سارا مقدم
با گرفتن دستور اجرای حکم اعدام(استیذان) از بالاترین مقام قضایی کشور، برای امیر امرالهی، آمار نوجوانانی که از زیر 18 سالگی در انتظار اعدام به سر می برند و اینک حکمشان در مرحله اجرا قرار دارد به پنج نفر رسید.
امیر امرالهی نوجوانی که هفته گذشته دستور نهایی اجرای حکم اعدامش به دایره اجرای احکام دادسرای شیراز فرستاده شد، با وجود اینکه در زمان ارتکاب جرم 16 ساله بود، اینک در سن 19 سالگی در آستانه اعدام قرار گرفته است.
محمد مصطفایی، وکیل امیر امیرالهی با اعلام این خبر درباره علت صدور چنین حکمی برای امیر می گوید: “امیر مثل بسیاری از نوجوانان محکوم به اعدام، در یک نزاع خیابانی و بدون انگیزه قبلی مرتکب قتل شد. او و دو نفر از دوستانش در خیابان آزادگان شیراز ایستاده بودند که دو نوجوان دیگر از مقابل آنها عبور می کنند. دعوای آنها دعوای بچگانه ای بوده که از خیره شدن به هم شروع شده و متاسفانه بعد از گلاویز شدن، با توجه به این که دوست امیر چاقویی به همراه داشته و آن را به امیر داده بوده تا از خود دفاع کند، به کشته شدن یکی از آن دو نوجوان منجر شده.“
شعبه پنجم دادگاه کیفری استان در تاریخ 17 مردادماه 86 حکم به قصاص نفس امیر داد که این دادنامه در تاریخ 19 مهرماه86، توسط قضات شعبه ۲۷ دیوانعالی کشور تایید شد.
وکیل امرالهی با اشاره به اینکه در دادگاه دفاع درستی از امیر صورت نگرفت، به مصرف قرصهای قوی روانی او در دوران حضورش در زندان نوجوانان شیراز اشاره می کند و می گوید: “جا داشت که در دادرسی امیر امرالهی، مساله جنون ادواری او توسط پزشکی قانونی بررسی می شد. ضمن اینکه یکی از مستشاران قضایی شعبه 5 استان فارس، به نابالغی امیر اشاره داشته است تا در صورت تسری سن مسوولیت شرعی به مسوولیت کیفری، از سوی دادگاه محترم، وضعیت بلوغ و مسوولیت شرعی امیر مشخص شود. که این مساله نیز بدون ارجاع وی به پزشکی قانونی مورد بی توجهی قرار گرفت و در حالی که ایشان در همان روز، حکم به محکومیت امرالهی صادر کردند.“
وی همچنین به عوامل دیگر تاثیر گذار بر مرگ مقتول اشاره کرده و تاکید می کند: “مرحوم به دلیل دیر رسانده شدن به بیمارستان و نیز به دلیل کمبود امکانات پزشکی بر اثر خونریزی ناشی از جراحت به قتل رسیده. اما همه این عوامل و شرایط پیش از صدور حکم باید مورد بررسی قرار می گرفت و روشن می شد که عامل تمام کننده چه بوده است؟ زیرا اگر قتل بر اثر خونریزی و کمبود امکانات بود ، عمل متهم قتل شبه عمد محسوب می شد.“
با قرار گرفتن پرونده امیر امرالهی در مرحله اجرای حکم اعدام، او به همراه محمد فدایی، بهنود شجاعی، ابومسلم سهرابی وصغرا نجف پور، پنجمین نوجوان محکوم به اعدام در زندانهای ایران است.
فعالان حقوق بشر در ایران بارها به استناد اعلامیه جهانی حقوق بشر و نیز به استناد ماده 37 کنوانسیون جهانی حقوق کودک که صدور مجازات اعدام را برای محکومان زیر 18 سال جایز ندانسته، به صدور و اجرای این احکام اعتراض کرده اند. با این وصف حد اقل دو محکوم به اعدام نوجوان در سال 2008 حکمشان اجرا شده است و به گفته سازمان عفو بین الملل نزدیک به 150 نوجوان با حکم اعدام در زندان به سر می برند.