نجمه بزرگمهر
بزرگترین شرکت کشتیرانی ایران مطمئن است می تواند از فعالیت خود در برابر تأثیرات تحریم های آمریکا که اوائل ماه جاری اعمال شدند، محافظت کند. مدیرعامل این شرکت چنین می گوید.
اوائل همین ماه بود که ایالات متحده علیه خطوط کشتیرانی جمهوری اسلامی و 18 زیر مجموعه آن به اتهام پشتیبانی از برنامه های هسته ای و تسلیحاتی و نیز جعل مدارک، تحریم هائی برقرار نمود.
این تحریم ها شهروندان آمریکائی را از انجام هرگونه معامله مالی با شرکت کشتیرانی ایران منع می کند و دارائی های آن را در قلمرو آمریکا مسدود می سازد.
شرکت کشتیرانی اتهامات آمریکا را “بی اساس” خوانده و تحریم ها را به دلیل اینکه در آب های آمریکا محموله ای حمل نمی کند و ظرف سی سال گذشته هیچ دارائی در آمریکا نداشته، نامربوط قلمداد کرده است.
محمد حسین داجمر- مدیر عامل شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی- افزایش برخی هزینه ها در نتیجه تحریم های آمریکا را رد نمی کند اما شک دارد این شرکت با کاهش حجم معاملات تجاری روبرو شود.
به گفته او، بیش از 60 درصد معاملات حمل و نقل این کشور با کشورهای آسیائی خصوصاً چین صورت می گیرد. وی افزود انتظار دارد سهم تجاری آسیائی شرکت او با افزایش همراه شود.
آقای داجمر گفت شرکت او “انعطاف پذیر” بوده و راه حل های دیگری را برای احتراز از تحریم ها در دستور کار قرار خواهد داد. به گفته وی به فایننشیال تایمز “تحریم ها در ابتدا می توانند هزینه ساز باشند زیرا لازم است مکانیسم هائی برای دور زدن آنها تنظیم شود، اما چنین ساختارهائی، به سرعت صورت طبیعی پیدا خواهند کرد و فعالیت های شرکت به حالت نرمال بر می گردد. این یک کشمکش است و ما آماده مبارزه هستیم و تحریم ها را به وسیله ابزارهای مناسب دور خواهیم زد.“
یکی از این ابزارها تغییر واحد پول از دلار آمریکا- که درحال حاضر اصلی ترین واحد پول مورد استفاده شرکت است- به سایر واحد های پولی بوده است. او گفت: “راه حل دیگر هم می تواند همکاری بیشتر با شرکت های حمل و نقل خارجی باشد.“
ضمناً نام شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی در سومین دور از تحریم های سازمان ملل هم درج شده که در ماه مارس تصویب شد و هرگونه محموله از مقصد ایران یا به مقصد آن کشور را مشمول بازرسی قرار داده تا از انتقال “کالاهای ممنوعه” برای برنامه های هسته ای و تسلیحاتی ایران جلوگیری کند.
آقای داجمر گفت کشتی های این شرکت از آن زمان تا کنون، حدود 10 بار متوقف شده اند. با اینحال وی اصرار دارد هیچ محموله غیرقانونی در آنها پیدا نشده و کالاهای توقیف شده در نهایت آزاد شده اند.
شرکت کشتیرانی ایران که ادعا می کند با 143 کشتی، بزرگترین شرکت حمل و نقل در خاورمیانه است، حدود یک سوم صادرات و واردات ایران را جابجا می کند که خود بالغ بر 70 میلیارد دلار ارزش دارد.
مابقی محموله های ایران توسط سایر شرکت ها نظیر شرکت بین المللی مولر-مارسک، شرکت فرانسوی سی ام ای و شرکت حمل و نقل خاورمیانه ای- دومین شرکت بزرگ حمل محموله دنیا- جابجا می شوند.
شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی در بورس کشور حضور دارد. 20 درصد سهام آن متعلق به دولت است درحالیکه 51 درصد آن در اختیار دو صندوق بزرگ بازنشستگی است. بقیه سهام هم به سهامداران جزء تعلق دارد. این شرکت با درآمد خالص 2 میلیارد دلار در سال گذشته یکی از پولسازترین شرکت های بورس ایران در ماه های اخیر محسوب می شود.
با اینحال پس از اعمال تحریم های آمریکا، بسیاری از سهامداران برای فروش سهام خود به صف شده اند و شرکت کشتیرانی هم شاخص خود را در سطح مشخصی بست. توضیح رسمی هم این بود که شرکت قصد دارد سود سال آینده خود را در پوششی از صعود بیش از حد تصور ارزش سهام، مورد بازنگری قرار دهد. کارشناسان سهام فکر می کنند این شرکت نگران وارد آمدن آسیب عمده به ارزش سهام خود است.
آقای داجمر می گوید تحریم ها اثر چشمگیری بر روی سهام شرکت نخواهد گذاشت و هرگونه تأثیر روانی نیز تحت الشعاع سودآوری بالای شرکت قرار خواهد گرفت. علی رحمانی مدیرعامل بورس نیز شک دارد تحریم ها ”اثر برجسته ای بر روی این شرکت در بورس” داشته باشند.
این شرکت شاخص خود را در بورس روز یکشنبه مجدداً باز کرد اما ارزش سهام آن نسبت به روز قبل از تصویب تحریم ها 15 درصد کاهش نشان می داد. سهام شرکت کشتیرانی ایران در روز سه شنبه نیز با 2 درصد کاهش همراه شد.
منبع: فایننشیال تایمز- 23 سپتامبر