فرهاد علوی
محمد خاتمی در دیدار با اعضای هسته مرکزی “پویش دعوت از خاتمی” ضمن تاکید بر اینکه “من صدای طیف وسیعی از نخبگان را از جمله از طریق موج سوم شنیدهام و حتی صدای جامعه و تودههای مردم نیز در خلال پارهای از فعالیتهای متنوع که در متن جامعه دارم، به من رسیده است” خبر داد که: “دعوتمردم را جدی گرفتهام؛ چه بیایم و چه نیایم”.
رئیس جمهور سابق ایران دیروز با اشاره به اینکه “در حال حاضر بخش اعظم جامعه بر این باور است که روشها و رویههای چند سال اخیر درست نیست” تلویحا دولت محمود احمدی نژاد را مورد انتقاد قرار داد و خاطرنشان کرد برای اعمال تغییرات بهتر است “متصدیان امر” خود پیشگام شوند.
محمد خاتمی که بعنوان یکی از جدی ترین گزینه های اصلاح طلبان برای کاندیداتوری ریاست جمهوری سال آینده مطرح است، در پاسخ به سوالی درباره نامزدی خود با تاکید بر اینکه “به خاطر مصلحت نظام و ایرانیان خواستار تحول و تغییر سبک مدیریتی کنونی هستیم”، اما اضافه کرد: “البته این نه بدان معنی است که شخص من بالضروره باید بیایم.“
طرفداران خاتمی امیدوارند رئیس بنیاد “باران” در ماه جاری تصمیم قطعی خود درباره کاندیداتوری در انتخابات بهار ۱۳۸۸ اعلام کند. در همین ارتباط سایت یاری دیروز در مقاله ای در حالی خبر از اعلام کاندیداتوری خاتمی در “۷ روز” آتی داد که روزنامه کیهان از قول یکی از اعضای شورای مرکزی مجمع نمایندگان ادوار مجلس نوشت: “خاتمی به صورت رسمی در دهه سوم دی ماه تصمیم نهایی خود را در ارتباط با نامزدی یا عدم نامزدی خود اعلام می کند.“
براسا گزارش کیهان، آقای نمازی اضافه کرده است: “ معتقدم خاتمی به نامزد شدن بسیار نزدیک شده است”.
در خبری دیگر زهرا اشراقی در گفتگو با خبرگزاری کار، پیرامون کاندیداتوری خاتمی اظهار داشت: “در کشور ما به دلیل ضعف کارکرد حزبی هنوز جریانات سیاسی نتوانستند کاندیدای خود را برای انتخابات آینده مشخص کنند”.
خانم اشراقی که نوه آیت الله خمینی است همچنین با تاکید بر “تاثیر بسیار” تصمیمگیری خاتمی برای انتخابات آینده افزود: ”همه منتظر اعلام حضور و یا عدم حضور خاتمی در انتخابات هستند.“
ایلنا نیز در گزارشی، اظهارات عضو ارشد سازمان مجاهدین اسلامی در دیدار با اصلاح طلبان خوزستان را منعکس کرد. به گزارش این خبرگزاری، بهزاد نبوی رد شایعه رد صلاحیت خاتمی در انتخابات ریاست جمهوری دهم را بیشتر به یک شوخی تشبیه و خاطرنشان کرد: “اگر حضور مردم در انتخابات گسترده و حداکثری باشد تمام مشکلات پیشرو برطرف خواهد شد. عدم حضور در انتخابات نتایج مطلوب و دلخواه ما را درپی نخواهد داشت.“
در همین حال ابراهیم یزدی در گفتگو با یاری نیوز با تاکید بر لزوم دعوت خاتمی از تمام نیروهای اصلاح طلب “چه خودی و چه غیرخودی ” گفته است : “ این مجموعه از خاتمی بخواهند که کاندیدای حضور در انتخابات شود”.
دبیر کل نهضت آزادی در ادامه نظر خود افزوده: “این مجموعه می تواند زیر نظر ایشان به بررسی و نهایی کردن متنی به عنوان میثاق اصلاح طلبی بپردازد.”
آقای یزدی بر این باور است “در این صورت این ائتلاف به یک نیروی سیاسی موثر در صحنه سیاسی ایران تبدیل می شود که چه خاتمی رییس جمهور بشود و چه نشود می تواند در مناسبات سیاسی ایفای نقش کند.“
ضربه های خاتمی
در جناح راست ایران، دبیرکل جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی گفت: “تمام رفتارهای اخیر خاتمی و دو پهلو حرف زدن های او حاکی از این است که خاتمی می آید.” به گزارش ایرنا علی زاکانی ضمن بی اطلاعی از تایید یا عدم تایید صلاحیت خاتمی، توسط شورای نگهبان، با تاکید بر اینکه “من به خاتمی رای نمی دهم” تصریح کرد: “خاتمی در دوران ریاست جمهوری خود ضربه های سنگینی را به بخش های فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و سیاست خارجی کشور وارد کرد”.
این خبرگزاری وابسته به دولت همچنین از قول آقای رسایی، عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس هشتم نوشته است: “با آمدن خاتمی به عرصه انتخابات مردم با توجه به شیوه های حکمرانی دو جریان، قضاوت بهتر و انتخابی آگاهانه تر خواهند داشت”.
ایرنا در ادامه اخبار خود حول کاندیداتوری خاتمی در گفتگو با یک عضو مجمع نیروهای پیرو خط امام نوشته است : ”همانطور که در دوران گذشته رفتار خاتمی قابل پیش بنی نبود این روزها نیز احتمال حضور وی در صحنه رقابت انتخابات ریاست جمهوری قابل پیش بینی نیست”. صدیقیانی عدم اعلام تصمیم خاتمی را مرتبط با “برخی مصالح مد نظر خود ” قلمداد کرده و افزوه است: “می توان اینگونه تصور کرد که خاتمی تصمیم خود مبنی بر حضور در رقابت ها را گرفته است وگرنه تصمیم بر نیامدن که این همه زمانبر نیست.“
بازی نه چندان اخلاقی
در دو ماه گذشته طرفداران سیاسی محمد خاتمی در چندین نوبت نسبت به اعلام کاندیداری وی در زمان و مکان مشخص ابراز امیدواری کرده بودند که مهمترین آن دیدار رئیس جمهور سابق ایران با دانشجویان در دانشگاه تهران در اواخر ماه گذشته بود. اما خاتمی در آن دیدار در مورد کاندیداتوری خود به این جمله بسنده کردکه: “نمی گویم نمی آیم”.
عدم اعلام تصمیم محمد خاتمی در مورد انتخابات مورد انتقاد اشخاص و تشکل های حامی کاندیداتوری عبدالله نوری، وزیر کشور سابق ایران، قرار گرفته است. آن ها معتقدند عدم اعلام تصمیم خاتمی بر روی تصمیم دیگر کاندیداهای اصلاح طلب تاثیر گذاشته است. در همین راستا سعید قاسمی نژاد عضو تشکل “دانشجویان و دانش آموختگان لیبرال” در مصاحبه با ادوارنیوز در پاسخی پیرامون کاندیداتوری نوری گفته است: “به دلیل بازی نه چندان اخلاقی تیم انتخاباتی آقای خاتمی که نه اعلام حضور می کنند ونه اعلام عدم حضور ایشان هنوز حضور خود را اعلام نکرده اند”.
این فعال مدنی تاکید کرده: “ما باور داریم که بازی در پیش گرفته شده از جانب تیم انتخاباتی آقای خاتمی بیشتر به قصد از میدان به در کردن دیگر کاندیداهای اصلاح طلب است. “