه شوند.
اما در سال جدید ترفندی جدید برای جلوگیری از ورود بهاییان به دانشگاه ها اندیشیده شد. ثبت نام دانشگاه اینترنتی است و در قسمت مذهب 5 گزینه برای انتخاب وجود دارد که شامل “شیعه، سنی، مسیحی، زرتشتی و کلیمی” می باشد. در صورتی که داوطلب هیچ یک از این گزینه ها را انتخاب نکند ثبت نام برای او غیرممکن خواهد بود!
آخرین وضعیت سه تن از بهاییان بازداشتهای گسترده شیراز
رها ثابت و هاله روحی به علت انجام خدمات اجتماعی و انساندوستانه در محله های فقیر نشین شهر شیراز متهم به تشکیل دستجات غیر قانونی و تبلیغ به نفع گروههای مخالف نظام شدند و به همراه 52 نفر دیگر از جوانان بهایی در اردیبهشت ماه سال 1385 دستگیر و بعضی از آنان طی یک پروسه پرابهام قضائی به چهار سال حبس تعزیری محکوم ودر تاریخ یکشنبه 10/6/87 به مرخصی فرستاده شدند.
اما نخستین مطلب قابل توجه در این خصوصآنکه “ساسان تقوی، رها ثابت و هاله روحی” حدود ده ماه است که در یکی از بازداشتگاههای اطلاعات ( معروف به پلاک 100 ) که تنها برای بازجویی و بازداشتهای موقت از آن استفاده می گردد، محبوسند. این امر موجب گردیده است که این سه نفر زندانی بهایی هیچگونه ارتباطی با افراد دیگر نداشته و از امکانات معمول برای زندانیان دیگر نظیر استفاده از تلفن و شرکت در فعالیتها و مشغولیتهای فرهنگی و هنری نیز محروم باشند. لازم به ذکر است که حق استفاده از رختخواب و قلم و دفتر و کتابهایی که خانواده های این افراد برایشان می برند نیز تنها چندی است که به ایشان داده شده است. همچنین در آغاز اجرای حکم ( آبان 87 )، کلاسهای تبلیغات اسلامی در زندان برگزار می شد که در آن موازین و مقدسات دیانت بهایی مورد بحث و اهانت قرار می گرفت و این افراد ناچار به شرکت اجباری در آن بودند.
به علاوه، جریان دادرسی و ابلاغات قانونی در رابطه با احکام به هیچ وجه در مورد این سه فرد اجرا نشده و با وجود دلایل و قراینی که دال بر بی گناهی آنان می باشد ؛ اجازه ادامه جریان دادرسی داده نمی شود.
قریب الوقوع بودن تبعید آیت الله بروجردی و چهار هوادار وی
علیرغم تاکید تشکیلات مختلف مدافع حقوق بشر مبنی بر وضعیت وخیم آیت الله بروجردی و همچنین تائید پزشک وی مبنی بر نیاز فوری و مبرم به مداوا، وزارت اطلاعات آیت الله بروجردی را از قریب الوقوع بودن حکم تبعید خود مطلع نمود.
نیروهای امنیتی ضمن تهدید آیت الله بروجردی مبنی بر اقدام برای حذف فیزیکی، گفته های خود مبنی بر توقف حکم تبعید او را زیر پا گذاشته و به آقای بروجردی اطلاع داده اند که به همراه 4 تن از یاران خود به زودی به مکانهای از قبل مشخص شده تبعید خواهند شد.
در صورت اجرای احکام تبعید، آقای بروجردی 10 سال به زندان یزد، مسعود سماواتیان، 5 سال به زندان خرم آباد، علیرضا منتظرصاحب 4 سال به زندان کرمانشاه، حبیب قوتی 4 سال به زندان همدان، مجید الستی 4 سال به زندان زنجان تبعید خواهند شد.
شایان ذکر است نیروهای امنیتی در پاسخ به اعتراض آیت الله بروجردی، عدم همکاری و مصاحبه تلویزیونی اخیر او را دلیل اجرای احکام تبعید برخلاف وعده های داده شده سابق عنوان نموده اند.
بنابر آخرین اخبار رسیده صبح روز سوم مهرماه، ماموران گارد ویژه امنیتی زندان و عوامل وزارت اطلاعات به بند 500 ویژه روحانیت زندان اوین یورش آورده و ضمن استفاده از گاز اشک آور به ضرب و شتم زندانیان و جستجو و تفتیش آنها پرداختند. ماموران با پاره نمودن لباس ها و عریان کردن زندانیان، تلاش نمودند نامه های آیت الله سید حسین کاظمینی بروجردی که گفته میشود به شخصیت های سیاسی جهان نگاشته بود را پیدا نمایند. شدت تجسس به حدی بوده است که حتی لوازم خواب زندانیان و وسایل شخصی آنها نیز پاره پاره شد.
لازم به ذکر است نامه های ارسالی از طرف او به شخصیت های سیاسی جهان و اصحاب رسانه ها به هدف اطلاع رسانی و دادخواهی بین المللی انجام شده بود.
فعالان سیاسی و مدنی
جلوگیری از درمان ساسان بابایی
زندانی سیاسی، ساسان بابایی که به جرم انتشار اخبار و اطلاعات زندان به بیرون و انجام فعالیتهای حقوق بشری اخیرا مدت 45 روز را در سلول های انفرادی بازداشتگاه اداره اطلاعات شهر سنندج گذرانده و پس از تحمل شرایط نامساعد محیطی و فشارهای روحی و جسمی که منجر به بیماریهای جسمی متعددی گردیده، به زندان بازگردانده شد. او همچنان از درد شدید کلیه و ناراحتی دستگاه گوارشی رنج می برد، نامبرده که حمایت از فرزاد کمانگر نیز بعنوان اتهام در پرونده اش مندرج است چندین شب متمادی است که در بهداری زندان بستری است.
مسئولین زندان در حالی از اعزام وی به خارج زندان جهت مداوا جلوگیری مینمایند که پزشکان زندان ضمن هشدار در مورد وضعیت وخیم جسمی وی، خواهان اعزام فوری او به مراکز درمانی خارج زندان شده اند.
آقای بابایی که در پرونده سابق خود محکوم به 4 سال حبس تعزیری است، هنوز در باب پرونده اخیر خود به دادگاه احضار نشده و از حقوق زندانی همچون حق داشتن وکیل و حق مرخصی نیز محروم است.
تداوم بازداشت کورش احمدی
کوروش احمدی از فعالان سیاسی کرج بیش از چهارده روز است در در زندان رجایی شهر کرج به سر می برد.
به گفته ی خانواده احمدی، هنگامی که وی جهت خرید به خارج از منزل رفته بود، یک دستگاه پژو با چهار سرنشین، او را مورد ضرب و شتم قرار دادند و دستگیر کردند.
یک روز پس از بازداشت کوروش احمدی، زندانیان زندان رجایی شهر خبر دادند که او را در زندان مشاهده کرده اند، وی هم اکنون در بند عمومی زندان رجایی شهر کرج به سر می برد.کوروش احمدی، پیش از این نیز در سال ۸۳ بازداشت و چندین ماه در زندان رجایی شهر به سر برده بود.
محکومیت فعال دهگلانی به پنج سال حبس تعزیری
دادگاه انقلاب سنندج طی حکمی “عطاالله فتحی” فرزند عبدلله از فعالان سیاسی منطقه لیلاخ دهگلان را به اتهام اقدام علیه امنیت ملی از طریق ارتباط و هواداری از یکی از احزاب کردی به 5 سال حبس تعزیری محکوم کرد.
نامبرده چند ماه پیش در منزل مسکونی خویش در شهر دهگلان توسط نیروهای امنیتی دستگیر و مدتهای مدیدی خبری از سرنوشت وی در دست نبود، همچنین دادگاه رسیدگی به اتهامات وی بدون حضور وکیل مدافع برگزار شد.
تهدید پدر انورحسین پناهی، زندانی سیاسی محکوم به اعدام
محمد حسین پناهی پدر سالخورده زندانی سیاسی انور حسین پناهی که از سوی دادگاه انقلاب سنندج محکوم به اعدام شده، شب گذشته مورد تهدید نیروهای امنیتی قرار گرفت.
اتومبیلی با چهارسرنشین از نیروهای امنیتی در شب گذشته به مزرعه آقای حسین پناهی مراجعه و این پدرسالخورده را که مشغول آبیاری مزرعه خود بود مورد تهدید قرار دادند.
نیروهای امنیتی خواستار سکوت آقای حسین پناهی در قبال مسئله فرزند خود شدند و نامبرده را تهدید به زندان و ایجاد مشکلات دیگر کردند.
احضار های گسترده اعضای حزب پان ایرانیست در کشور
با توجه به فراخوان حزب پان ایرانیست مبنی بر برگزاری کنگره دهم این حزب که از سال 84 تا الان وزارت اطلاعات هر بار مانع از برگزاری آن شده، طی روز های گذشته از سوی ستاد های خبری وزارت اطلاعات در تهران و شهرستانهای مختلف کشور بسیاری از اعضای حزب پان ایرانیست احضار و تهدید شده اند که در صورت حضور در این مراسم با آنها برخورد های شدید خواهد شد. از جمله احضارشدگان می توان به دکتر سهراب اعظم زنگنه، دبیر کل حزب، قدرت اله جعفری قایم مقام حزب، مهندس رضا کرمانی، منوچهر یزدی از نمایندگان مجلس در قبل از انقلاب و… اشاره کرد. بنا بر گزارشان رسیده احتمال برخورد شدید تر با برگزار کنندگان این نشست می رود به همین جهت از سوی این حزب اطلاعیه ای خطاب به مجامع خبری صادر و خبر نگاران از این برخوردها مطلع شده اند.
گفته می شود قرار است در تاریخ 12مهرماه این کنگره در تهران برگزار گردد.
محکومیت پنج سال زندان برای ابراهیم مهرنهاد
ابراهیم مهرنهاد فعال مدنی و برادر نوجوان یعقوب مهرنهاد (روزنامه نگاری که چندی پیش به اتهام محاربه در زندان مرکزی زاهدان اعدام شد) به اتهام اقدام علیه امنیت ملی و تبلیغ علیه نظام در طی پروسه ای پر ابهام قضائی و محروم از در اختیار داشتن وکیل مدافع از سوی دادگاه انقلاب شهر زاهدان به پنج سال زندان (سه سال تعزیری و دو سال تعلیقی) محکوم شد.
وی که 16 سال دارد از اسفندماه سال گذشته در بازداشت به سر می برد و در زمان بازداشت خود تحت شکنجه و بدرفتاری قرار گرفته است بطوریکه عوارض جسمی و روحی شکنجه های مذکور صدمات جبران ناپذیری به وی وارد ساخته است.
علاوه بر اطلاع رسانی در مورد پرونده آقای یعقوب مهرنهاد، نیروهای قضائی و امنیتی وبلاگنویسی وی را که به نام وبلاگ “توحیدی ها” شناخته میشد، جهت محکوم نمودن این نوجوان مورد استناد قرار داده اند.
شهناز غلامی، روزنامه نگار آذربایجانی به 6 ماه زندان محکوم شد
شهناز غلامی، روزنامه نگار و از فعالان حقوق زنان در آذربایجان به اتهام “تبلیغ علیه نظام” از طریق نوشتن مقالات و گزارشات از سوی شعبه 1 دادگاه انقلاب اسلامی تبریز به 6 ماه زندان محکوم شد.
آخرین جلسه رسیدگی به اتهامات خانم غلامی در 14 شهریور با حضور وکیل مدافع وی، آقای محمد علی دادخواه برگزار شد که در آن جلسه خانم غلامی ضمن دفاع از خود، اتهامات وارده را رد کرده بود.
شایان ذکر است شهناز غلامی مدیر وبلاگ آذر زن و عضو انجمن خبرنگاران زن (رزا) از سال 1368 تا سال 1373 به مدت 5 سال به دلیل فعالیت های سیاسی در زندان تبریز محبوس بوده و نیز در مرداد سال 1386 به مدت تقریباً یک ماه به دلیل شرکت در مراسم یک خرداد دستگیر و زندانی شده بود.
بازداشت یک نوجوان با اتهامات سیاسی
مرداد ماه سال جاری نوجوانی با کمتر از 18 سال سن در شهر سقز توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. وی که رضا محمدی نام دارد متهم به ارتباط با احزاب کرد است. نامبرده هفته گذشته از بازداشتگاه اداره اطلاعات شهر سقز به زندان مرکزی این شهر منتقل گردید.وی فاقد وکیل مدافع می باشد و همچنین در زمان بازداشت در اداره اطلاعات شهر مذکور مورد بدرفتاری و شکنجه قرار گرفته است.
اعتصاب غذای زندانی سیاسی، شمس الله شادی
زندانی سیاسی شمس الله شادی در اعتراض به 9 ماه بلاتکلیفی و تمدید مکرر قرار بازداشت خود از سوی دادگاه انقلاب شهرستان سنندج از روز پنج شنبه مورخه 29/6/87 برای دومین مرتبه دست به اعتصاب غذا زده است.
شمس الله شادی مدعی است بدون وجود هیچ مدرک مستند و مستدلی در پرونده از سوی شعبه دوم دادگاه انقلاب سنندج به اتهام اقدام علیه امنیت ملی بازداشت شده است، نامبرده هم اکنون در سلول انفرادی در زندان مرکزی سنندج به سر می برد.
وی علت اعتصاب غذای خود را اعتراض به تداوم بازداشت اعلام کرده و خواستار پایان دادن به نگهداری در سلول انفرادی شده است. لازم به ذکر است مدتی پیش نیز جمعی از زندانیان سیاسی زندان سنندج در نامه ای به آیت الله شاهرودی به بازداشتهای طولانی مدت زندانیان اعتراض نموده بودند.
انتقال سید مصطفی علوی به بند 209 اوین
زندانی سیاسی سید مصطفی علوی جدائی از حدود یک هفته قبل به عنوان انتقال به بهداری از زندان رجایی شهر کرج خارج گردید و پس از آن اطلاعی از سرنوشت وی در دست نبود. خانواده آقای علوی در بی خبری کامل و نگرانی شدید از سرنوشت ایشان به سر می بردند و پیگیریهای آنان با پاسخ مسئولان زندان رجایی شهر کرج مبنی بر اینکه ”مشکلی نیست و خود آقای علوی تمایلی به تماس با منزل یا ملاقات با خانواده ندارد” از رفع نگرانی های این خانواده شانه خالی می نمودند.
بالاخره پس از بیش از یک هفته بی خبری ساعاتی پیش آقای سید مصطفی علوی با خانواده خود تماس کوتاهی برقرار نمود و با بیان اینکه به بند 209 زندان اوین منتقل شده اضافه نمود که بعلت انتقال غیرمنتظره به این بند داروهای قلبی و حیاتی خود را به همراه ندارد و مسئولان بند 209 نیز حاضر به تهیه داروهای او نمی باشند. تماس تلفنی این زندانی سیاسی به صورت نیمه تمام قطع گردید و نگرانی خانواده ایشان را از وضعیت آقای علوی دوچندان نمود. از دلایل انتقال نامبرده به بند 209 اطلاعی در دست نیست.
اجرای حکم زندان حسن اسدی، از فعالان مدنی آذربایجان
گزارش ها حاکیست که در پی تایید حکم شش ماه حبس حسن اسدی، از فعالین مدنی و «هویت طلب»، وی روانه زندان تبریز شده است.
آقای اسدی، از فعالین مدنی آذربایجان، و از جمله بیش از بیست نفری است که در 19 بهمن سال 85 هنگام تحصن در مقابل زندان اردبیل بازداشت شدند.
در دادگاهی که روز23 دی 86 برای حسن اسدی برگزار شد، وی امکان حضور در دادگاه برای بیان دفاع و ارائه دفاعیه خود را نیافت، اما یکماه بعد برای وی حکم 1 سال زندان از سوی شعبه دوم دادگاه انقلاب تبریز صادر شد که پس از تقاضای تجدید نظر، این محکومیت به شش ماه حبس تقلیل یافت.
اتهامات وارد شده به آقای اسدی “عضویت در گروه های مخالف نظام و تبلیغ علیه نظام” عنوان شده است.
حسن اسدی 19بهمن 1385 هنگام شرکت در تجمع اعتراضی به حکم زندان عباس لیسانی، یکی از شناخته ترین زندانیان سیاسی آذربایجان و شرایط نگهداری وی در مقابل زندان اردبیل دستگیر و بعد از نزدیک به 5 ماه بازداشت موقت در بازداشتگاه وزارت اطلاعات اردبیل و زندان تبریز با ضمانت 70 میلیون تومانی آزاد شده بود.
بند 350 زندان اوین، محلی برای آزار زندانیان سیاسی
پس از تغییرات مدیریتی در زندان اوین و تغییر مدیر بند 350 زندان اوین که بالغ بر 40 زندانی سیاسی در آنجا نگهداری میشوند، فردی به نام “بزرگ نیا” بعنوان مسئول جدید این بند منصوب شد که با حمایت مسئولان جدید حراست این زندان(آقای کورگل) اقدام به اتخاذ محدودیتها و برنامه هایی برای هر چه بیشتر تحت فشار قرار دادن زندانیان سیاسی این بند کرده است.
وی با اعمال قواعد توهین آمیز و غیرمتعارف همچون اجبار به پوشیدن دمپائی برای زندانیان سیاسی، در حالیکه سایر زندانیان از کفش های شخصی استفاده میکنند، همینطور اعلام خاموشی زودهنگام و مجبور کردن زندانیان به خواب زودهنگام، اقدامات خود را آغاز و با برداشتن تمام پرده های پنجره های بند مذکور و اجبار به شرکت در برنامه های صبحگاهی، روند فشار بر زندانیان مذکور را تداوم بخشید.
نامبرده طی آخرین اقدام خود، اقدام به محدود کردن زمان تماس زندانیان و کنترل تماسها، همانگونه که در بندهای امنیتی چون 209 معمول است، کرده به طوریکه زندانیانی که دیگر دارای طبقه بندی امنیتی و پرونده های مفتوح نیستند برای تماس با خانواده های خود نیز با مشکل رو به رو گردیده اند.
همچنین آقای بزرگ نیا ضمن انتخاب مسول (وکیل بند) غیر سیاسی برای زندانیان سیاسی عملا پرونده سازی و تهدید زندانیان را با توسل به این شیوه امکان پذیر اعلام و در چندین مورد نیز تاکنون با این شیوه برای زندانیان سیاسی پرونده سازی کرده است. تا کنون هر زندانی سیاسی که به وضعیت مذکور اعتراض کرده، تهدید یا تبعید شده است.
ابوالفضل جهاندار، عبدالرضا رجبی، حمیدرضا محمدی، صالح کهندل، حمیدرضا برهانی، هاشم شاهینی نیا، سعید شاه قلعه، غلامحسین کلبی، منصور رادپور، منصور اسانلو، ارژنگ داودی منجمله افرادی هستند که بر اساس برخوردهای جدید در این بند و به دلیل اعتراض به نقض حقوق انسانی و قوانین لازم الاجرا، به زندانهای مختلف اعم از بندهای دیگر زندان اوین، زندان مخوف رجایی شهر، زندانهای بندرعباس، برازجان و ماهشهر تبعید شده اند.
همچنین در طی روزهای اخیر زندانیان سیاسی به نامهای محمد حسن فلاحیه زاده، دکتر سعید ماسوری، سعید درخشندی و میثاق یزدان نژاد که معترض به شرایط نامناسب بند مذکور بوده و خواسته خود را متوقف شدن روند مذکور و جاری ساختن قوانین و آئین نامه های سازمان زندانها اعلم کرده اند مورد تهدید قرار گرفته اند.
لازم به ذکر که زندانیان سیاسی بند مذکور برخلاف سایر زندانیان زندان اوین از حق دسترسی به کتابخانه و امکانات حداقلی برای ورزش نیز محروم میباشند.
احضار صدیق مینایی روزنامه نگار سنندجی به دادگاه
شعبه 102 کیفری دادگاه سنندج، صدیق مینایی روزنامه نگار و همکارهفته نامه توقیف شده آسو را احضار کرد.
اتهام این روزنامه نگار دربرگه احضاریه قید نشده ولی شاکیان وی اداره کل اطلاعات کردستان، دادسرای سنندج و مدیر کل ارشاد این استان عنوان شده اند.
طبق این احضاریه، وی باید روز ۲7 شهریورماه سال جاری خود را به دادگاه معرفی کند.یاد آوری می گردد مینایی، در تیرماه سال جاری نیز مدتی را در بازداشت به سر برده و با قرار وثیقه آزاد شده بود.
انتشار لیست اسامی زندانیان سیاسی ایران
مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران اقدام به انتشار سه ماهنامه که در برگیرنده اسامی زندانیان سیاسی ایران است، نمود. در مقدمه این فصلنامه آمده است :
فصلنامه پیش رو در بردارنده اسامی و مشخصات 517 زندانی سیاسی در سراسر ایران می باشد.اسامی گردآوری و مستند گردیده مذکور، فعالان مدنی و سیاسی را در بر میگیرد که به دلیل داشتن عقاید متفاوت و مشی سیاسی متفاوت از حاکمیت مورد برخوردهای سرکوبگرانه و قهرآمیز مهندسی سرکوب حکومت ایران برخلاف معاهدات الزام آور بین المللی و میثاقهای حقوقی قرار گرفته و اکنون در زندان به سر می برند. این افراد برای نیل به اهداف خود راهکارهای متفاوتی را برای اعتراض و مبارزات خویش برگزیدند، از اینرو تنوع اتهامات و عملکردها در لیست مذکور قابل درک می گردد. اسامی مندرج در لیست تنها شامل افرادی است که هم اکنون در زندان به سر می برند.
لازم به توضیح است این لیست به هیچ روی در برگیرنده تمامی زندانیان سیاسی در ایران نمی باشد، چرا که عدم دسترسی سازمانهای مدافع حقوق بشر به منابع مورد نیاز و محدودیتهای اعمال شده، عملا تهیه لیستی نهایی و جامع را در این باب دشوار گردانیده است اما همانگونه که فصلنامه مذکور در هر مرحله به سمت کامل شدن گام برمیدارد، یقین است که به مدد فعالان حقوق بشر و دیده بانان اجتماعی این روند با دقت و سرعت بیشتری طی شود.همچنین این فصلنامه به منزله سند آشکار نقض حقوق بشر در ایران، فرصتی است برای یادآوری وجود صدها زندانی سیاسی که سالهاست در گوشه های سیاهچالها و زندانهای حکومت ایران کمتر مورد توجه افکار عمومی و اصحاب رسانه ای قرار گرفته اند.
این فصل نامه از آدرس زیر قابل دانلود است :
hrairan.com/book/list-Z-S-tabestan87.pdf
حقوق کودک
نوجوان همجنسگرا محکوم به اعدام
نعمت صفوی فرزند اکبر، نوجوان اردبیلی در سن 16 سالگی به دلیل همجنسگرایی (ارتکاب عمل لواط) بازداشت و پس از محاکمه در دادگاه اطفال از سوی دادگستری اردبیل به اعدام محکوم شد. وی در تیرماه سال 1385 بازداشت و اکنون مدت 27ماه است که در زندان به سر می برد. نعمت صفوی که متولد سال 1367 است، مدتی را در کانون اصلاح و تربیت، سپس بندهای اطفال به سر برده است و اکنون در بند جوانان زندان اردبیل نگهداری میشود.پس از صدور حکم اعدام برای نامبرده از سوی دادگستری اردبیل، حکم مذکور برای تائید نهایی به دیوان عالی کشور ارسال گردیده است.
در بهمن ماه سال گذشته نیز دوجوان به نامهای “حمزه چاوی” 19 ساله و “لقمان حمزه پور” 18 ساله در شهرستان سردشت به دلیل همجنسگرایی بازداشت شده بودند که از آخرین وضعیت آنان اطلاعی در دست نیست.
دانشجویی
بازداشت یک دانشجو در شوش
سهراب سگوند، وبلاگ نویس و دانشجوی رشته باستان شناسی دانشگاه دزفول صبح روز یکشنبه 24 شهریور ماه از سوی اداره اطلاعات شهرستان شوش احضار وپس از چندین ساعت بازجویی آزاد شد؛ولی صبح روز دوشنبه مورخه 25 شهریور ماه در منزل مسکونی خود توسط نیروهای اداره اطلاعات شهرستان شوش بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. از اتهامات ومکان بازداشت سهراب سگوند اطلاعی در دست نیست.
دو ترم محرومیت سه فعال دانشجویی چپ از تحصیل
در پی احضار فعالان دانشجویی دانشگاه اصفهان به کمیته انضباطی این دانشگاه، خانم مژده سمایی از سوی کمیته انضباطی به دو ترم محرومیت از تحصیل با حساب سنوات محکوم گردید، همچنین ندا اسدی و آرش انوری مورد توبیخ کتبی به همراه درج در پرونده قرار گرفتند. در روزهای گذشته علیرضا داودی و مازیار معصومی نیز از سوی کمیته انضباطی به دوترم محرومیت از تحصیل محکوم شده بودند.
گفته میشود بیش از 12 فعال دانشجویی دانشگاه اصفهان به کمیته انضباطی فراخوانده شده اند و تا کنون کمیته انضباطی در مورد پنج تن از دانشجویان اقدام به صدور حکم نموده است و احتمالا میزان برخورد با دانشجویان در روزهای آتی شدت بیشتری یابد.
دانشجویان احضار شده عنوان میدارند که از آنان خواسته شده است ضمن اعلام انزجار از دانشجویان چپ موسوم به آزادیخواه و برابری طلب اقدام به نگارش انزجار نامه در مورد این دانشجویان نمایند.
جلوگیری از ثبت نام متحصنین دانشگاه زنجان
به سورنا هاشمی، بهرام واحدی و علیرضا فیروزی دانشجویان دانشگاه زنجان اجازه انتخاب واحد داده نشد. پیش از این سورنا هاشمی و بهرام واحدی مدتی را در بازداشت به سر برده و علیرضا فیروزی نیز به دادگاه زنجان احضار شده بود.
به سورنا هاشمی و بهرام واحدی در مدت زمان بازداشت نیز نامه ی کمیته ی انضباطی برای پاسخگویی در رابطه با ورود به دفتر معاون خاطی دانشگاه، دکتر حسن مددی ارائه شده واز آنها خواسته شده بود ظرف مدت سه روز دفاعیه خود را کتبی به کمیته انضباطی دانشگاه ارائه دهند. اما هیچ نامه یا درخواستی مبنی بر حضور و یا حکم آموزشی یا انضباطی به این افراد ابلاغ نشده است.
این در حالی است که در توافق نامه پایانی تحصن خرداد ماه سال جاری دانشگاه زنجان، ریاست دانشگاه و نماینده شهر زنجان در مجلس شورای اسلامی متعهد شده بودند هیچ برخورد آموزشی و انضباطی با دانشجویان مرتبط با تحصن صورت نگیرد.
متن نامه کمیته انضباطی که به سورنا هاشمی و بهرام واحدی در زندان ابلاغ شده است به قرار زیر است:
براساس گزارش واصله و شکایت خانم سیمین نجار تبریزی(همسر دکتر مددی) ازشما در خصوص اتهام ذیل لازم است ضمن توضیح مشروح کامل واقعه 25/3/87 دفاعیه خود را به طور مکتوب تنظیم و ظرف مدت 3 روز پس از دریافت نامه به دبیرخانه کمیته انضباطی بدوی دانشجویان دانشگاه زنجان ارسال یا تحویل نمایید.
موارد اتهام: یکی از عوامل اصلی طراحی، اجرا و انتشار واقعه غیر اخلاقی 25/3/87 در دانشگاه
هستی خضروی دانشجوی دانشگاه خواجه نصیر بازداشت شد
هستی خضروی دانشجوی دانشگاه خواجه نصیر و عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی این دانشگاه بازداشت شد. به گزارش خبرنگار ادوارنیوز خانم خضروی که روز گذشته بنا بر احضاریه کتبی برای ادای “پاره ای از توضیحات” به دادگاه انقلاب مراجعه کرده بود، بازداشت و به زندان اوین منتقل شده است.هنوز از عنوان اتهامی این عضو کمییسون زنان دفتر تحکیم وحدت اطلاعی در دست نیست.
احضار مجدد محمد پورعبدالله، بیژن صباغ و مرتضی خدمتلو به دادگاه انقلاب
پس از تشکیل نشدن دادگاه های مقرر شده برای فعالان دانشجویی چپ، محمد پورعبدالله، بیژن صباغ و مرتضی خدمتلو بنا به دلایلی چون عدم حضور قاضی شعبه و یا نماینده دادستان انقلاب، آنها بار دیگر به دادگاه احضار شدند.
قرار است دادگاه مرتضی خدمتلو در تاریخ 23 آبان و دادگاه محمد پورعبدالله و بیژن صباغ در تاریخ 3 آذر برگزار شود.
احضار های جدید در شیراز
در پی احضار گسترده دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیرازدر فصل تابستان و تعطیلی دانشگاه، دو تن دیگر از فعالین دانشجویی و اعضای انجمن اسلامی این دانشگاه به کمیته انضباظی احضار شدند.طیبه جهانگیرفام مسئول کمیته زنان و حقوق بشر شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز و یاسر رحمانی مسئول کمیته سیاسی انجمن اسلامی دانشجویان دانشکده پزشکی شیراز به این کمیته احضار شدند.گفتنی است دکتر محمد هادی ایمانیه رئیس این دانشگاه، از کمیته انضباطی، حراست و کمیته ناظر بر نشریات خواسته است فشار خود را بر فعالین دانشجویی و نشریات منتقد به شدت افزایش داده و عرصه فعالیت تشکل ها و نشریات منتقد رامحدود کنند.در همین راستا نشریات “ایران آرمانی”، “راه سوم” و “بانو”به کمیته ناظر بر نشریات احضار شدند.قابل ذکر است سیر صعودی احضارها به کمیته انضباطی و حراست و افزایش فشار بر دانشجویان در فصل تابستان، نارضایتی واعتراض شدید دانشجویان این دانشگاه را در پی داشته و فضای این دانشگاه را در آستانه آغاز سال تحصیلی ملتهب کرده است
ضرب و شتم مهران فرجی، از فعالان دانشجویی دانشکده خبر
روز یکشنبه، مسئول دفتر رییس دانشکده خبر، مهران فرجی را که با تماس قبلی از سوی معاونت آموزشی، به این بخش مراجعه کرده بود، بدون هیچ دلیلی، مورد ضربو شتم قرار داد و با فحاشی او را بیرون انداخت. این اقدام بهدنبال درج یادداشتی از سوی این دانشجو در یکی از رسانهها که در آن فرجی نسبت به اقدامات رییس تندرو و حامی دولت دانشکده خبر انتقاد کرده بود، صورت گرفت.
به دنبال این اتفاق و ایجاد تشنج در دانشکده ماموران کلانتری ۱۰۴ عباسآباد در محل حاضر شدند و پروندهای در دادسرای ناحیه هفت تهران تشکیل شد و محمدخانی، وکیل پایه یک دادگستری، وکالت این فعال دانشجویی را پذیرفت.
پرونده از دادسرا به شورای حل اختلاف فرستاده شد و متهم این پرونده که مسئول دفتر رییس دانشکده خبر است، طبق ابلاغیهای که تحویل حراست دانشکده خبر شد، باید ساعت ۱۵ سیزدهم مهرماه در شعبه ۲۸۰ شورای حل اختلاف حاضر شود.
در صورت ندادن رضایت از سوی شاکی، پرونده ضربوشتم و فحاشی به این دانشجو در محیط دانشگاه، بار دیگر به دادسرا فرستاده میشود.
کارگری
اعتصاب رانندگان و کامیون داران در اهواز
بیش از 1700 تن از رانندگان و کامیونداران اهواز، 15 روز متوالی است که با کامیون های خود به اعتصاب و اعتراض اقدام کرده اند، این افراد با به صف کردن ماشینهای خود در جاده سه راه خرمشهر به مسیر پایانه حمل و نقل اهواز به طول تقریباً 3 کیلومتر خواست های خود را به شرح ذیل اعلام نموده اند :
1- رسیدگی به وضعیت اعلام بار با نظارت دولت بر باربری ها
2- راه اندازی مجدد سندیکای باربری که از 14 ماه پیش به حالت تعلیق درآمده است
3- رسیدگی به وضعیت رفاهی و امکاناتی خود
احضار دو فعال کارگری هفت تپه به اطلاعات نیروی انتظامی شوش
صبح دیروز فریدون نیکو فر و بهروز نیکو فر دوتن از فعالان کارگری در هفت تپه به اطلاعات نیروی انتظامی شهرستان شوش احضار شدند. هفته ی گذشته بهروز نیکو فر دو بار به ستاد خبری اطلاعات شوش وابسته به وزارت اطلاعات احضار و پس از چند ساعت باز جویی آزاد شده بود.
فریدون نیکو فر نیز از جمله افرادی بود که در جریان اعتصابات کارگری در شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه بازداشت و با وثیقه از زندان دزفول آزاد شد و منتظر صدور حکم توسط دادگاه انقلاب دزفول است.
گفته می شود این بازداشت ها برای جلوگیری از برگزاری مجمع عمومی سندیکای شرکت کشت و صنعت نیشکر هفته است که قرار است طی روز های آینده برگزار گردد.همچنین کارگران این شرکت اعلام کرده اند که باتوجه به فرا رسیدن ماه مهر و بازگشایی مراکز تحصیلی ودر صورت عدم پرداخت حقوق های معوقه دست به اعتصاب خواهند زد.