دولت و مجلس، رقابت در مذاکره با آمریکا

نویسنده


نادر کرمی

در شرایطی که هنوز احمدی نژاد در سخنرانی های خود دست از سخنان شدید الحن در مورد آمریکا بر نداشته است، مذاکره با آمریکا توسط دولت نهم روز به روز جدی تر می شود.

عبدالعزیز حکیم روحانی نزدیک به جمهوری اسلامی که پس از سرنگونی صدام در عراق یه یکی از ارکان اصلی حکومت جدید در عراق تبدیل شد، اولین کسی بود که ماه ها پیش از دو طرف خواست که در موضوع امنیت عراق با هم مذاکره کنند. این پیشنهاد گرچه در ابتدا با روی خوش کسانی از طرفین موجه شد، اما اعلام تاریخ های احتمالی برای مذاکرات ایران و آمریکا در بغداد سال گذشته هیچ گاه عملی نشد.

این بار اما احتمال مذاکره با آمریکا، نشانی کمتری از خشم نیروهای افراطی در ایران را با خود به همراه دارد و در مقابل، اصلاح طلبان ملاحضاتی را در مورد آن مطرح ساخته اند.

یک روز پس از اظهارات رمضان زاده قائم مقام دبیر کل جبهه مشارکت، روز گذشته محسن آرمین نیز پرسش هایی را حول این موضوع با ایلنا در میان گذاشت، سخنگوی سازمان مجاهدین انقلاب گفت: این اتفاق فصل جدیدی را در تاریخ رقم می‌‏زند که اولین دستاورد این تحول از هم اکنون به وضوح دیده می‌‏شود و آن شکسته شدن “تابوی مذاکره با آمریکا”ست که در تاریخ 27 سال بعد از انقلاب بی سابقه است.

وی افزود: از بازی‌‏های روزگار این که این تابو به دست کسانی شکسته شود که خود از سازندگان آن بودند. به هر حال این تحول مثبت است، منتهی باید اصول دیپلماتیک و روش‌‏های ابتکاری جدی گرفته شود.

وی با اشاره به اینکه مذاکرات در حالی صورت می‌‏گیرد که آمریکا ایران را مسوول ناامنی در عراق می‌‏داند، گفت: ما در طول سال‌‏های گذشته فرصت‌‏های مغتنمی را از دست دادیم، حالا موضوع عراق نمی‌‏تواند آغاز خوبی برای مذاکرات باشد. چرا که ایران بعد از 27 سال بر سر یک کشور عربی مذاکرات را آغاز می‌‏کند که در سایر کشورهای عربی و مسلمان تاثیر مثبتی نخواهد داشت.

احتمال گسترش دامنه مذاکرات

تحولات پیرامون مذاکرات ایران و عراق اما روز گذشته با انتشار خبر شروع جمع‌‏آوری امضاء از نمایندگان برای تشکیل گروه دوستی پارلمانی ایران و آمریکا در مجلس هفتم وارد مرحله جدیدی شد. خبرگزاری ها اعلام کردند که تنی چند از نمایندگان که در میان آنها می توان به نمایندگان شهرهای گرمی، ایلام، زنجان، نیشابور، ماه‌‏نشان، بجنورد و شیراز اشاره کرد، در حال جمع‌‏آوری امضا برای تشکیل گروه دوستی پارلمانی ایران و آمریکا هستند.

در این ارتباط جلال حسینی نماینده زنجان، درجمع خبرنگاران پارلمانی گفته است: اگر قرار است برخی مسوولان با آمریکایی‌‏ها آشتی کنند، چرا ملت ایران را با ملت آمریکا آشتی ندهیم؟

از سوی دیگر فارس به نقل از یک روزنامه کویتی مدعی شده که هماهنگ‌کننده وزارت امور خارجه آمریکا در امور عراق با عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران طی روزهای آینده در بغداد دیدار خواهند کرد.


بنا بر این گزارش این دیدار طی روزهای آینده در حضور هوشیار زیباری وزیر امور خارجه عراق در بغداد صورت خواهد پذیرفت. همچنین ساترفیلد دیدار جداگانه‌ای نیز با ولید معلم وزیر امور خارجه سوریه در بغداد خواهد داشت. گفتنی است یک منبع دیپلماتیک در سفارت ایران در بغداد “از تائید یا رد این خبر خودداری کرده است.”

این خبر در حالی منتشر می شود که پیش از این منابع خبری سطح مذاکره کنندگان را سفرای ایران و آمریکا در عراق دانسته بودند. سطحی از مذاکره که بخشی صاحبنظران را متقاعد ساخته بود که این مذاکرات تنها در موضوع امنیت عراق خواهد بود. اما انتشار خبر جدید که در صورت صحت حکایت از سطح بالاتری از مذاکرات دارد، می تواند نشانه ای از گسترش موضوع مذاکرات باشد.