کارگران بحث دستمزد را رها نکنند

کاوه قریشی
کاوه قریشی

» آغاز هفته کارگر با "عذرخواهی" وزیر از نقصان‌ها

علیرضا محجوب، دبیر خانه کارگر در مراسم افتتاحیه هفته کارگر با ناکافی دانستن تلاش‌های صورت گرفته در شورای عالی کار به منظور افزایش دستمزد کارگران، از جریانات مختلف کارگری خواست که بحث دستمزد را رها نکنند. در همین مراسم وزیر کار جامعه کارگری به خاطر آنچه “نقصان‌ها” خوانده از کارگران عذرخواهی کرده است.

مراسم هفته کارگر، روز شنبه، ۵ اردیبهشت ماه در حرم بنیانگذار جمهوری اسلامی با حضور نمایندگان دولتی کارگران، نمایندگان کارفرما و وزیر کار آغاز شد.

به گزارش خبرگزاری ایلنا دبیر خانه کارگر به این مناسبت در جمع “یک هزار نفری کارگران” گفت: “آنچه که به مستمری بازنشسنگان افزوده شد از آنچه که به مزد پایه کارگران افزوده شد کمتر بود در حالی که عقب افتادگی مستمری بازنشستگان از کارگران هم بیشتر است.”

اشاره محجوب به مصوبه اخیر دولت در مورد افزایش تنها پا۱۵نزده درصد دستمزد است که با انتقادات گسترده روبروه شده است.

یک روز قبل از آغاز هفته کارگر اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری ایران با صدور بیانیهای مصوب افزاش ۱۵ درصدی مستمری بازنشستگان را خلاف قانون دانست.

در این بیانیه آمده است: “در حالی که همه منتظر افزایش نرخ ۱۷ درصدی مستمری‌ها بودند، دولت نرخ ۱۵ درصدی را تصویب کرد.”

این تشکل همچنین در بیانیه خود گفته است که مستمری بگیران می‌توانند به دیوان عدالت اداری شکایت کنند و خواستار ابطال این مصوبه خلاف قانون شوند.

علی اصغر بیات، رئیس کانون عالی مستمری بگیران و بازنشستگان تامین اجتماعی، نیز از این میزان افزایش حقوق بازنشستگان انتقاد کرده است.

اما سخنان محجوب در آغاز روز کارگر محدود به انتقاد از این مصوبه دولتی نشد.

به گزارش ایلنا او در ادامه خطاب به وزیر کار گفت: “اگر چه در دولت دشواری دارید اما باز هم تلاش کنید و حق مستمری بگیران و بازنشستگان را به آن‌ها بازگردانید.”

رئیس فراکسیون کارگری مجلس نهم با ناکافی دانستن تلاش‌های صورت گرفته در شورای عالی کار به منظور افزایش دستمزد کارگران، از نمایندگان کارگران در شوراهای اسلامی کار، انجمن‌های اسلامی و سایر جریانات کارگری خواسته است که “بحث دستمزد را‌‌ رها نکنند.”

در همین مراسم،‌علی ربیعی، وزیر کار هم در سخانی گفته است: “در وزارتخانه‌ای که کارگران کارفرمای آن هستند توانسته‌ایم بیش از ۸ هزار کارگر زیرزمینی، شهری و روستایی را بیمه کنیم و در آینده سعی می‌کنیم خدمات ارائه شده این بیمه را بهبود ببخشیم.”

وزیر کار در سخنان خود همچنین گفت: “من به عنوان وزیر بخاطر نقصان‌ها از شما عذرخواهی می‌کنیم. مجموعه‌ای که در وزارت کار جمع شده‌اند از خود کارگران هستند و در اینجا با شما عهد می‌بندند که کوتاهی نکنند.”

فعالان جامعه کارگری تشکل‌ها و مراسم های دولتی را به رسمیت نمی‌شناسند و معتقدند نمایندگان دولتی همه کاگران را نمایندگی نمی‌کند.

اول ماه مه، مصادف با ۱۱ اردیبهشت، روز جهانی کارگر هر ساله با حضور میلیون‌ها کارگر در نقاط مختلف جهان جشن گرفته می‌شود اما در ایران با اینکه طبق اصل ۲۷ قانون اساسی، تشکیل اجتماعات و راهپیمایی‌ها، بدون حمل سلاح آزاد است، از برگزاری راهپیمایی به این مناسبت جلوگیری می‌شود.

دولت هر ساله با صدور مجوز به کارگران تنها اجازه می‌دهد که در اماکن سربسته گردهم آیند تا به سخنان نمایندگان حکومت، دولت، امامان جمعه، کارفرمایان و نمایندگان دولتی کارگران گوش بدهند.

وزارت کشور مسئول صدور مجوز برای تجمع و گردهم‌آیی‌های خیابانی از جمله راهپیمایی روز جهانی کارگر است که در ایران با عنوان هفته کارگر شناخته می‌شود.

نوبخت، سخنگوی دولت اخیرا در پاسخ به خبرنگاران گفته که وزارت کشور در ارتباط با راهپیمایی اظهار نظر می‌کند اما به خاطر ندارد در دولت “در این خصوص مساله‌ای” مطرح شده باشد.

هفته گذشته علیرضا محجوب، با “ملی خواندن” مناسبت روز جهانی کارگر گفت راهپیمایی روز کارگر نیاز به مجوز ندارد.