آدریان بلومفیلد
ایهود اولمرت، در آخرین سفر خارجی خود بعنوان نخست وزیر اسرائیل قبل از اینکه دولت ائتلاف جدید این کشور تشکیل شود، به مسکو سفر کرد تا به دیمیتری مدودف رئیس جمهوری روسیه تأکید کند به “عناصر غیرمسئول” سلاح نفروشد.
گفته می شود اسرائیل پیشنهاد فروش نوع پیچیدۀ موشک زمین به هوا با نام 300-S را دلیلی برای به جریان انداختن طرح های خود برای حمله به ایران تلقی خواهد کرد. اولمرت خاطر نشان کرده است،”ما موضوعاتی را که به شدت باعث نگرانی ما می شوند، مجددا ً به آنها (روس ها) یادآوری خواهیم کرد.“
همزمان با سرد شدن روابط شرق و غرب بدنبال جنگ کوتاه روسیه با گرجستان در ماه اوت، نگرانی ها در این باره که مسکو در نظر دارد با فروش موشک 300-S به ایران، واشنگتن را تحریک کند، افزایش یافته اند.
موشک 300- S که دست کم به اندازۀ موشک پتریات (patriot) آمریکا پیچیده است، می تواند همزمان 100 هدف مختلف را ردگیری کند و در عین حال قابلیت هدف گیری هواپیما در ارتفاع 90 هزار پا را دارد. استقرار سامانه ای چنین قدرتمند، بمباران تأسیسات اتمی ایران را به مراتب دشوارتر خواهد کرد و منجر به این پیش بینی از سوی برخی از تحلیلگران امنیتی شده است که در صورت دستیابی ایران به این قبیل موشک ها، اسرائیل می تواند حملۀ بازدارنده به ایران را آغاز کند.
دن گور مشاور باسابقۀ پنتاگون در ماه اوت اعلام کرد، “در صورتی که ایران به موشک 300-S دست پیدا کند، قواعد بازی نظامی تغییر خواهد کرد و قبل از اینکه این اقدام اجرایی شود، می تواند کاتالیزوری برای حملات اسرائیل باشد.“
از هفت سال قبل تاکنون یعنی از دورۀ ریاست جمهوری ولادیمیر پوتین، مسکو از عقد قرارداد پنهانی با واشنگتن در خصوص عدم فروش تسلیحات به ایران امتناع کرده و در این مدت حدس و گمانی هایی مبنی بر اینکه روسیه می توانسته موشک 300- S به ایران فروخته باشد، وجود داشته است.
مسکو در سال 2005 با فروش 29 موشک Tor-M1 به ایران خشم آمریکا را برانگیخت. این موشک که در قیاس با 300- Sکمتر پیشرفته است، قابلیت هدف گیری هواپیما در ارتفاعات پایین تر را دارد. اما این اقدام روسیه، آمریکا را بر آن داشت تحریم هایی را بر دو شرکت دولتی تسلیحاتی روسیه اعمال نماید.
مسکو تاکنون خواسته است واشنگتن را بیش از این تحریک نکند، به طوری که در گذشته کرملین پس از اعتراضات کاخ سفید، طرح های واگذاری موشک های اسکاندر به سوریه را کنار گذاشت. با این وجود، حدس و گمان ها مبنی بر احتمال تغییر شرایط وجود دارد. در همین حال، ایران نیز به ارتقای قابلیت های دفاعی خود ابراز علاقه کرده است. محمد نجار وزیر دفاع ایران در ماه دسامبر اعلام کرد، قرارداد خرید موشک 300-S از روسیه بسته شده است. این در حالی است که روز گذشته اعلام شد که روسیه و ایران صرفا ً دربارۀ عقد این قرارداد با یکدیگر گفتگو کرده اند.
آنتونی کردزمن کارشناس برجستۀ مسائل خاورمیانه در مرکز مطالعات استراتژیک و بین الملل در واشنگتن می گوید، راه اندازی سامانۀ موشکی 300-S احتمالا ً سال ها زمان می برد، بسته به اینکه چه نوع موشکی را ایرانیان انتخاب کرده باشند.
در این صورت روسیه ناگزیر خواهد بود کارشناسان و مربیان خود را به ایران بفرستد تا سامانۀ موشکی 300- S را با Tor-M1 تلفیق کنند که این امر پروسه ای طولانی و پیچیده خواهد بود. کردزمن می گوید، این فاصله فرصت زیادی به اسرائیل خواهد داد تا نقشه ای را برای پاسخ دادن به واگذاری موشک 300- S به ایران تهیه کند.
کردزمن می گوید،”اگر روسیه پیشرفته ترین انواع موشک های 300- S را با حجم بسیار زیاد و بسیار سریع با همه حمایت های لازم آموزشی و مشاوره ای در اختیار ایران قرار دهد، قابلیت دفاعی ایران را به طرز قابل توجهی افزایش خواهد داد. اما ما ندیده ایم که روسیه مایل باشد چنین کاری کند.“
منبع: دیلی تلگراف، 7 اکتبر، 2008