تغییرات جدید در تیم حفاظت خامنه ای

محمدرضا یزدان پناه
محمدرضا یزدان پناه

» فرمانده محافظان عوض شد

تیم حفاظت از رهبر جمهوری اسلامی، به تازگی دچار تغییرات جدیدی شده است. آنگونه که پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت الله خامنه ای اعلام کرده، سردار ابراهیم جباری به عنوان فرمانده “سپاه حفاظت ولی امر” منصوب شده است.سردار جباری که جایگزین سردار نجات، فرمانده سابق سپاه حفاظت ولی امر شده، پیش از این فرماندهی سپاه علی ابن ابی طالب (مستقر در قم) را بر عهده داشت.

مراسم تودیع سردار نجات و معارفه سردار جباری، هفته گذشته در قم و با حضور سردار حسین سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برگزار شده است.

به این ترتیب، سردار ابراهیم جباری، فرماندهی هزاران نفر از نیروهای ویژه سپاه پاسداران که وظیفه حفاظت از جان آیت الله خامنه ای، اعضای خانواده وی و تامین امنیت محدوده جغرافیایی دفتر رهبر جمهوری اسلامی (مشهور به بیت رهبری) را دارند، بر عهده گرفته است.

 

سپاه حفاظت از “ولی امر”

سپاه حفاظت ولی امر، نیروی نظامی و امنیتی ویژه ای است که تک تک اعضای آن با معرفی حفاظت و اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و گزینش و تایید واحد امنیتی دفتر رهبر جمهوری اسلامی که زیرنظر حجت الاسلام اصغر حجازی قرار دارد، انتخاب می شوند.

حکم فرماندهی نیروهای سپاه حفاظت ولی امر توسط شخص آیت الله خامنه ای و پس از طی موفقیت آمیز تمام مراحل و چک های امنیتی صادر می شود.اطلاعات رسما تایید شده ای درباره تعداد نیروهای حفاظتی این واحد ویژه سپاه وجود ندارد اما برخی منابع خبری تعداد محافظان آقای خامنه ای در سپاه ولی امر را تا 12000 نفر عنوان می کنند.به گفته این منابع، مقر اصلی سپاه حفاظت ولی امر، ابتدا در خیابان استاد نجات اللهی (ویلا) قرار داشته که در سال 1386 به مجموعه حفاظتی شهید مطهری واقع در میدان پاستور منتقل شده است.

 

سپاه انصارالمهدی

اختصاص یک سپاه ویژه تنها برای حفاظت از جان رهبر جمهوری اسلامی در شرایطی است که یک نیروی ویژه دیگر از واحدهای سپاه پاسداران، ماموریت حفاظت از دیگر مقامات سیاسی، نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی را بر عهده دارد. نام این واحد ویژه، “سپاه حفاظت انصارالمهدی” است.

نحوه انتخاب و آموزش نیروهای سپاه حفاظت انصارالمهدی با سپاه حفاظت ولی امر متفاوت است. تعیین مقامات و شخصیت های جمهوری اسلامی که نیاز به حفاظت از آنها وجود دارد و میزان حفاظت از آنها نیز بر خلاف سپاه حفاظت ولی امر، بر عهده شورای امنیت کشور (به ریاست وزیر کشور) و تایید نهایی آن با شورای عالی امنیت ملی است.

ساختمان ها و تاسیسات دفتر رهبر جمهوری اسلامی همراه با برخی مراکز حساس حکومتی دیگر مانند نهاد ریاست جمهوری، مجمع تشخیص مصلحت نظام، شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی در بخشی وسیع از محدوده مرکزی تهران شامل بخش هایی از خیابان فلسطین، خیابان جمهوری، خیابان ولیعصر، میدان پاستور، میدان حر، خیابان انقلاب و خیابان کارگر، تحت شدیدترین تدابیر امنیتی قرار دارد.

 

حمله به بیت رهبری، حمله به خامنه ای

تنها گزارش قابل استنادی که از احتمال حمله به بیت رهبری در سال های گذشته در دست است به اعتراضات خیابانی 18 تیر 1378 باز می گردد.

سعید حجاریان، عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت و از چهره های شاخص جناح اصلاح طلب ایران در گفت و گویی که نهم آبان سال 85 با خبرگزاری فارس داشت، در این خصوص توضیح داده بود: “وقتی دانشجوها از کوی دانشگاه بیرون آمدند، بین میدان ولیعصر بودند تا حرکت کنند به سوی خیابان آذربایجان، من در آن هنگام دفتر آقای خاتمی بودم. آن زمان من عضو شورای شهر تهران بودم. اعضای شورای شهر را برده بودم به کوی دانشگاه تا خرابی‌ها را ببینند و برای بازسازی و اختصاص بودجه اقدام کنیم. من به خاطر این کار رفته بودم دفتر خاتمی که آقای صفوی (فرمانده سابق سپاه) زنگ زد به آقای ابطحی (رئیس دفتر وقت رئیس جمهور) و گفت که خط قرمز ما خیابان جمهوری است، هر کسی از این خیابان پایین‌تر بیاید، می‌زنیم. متوجه شدیم که بچه‌های دانشجو دارند رو به پایین حرکت می‌کنند، به من گفتند که بروم با آنها صحبت کنم، رفتم با دانشجوها صحبت کردم، یک طرف بچه‌های رحیم صفوی بودند، یک طرف هم بچه‌های دانشجو، با قسم و آیه و من بمیرم تو بمیری، سر راهپیمایی را کج کردم به سمت کوی دانشگاه و گفتم برید من هم می‌آیم به کوی.”

تنها چند روز پیش از تغییر فرمانده سپاه حفاظت از آیت الله خامنه ای، سایت های خبری هوادار رهبر جمهوری اسلامی از حمله یک فرد ناشناس به آیت الله خامنه ای خبر داده بودند.

به گزارش این سایت ها، یکی از محافظان رهبر جمهوری اسلامی در خاطرات خود گفته است که “مردی در میان صحبت آقا در حسینیه امام خمینی سر وصدا کرده بود. با اشاره رهبری او را به حیاط پشت برده بودیم. سخنرانی آقا که تمام شد و از حسینیه بیرون آمد، مرد به سمت آقا پرید. یکی از محافظان او را گرفت. مرد هم سیلی محکمی به گوش محافظ آقا زد.”

این سایت ها، اشاره ای به زمان وقوع این اتفاق نکرده اما از قول این محافظ آیت الله خامنه ای، نوشته بودند پس از این سیلی “آقا رفتند جلو و محافظ را در آغوش گرفتند و صورتش را بوسیدند. بعد رو به مرد کردند که حالا حرفت را بگو.”

در این گزارش، اشاره ای به سرنوشت فردی که گفته شده قصد حمله به رهبر جمهوری اسلامی را داشته و پس از آن به صورت محافظ وی سیلی زده، نشده بود.

آیت الله خامنه ای، پیش از این یک بار در ششم تیرماه سال 1360 و در حالیکه در مسجد ابوذر در جنوب تهران مشغول سخنرانی بود، بر اثر انفجار بمبی که در ضبط صوت جلوی او کار گذاشته شده بود، مورد سوءقصد قرار گرفت.

در جریان این انفجار، کتف و پای راست آقای خامنه ای دچار جراحت های شدیدی شد و دست راست او برای همیشه از کار افتاد.

 

توصیه های خامنه ای به محافظانش

رهبر جمهوری اسلامی چند سالی است که هر ساله با اعضا و فرماندهان سپاه حفاظت از خود، یک دیدار عمومی برگزار می کند.

در آخرین دیدار از این دست در 23 تیرماه سال 1388، آیت الله خامنه ای خطاب به محافظان خود گفت: “شما در جای بسیار حساسی خدمت می کنید و باید بصیرت خودتان را بالا ببرید.”

وی افزود: “اگر شما تو جبهه‌ جنگ نظامی، هندسه‌ی زمین در اختیارتان نباشد، احتمال خطاهای بزرگ هست. برای همین هم هست که شناسائی میروند. یکی از کارهای مهم در عمل نظامی، شناسائی است؛ شناسائی از نزدیک، که زمین را بروند ببینند: دشمن کجاست، چه جوری است، مواضعش چگونه است، عوارضش چگونه است، تا بفهمند چه کار باید بکنند.”

به گفته رهبر جمهوری اسلامی “اگر کسی این شناسائی را نداشته باشد، میدان را نشناسد، دشمن را گم بکند، یک وقت می‌بینید که دارد خمپاره‌اش را، توپخانه‌اش را آتش میکند به طرفی، که اتفاقاً این طرف، طرفِ دوست است، نه طرفِ دشمن. نمیداند دیگر. عرصه‌ی سیاسی عیناً همین جور است. اگر بصیرت نداشته باشید، دوست را نشناسید، دشمن را نشناسید، یک وقت می‌بینید آتش توپخانه‌ی تبلیغات شما و گفت و شنود شما و عمل شما به طرف قسمتی است که آنجا دوستان مجتمعند، نه دشمنان.”