این بلک
رئیس ستاد مشترک آمریکا گفت ایران برای تولید یک بمب هسته ای، مقدار سوخت کافی در اختیار دارد. این موضوع، سخت ترین مسأله موجود پیش روی سیاست خارجی دولت اوباما را برجسته تر کرد.
دریاسالار مایک مولن به سی- ان- ان گفت ایران مجهز به سلاح هسته ای، “پیامد بسیار بسیار بدی” خواهد بود. وی ظاهراً بر روی گزارش اخیر نهاد ناظر هسته ای سازمان ملل تأکید می کرد که مقدار اورانیوم غنی شده ایران را بیش از حد تصور قبلی اعلام کرده است.
این اولین ارزیابی علنی از توانمندی هسته ای ایران توسط آمریکا محسوب می شود، هرچند مشخص نیست دراین کاراز منابع اطلاعاتی مستقل بهره گرفته شده است یا خیر.
اظهارات مولن درحالی ایراد می شود که گزارش دو هفته پیش آژانس بین المللی انرژی هسته ای از وقوع پیشرفت قابل توجه در غنی سازی توسط ایران خبر داده بود. بر طبق این گزارش، افزایش ذخیرۀ اورانیوم غنی شده ایران در مرکز نطنز نسبت به نوامبر گذشته، به گفته برخی فیزیکدانان برای تولید اورانیوم مصرفی در یک بمب هسته ای کافی است.
مولن روز گذشته در پاسخ به این سئوال که آیا ایران مقدار مواد لازم برای تولید یک بمب را دارد، گفت: “رو راست بگویم، ما فکر می کنیم آنها این مقدار ماده را در اختیار دارند. من اعتقاد دارم اگر ایران سلاح هسته ای داشته باشد، این مسأله یک پیامد بسیار بسیار بد برای منطقه و دنیا خواهد بود”.
ایران اصرار دارد هیچ قصدی برای تولید تسلیحات هسته ای نداشته و تنها از حق مشروع خود برای تولید نیروگاه های هسته ای نظیر نیروگاه بوشهر استفاده می کند که هفته پیش آزمایش های مقدماتی خود را پشت سر گذاشه است.
اسرائیل نیز که صاحب زرادخانه اعلام نشده هسته ای است، مدتی است هشدار می دهد ایران بیشتر از آنچه غرب فکر می کند، به تولید بمب هسته ای نزدیک شده است.
باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا مکرراً نسبت به تماس دیپلماتیک با تهران برای حل و فصل “معضل عاجل” هسته ای ابراز تمایل کرده است. در عین حال، او وعده داده است درصورتی که ایران به درخواست های بین المللی تن ندهد، تحریم های سخت تری در راه خواهد بود. اوباما و گوردون براون- نخست وزیر انگلیس، این هفته در واشنگتن درباره موضوع ایران به بحث و گفتگو خواهند پرداخت.
ارزیابی بلندپروازی های هسته ای ایران سابقه پر دردسری در آمریکا دارد. سازمان امنیت ملی آمریکا در سال 2007 تخمین زد ایران برنامه تسلیحات خود را در سال 2003 متوقف کرده است. اما این موضوع با تردید های گسترده ای روبرو شد. حتی اگر این مطلب درست باشد، هیچ تضمینی وجود ندارد که کار بر روی این برنامه از سر گرفته نشده است.
رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا دیروز اعلام کرد ایران به دراختیار گرفتن سلاح هسته ای “نزدیک نیست.“
او به تلویزیون ان- بی- سی گفت: “به نظر من تمرکز همیشه بر این بوده که چه کار کنیم تا ایرانیها از برنامه تسلیحات هستهای خود دست بردارند؟ آنها به انبار کردن سلاح نزدیک نیستند. آنها در این زمان اساسا به یک سلاح نیز نزدیک نیستند. بنابراین هنوز زمان وجود دارد.“
قرار است نمایندگان آژانس بین المللی انرژی هسته ای امروز در وین بر سر موضوع نگرانی های موجود در جلوگیری از انجام بازرسی ها در ایران و سخت تر شدن افشای تأسیسات مخفی در این کشور به بحث و گفتگو بپردازند.
منبع: گاردین- 2 مارس