آزاده میررضی
آرای مشکوک و شکننده نمایندگان مجلس هشتم به صادق محصولی که حتی باهنر و لاریجانی هم آن را “ ضعیف” و “لب مرزی” توصیف کردند، بالاخره دوست قدیمی احمدینژاد را برای چند ماه باقیمانده به کابینه راه داد.جلسه پرتنش دیروز مجلس هرچند باعث شد که صندلی وزیر کشور در کابینه احمدینژاد بیش از این خالی نماند، اما نشان داد که فضای حاکم بر روابط دولت و مجلس تا چه حد سرد و پر از گلایه است؛ به طوری که از یک سو احمدینژاد نمایندگان را به “شستن سر تا پای دولت” متهم کرد، و از سوی دیگر رئیس و نمایندگان شاخص مجلس کنایههای تندی به دولت زدند.
در این میان سخنان باهنر، چهره شاخص اصولگرایان، بسیار حانز اهمیت بود. وی پس از اعلام راهیابی محصولی به کابینه، تاکید کرد که آرای شخص حقیقی محصولی بیش از این بوده، که معنای دیگر آن این بود که معرفی وی از سوی احمدینژاد و انتساب او به دولت نهم باعث ریزش آرای وی شده است؛ آرایی که وی بر ”ضعیف” بودن آن تاکید داشت.
این فاشگویی باهنر را باید در کنار سخنان پس از جلسه لاریجانی قرار داد که تاکید کرد میزان آرای موافق و مخالف نمایندگان که تقریبا با هم برابر بود، “برآیند نظر مجلس درباره محصولی” بوده و او باید متوجه این نکته باشد.
همچنین در مقابل این سخنان، به نطق احمدینژاد در دفاع از محصولی نیز باید توجه کرد که در آن از ثروتاندوزی رفیق قدیمی خود دفاع کرد و در سخنانی که با توجه به موضع گیری های قبلی وی بعید به نظر میرسید، گفت: “اگر کسانی که مسئولیتی را عهدهدار میشوند، از قبل وضعیت مادیشان خوب بوده، نباید به عنوان مشکل از آن یاد شود.“
وی در همین راستا به نمایندگان پیشنهاد کرد که بر اساس آن “ثروت همه مدیران کشور پس از انقلاب از فرماندار به بالا و رئیسجمهور و رئیس فلان نهاد و رئیس فلان جا هم بررسی شود!” و خود نیز برای آغاز این کار اعلام آمادگی کرد.
احمدینژاد همچنین با اشاره به حملات جوانفکر به مجلس و تاکید دوباره بر اینکه این سخنان نظر شخصی وی بوده و تایید این خبر که “با او برخورد هم شده”، از سخنان برخی نمایندگان از تریبون مجلس گلایه کرد که: “از همین تریبون (مجلس) بالا تا پایین دولت را شستند و هرچه خواستند گفتند.“
آرای مشکوک
وقتی خبرنگاران پارلمانی پس از اعلام نتایج رایگیری به راهروهای مجلس آمدند تا با علی لاریجانی گفتوگو کنند، از نمایندگان شنیدند که لاریجانی برای دیدن فیلم رایگیری به اتاق فرمان مجلس رفته، چرا که برخی نمایندگان در مورد آرا تشکیک کردهاند.
او در نهایت پس از حدود بیست دقیقه به جمع خبرنگاران آمد و با تغییر نظر قبلی خود، اعلام کرد که بررسیها نشان میدهد 275 نماینده در جلسه حضور داشتهاند؛ حال آنکه کمتر از یک ساعت قبل، عدد کمتری را اعلام کرده بود.
رئیس مجلس هفتم در زمان اعلام آرای به دست آمده در جلسه رای اعتماد، به عدد 270 به عنوان حضار جلسه اشاره کرد، اما پیش آنکه بتواند تعداد آرای موافق و مخالف را اعلام کند، فریاد اعتراض نمایندگان که معتقد بودند تعداد نمایندگان حاضر در جلسه بیش از این بوده، بلند شد. تعداد کل آرا از این جهت اهمیت داشت که نصاب آرای لازم برای انتخاب وزیر را تغییر میداد.
با این حال لاریجانی در نهایت با تاکید بر عدد 273 تلاش کرد بحثها را به پایان برساند، اما اعدادی که وی در ادامه اعلام کرد، باز هم جنجال آفرید. وی اعلام کرد که 138 رای موافق، 112 رای مخالف و 20 رای ممتنع به گلدانها ریخته شده است. اما مجموع این اعداد باز همان 270 نفری بود که لاریجانی پیشتر اعلام کرده بود؛ این در حالی بود که از در ورودی مجلس خبر میرسید که در زمان رایگیری 275 نماینده در صحن حضور داشتهاند.
این وضعیت باعث شد اعضای فراکسیون اقلیت به شدت نسبت به نحوه شمارش آرا و اعمال نفوذ محمدرضا باهنر - که از موافقان محصولی بود - معترض شوند و در صحت آرای وزیر کشور تشکیک کنند. بدین ترتیب صحن علنی پس از افتادن جلسه از رسمیت، همچنان متشنج باقی ماند تا جایی که هیات رئیسه مجبور شد اعلام کند که آرای محصولی را یک بار دیگر شمارش خواهد کرد؛ اقدامی که در واقع وعدهای برای پایان تنشها و سرپوش گذاشتن بر اعتراضات بود.
راهیابی به کابینه پس از جلسه پرتنش
در واقع تنش در جلسه دیروز مجلس از همان ابتدا آغاز شد؛ زمانی که داریوش قنبری، سخنگوی فراکسیون اقلیت، پیشنهاد غیرعلنی شدن جلسه را برای آنکه “نظام بیش از این ضربه نخورد”، مطرح کرد. البته این پیشنهاد با هیاهوی نمایندگان جناح حامی دولت و مخالفت لاریجانی بیاثر ماند؛ اما در نهایت احمدینژاد نیز در سخنانش مضمون تذکر قنبری را تکرار و نمایندگان را متهم کرد که انتقاداتشان از کردان باعث سوء استفاده دشمنان شده است.
اما این آخرین باری نبود که مطرح شدن نام قنبری باعث ایجاد تنش در جلسه شد؛ چرا که ساعتی بعد در ادامه سخنان نمایندگان مخالف و موافق وزیر پیشنهادی، وقتی لاریجانی سخنگوی فراکسیون اقلیت را به پشت تریبون فراخواند تا به عنوان مخالف بعدی وزیر کشور سخن بگوید، بار دیگر جنجال و هیاهوی حامیان احمدینژاد به حدی بالا گرفت که در نهایت با ممانعت فیزیکی حامیان دولت، امکان سخنرانی وی در مخالفت با محصولی فراهم نشد تا دست آخر هیچ نماینده اصلاحطلبی در خصوص وزیر پیشنهادی احمدینژاد اعلام موضع نکرده باشد.
با این حال ظاهرا نیازی به مخالفت اصلاحطلبان نبود و سخنرانی تنها دو نماینده مخالف کافی بود که حامیان دولت از کوره در بروند و تذکرات پیاپی آییننامهای را علیه مخالفان محصولی آغاز کنند. این تذکرات آنقدر تکرار شد که در نهایت لاریجانی ناچار شد به اعلام مخالفت صریح با این اقدام موافقان وزیر کشور بپردازد و از حق نمایندگان برای مخالفت یا موافقت با وزیر پیشنهادی دفاع کند.
با این حال عمر بیطرفی لاریجانی هم چندان طولانی نبود و پس از آنکه ترفند غیراخلاقی فاطمه آجرلو، نماینده حامی دولت که به عنوان مخالف ثبت نام کرده بود اما از محصولی حمایت میکرد، با اعتراض بسیاری از نمایندگان مواجه شد، لاریجانی این بار به سمت طیف دولتی چرخید و گفت: “هنوز احساس نکردم که خانم آجرلو به جای مخالف، دارند در موافقت صحبت میکنند.“
اما بیاعتنایی احساس لاریجانی نسبت به سوء استفاده فاطمه آجرلو نماینده حامی دولت از وقت مخالفان آنقدر ادامه یافت که صحبت او با سپری شدن وقت مخالفت به پایان رسید؛ تازه آنگاه بود که لاریجانی با خطاب قرار دادن آجرلو، اعتراف کرد که: “به نظر من شما مخالفتی نکردید و فقط مطالب حاشیهای گفتید!“
این در حالی بود که علاوه بر عباسعلی نورا نماینده زابل، احمد توکلی نماینده تهران هم تذکر داد که آجرلو به نام مخالفت در حال حمایت از محصولی است. عملی که خبرگزاری فارس از آن به عنوان ”مخافقت” یاد کرده است. همچنین کواکبیان نماینده اصفهان نیز اعلام کرد که آجرلو که ادعای مخالفت دارد، پیش از این در گفتوگو با مطبوعات از محصولی حمایت کرده و او از صبح دیروز این موضوع را به اطلاع لاریجانی رسانده، اما او بیتوجهی کرده است.
مخالفتهای رسواگر و موافقتهای متناقض
پروژه وقتکشی حامیان احمدینژاد در جلسه رای اعتماد دیروز در حالی بر عهده فاطمه آجرلو گذاشته شد که پیش از سخنان وی، دو نماینده اصولگرا علیه محصولی صحبت کرده بودند و سخنان آنها در واقع بازگویی تمام انتقاداتی بود که پیش از این در رسانهها علیه محصولی مطرح شده بود، هرچند این بار از تریبون رسمی و علنی مجلس بیان میشد.
ونایی نماینده ملایر و فلاحتپیشه نماینده اسلامآباد غرب که در مخالت با وزارت محصولی سخن میگفتند، میزان داراییهای این مشاور احمدینژاد و نحوه کسب آن را به شدت زیر سؤال بردند و محصولی را متهم کردند که “از طریق قطع درختان شهرداری تهران به ساخت و ساز پرداخته و از طریق ترانزیت سوخت به اردبیل ثروت کسب کرده” و نیز با ممنوع دانستن واگذاری امتیاز سوآپ نفت به افراد حقیقی، از محصولی خواستند که درباره این تخلف خود توضیح دهد.
این دو نماینده همچنین با تاکید بر خطرناک بودن پیوند ثروت و قدرت، همچنین به سابقه فعالیت انتخاباتی محصولی در ستادهای احمدینژاد اشاره و نسبت به تبعات حضور وی در وزارت کشور برای سلامت انتخابات آینده ابراز نگرانی کردند.
اما این تنها سخنان مخالفان نبود که جنجالساز شد، بلکه سخنان شهابالدین صدر نماینده تهران در حمایت از محصولی نیز باعث شد که بین سخنان او و خود محصولی تناقضی ایجاد شود.
صدر که از فعالان سیاسی و حزبی جناح اصولگرا به شمار میرود، در سخنان خود با اشاره به خصوصیات اخلاقی خوبی که در جریان فعالیتهای انتخاباتی از محصولی دیده، در پاسخ به انتقادات برخی نمایندگان درباره حضور او در ستاد احمدی نژاد، وعده داد که او “قطعا بعد از رای اعتماد ستادهای انتخاباتی آقای احمدی نژاد را ترک میکند، چون صیانت از آرای مردم از افتخارات نظام است.“
این در حالی بود که اندکی بعد، محصولی در سخنان خود ادعا کرد و حتی سوگند نیز خورد که هیچگاه عضو ستادهای احمدینژاد نبوده است. احمدینژاد هم در سخنان خود ادعا کرد که غیر از دو مورد، همه وزیران کشور بعد از انقلاب حزبی بودهاند و با این حال انتخابات در هیچ دورهای مخدوش نبوده است.
بدین ترتیب ابهام در خصوص رابطه انتخاباتی محصولی با احمدینژاد و احتمال تخلفات وزارت کشور در انتخابات آتی ریاستجمهوری همچنان ادامه یافت. این موضوع به حدی جدی بود که حتی به ابراز نگرانی صریح نمایندگان مخالف در صحن علنی نیز کشیده شد؛ به طوری که فلاحتپیشه به صراحت محصولی را به قصد انجام تقلب در انتخابات متهم کرد و گفت: “شما بسیاری از ستادهای احمدینژاد را راهاندازی کردید، این یعنی ستاد انتخابات قبل از ورود شما به وزارت کشور تشکیل شده است.“
با این اوصاف در نهایت صادق محصولی که چند بار در طول سخنانش خود را “سرباز رهبر” معرفی کرد، از جلسه دیروز مجلس هشتم به عنوان وزیر کشور بیرون آمد و او اکنون باید برگزارکننده انتخاباتی باشد که احمدینژاد یکی از نامزدهای اصلی آن است؛ در شرایطی که نحوه ارتباط این دو و تاثیرات آن بر سلامت انتخابات نه تنها از امروز، بلکه از جلسه دیروز مجلس محل سؤال قرار گرفته است.