سر رشته کار از دست احمدی نژاد در می رود

نویسنده

ماری کولوین و لیلا اصغرزاده


به گفته منابع خبری در تهران، رهبر ایران در صدد است به منظور کاهش تنش با غرب در سیاست های اتمی تغییراتی به وجود بیاورد. مقامات نزدیک به آیت الله علی خامنه ای، که متوجه افزایش فشار آمریکا و تحریم سازمان ملل شده اند، از انتصاب افراد میانه رو تری در تیم ایران، در عرصه مذاکرات بین المللی درباره نظارت بر برنامه های اتمی ایران، حمایت می کنند.

این اقدام باعث می شود که اختیارات محمود احمدی نژاد ستیزه جو کاهش یابد، که اسرائیل را تهدید به نابودی کرده و ایران را به انزوای بیشتر کشانده و با رکود اقتصادی مواجه کرده است.

منابع خبری تهران می گویند که تصمیم تغییر سیاست، از سوی خامنه ای است که بالاترین قدرت در سیاست خارجی و امنیت ایران، و فرمانده کل قوا است. گفته می شود که خامنه ای معتقد است که هدف آمریکا ، کند کردن برنامه های اتمی نیست، بلکه سرنگونی رژیم است.

او همچنین معتقد است که صالح ملی، توسط رئیس جمهور بی تجربه ای که اظهاراتش فتنه انگیز است، به بازی گرفته شده است. پیشنهادی که در حال حاضر روی آن بحث می شود، نظارت یک گروه بین المللی شامل پنج عضو شورای امنیت سازمان ملل و آلمان و یا کشوری که مثل هند که قدرت اتمی دارد، بر برنامه های اتمی ایران است.

ممکن است این پیشنهاد برای آمریکا ها ناچیز و خیلی دیر باشد. اما احتمالا مذاکره کنندگان اروپایی، این اقدام را قدمی مهم به سوی از سر گیری مذاکرات درباره برنامه های اتمی ایران، محسوب می کنند. ایران اصرار دارد که این برنامه ها صلح آمیز است، اما غرب معتقد است که هدف، ساخت سلاح اتمی است.

ماه گذشته، شورای امنیت ایران را تحریم کرد. این شورا یک ضرب الاجل شصت روزه برای ایران در نظر گرفت تا فعالیت های اتمی اش را متوقف کند، یا با تحریم های بیشتری مواجه شود. ایستادگی پرقدرت آمریکا و اعلام این خبر که اسرائیل نقشه کشیده است که به تاسیسات غنی سازی اورانیوم ایران حمله اتمی بکند، هشداری برای رهبری محافظه کار ایران بود.

احمدی نژاد در سفر هفته گذشته اش به آمریکای مرکزی ، سعی کرد این ترس را برطرف کند. بنا به گزارش ساندی تایمز، او درباره آمادگی اسرائیل برای حمله هوایی احتمالی اسرائیل با موشک های مجهز به کلاهک اتمی، گفت: “من گمان نمی کنم آنها هرگز جرات حمله به ما را داشته باشند، نه آنها و نه اربابانشان. آنها دست به چنین کار احمقانه ای نمی زنند”.

با بروز نشانه های کمرنگ شدن قدرت احمدی نژاد، نمایندگان مجلس از او به دلیل نحوه هدایت مذاکرات اتمی و افزایش بحران اقتصادی در کشور، انتقاد می کنند.

سعید لیلاز، کارشناس اقتصادی، می گوید: “آینده ملت ایران چه از لحاظ اقتصادی و چه از لحاظ سیاسی هرگز این چنین تاریک نبوده است”.

ایرانی ها با افزایش بی رویه قیمت مواد غذایی و مسکن مواجه شده اند و نرخ بیکاری به شدت بالا رفته و پیش بینی می شود که به 30 درصد برسد

.

به گفته سعید لیلاز: “احمدی نژاد از سوی حامیان خودش تحت فشار شدید برای تغییر سیاست هایش است”. منابع خبری در تهران می گویند که با توجه به اینکه خامنه ای به روشنی درمورد ناخرسندی اش هشدار داده است و قدرت برکناری او را دارد، احمدی نژاد به شدت آسیب پذیر شده است.

خامنه ای بندرت سخنرانی می کند، اما روزنامه جمهوری اسلامی که او صاحب امتیازش است، حمله شدید به احمدی نژاد و “شخصی” کردن مسئله انرژی هسته ای از سوی او کرد. این روزنامه در سرمقاله اش نوشت: “توصیه ما به رئیس جمهور این است که فقط در مراسم مهم ملی درباره مسائل اتمی حرف بزنند وقدرت های خشونت طلبی چون آمریکا را تحریک نکنید و توجه تان را بیشتر بر روی نیاز های روزمره مردمی که به شما رای داده اند و شما به آنها وعده داده اید، معطوف کنید”.

علی اکبر هاشمی رفسنجانی ، محافظه کار پراگماتیست و رئیس جمهور اسبق ایران که در انتخابات سال 2005، از احمدی نژاد شکست خورد، از تضعیف او بهره برداری می کند.

بنا به گفته منابع خبری درتهران، یکی از اعضای احتمالی تیم مذاکره کننده جدید ایران، حسین موسویان، عضو ارشد هیئت سابق مذاکره ایران و متحد رفسنجانی خواهد بود.

هفته گذشته موسویان، احمدی نژاد را محکوم کرد که کشور را در مورد خطراتی که با آن موجه است و عواقب تحریم سازمان ملل، گمراه کرده است.

منبع: ساندی تایمز، 21 ژانویه 2007