لاریجانی در مونیخ، ولایتی در مسکو

نویسنده

po_memarian_01.jpg

امید معماریان

علی لاریجانی رییس تیم هسته ای ایران که پیش ازاین گفته بود هنگام شرکت در کنفرانس امنیتی آلمان با طرف های آمریکایی دیدار نخواهد کرد، اعلام کرد با مقامات اروپایی ملاقات و گفت وگو می کند. این اولین دیدار ازاین دست پس ازتصویب قطعنامه تحریم علیه ایران درتاریخ 13 دسامبرگذشته به شمار می رود.

larijanimonichb.jpg

علی لاریجانی درحالی راهی مونیخ می شود که خبرگزاری اینتر فکس ازحضور ناگهانی علی اکبرولایتی درمسکو خبرداده است. او به عنوان فرستاده ویژه رهبرانقلاب به این سفر رفته است تا پیامی را به مقامات عالیرتبه روسی تسلیم کند. قرار است لاریجانی نوزدهم بهمن با ایوانف رییس شورای امنیت ملی روسیه درکاخ کرملین ملاقات داشته باشد.

لاریجانی درخصوص برنامه خود درسفر به مونیخ به “ایلنا” گفته است: “کنفرانس مونیخ مربوط به حل مسائل امنیتی بین‌‏المللی است، البته مذاکراتی در کنار آن وجود دارد، شما صبر کنید ببینید چه مذاکراتی می‌‏شود.” او سپس درتصریح اینکه با چه کسی مذاکره می کند وبا چه کسی مذاکره نمی کند گفته: “ما هیچ وقت نگفتیم با هیچ کس مذاکره نمی‌‏کنیم، شما هم بهتر است کمی صبر کنید.”

لاریجانی تصریح نکرده است که دقیقا با چه کسانی در کنفرانس سه روزه مونیخ که جمعه تا یکشنبه (9 تا 11 فوریه) برگزار می شود، دیداروگفت وگو خواهد کرد. هیچ کدام ازکشورهای غربی نیز درخصوص ملاقات مقامات رسمی شان با علی لاریجانی اطلاعاتی رامنتشر نکرده اند. دراین اجلاس صدراعظم آلمان آنجلا مرکل، ولادیمیرپوتین رییس جمهوری روسیه، خاویر سولانا دبیرسیاست خارجی اتحادیه اروپا وباب گیتس وزیر دفاع آمریکا شرکت خواهند داشت. هفته پیش ایوانف دبیرشورای امنیت ملی روسیه در سفربه ایران با رهبرانقلاب دیدار کرد. او پیشنهاد توقف موقت غنی سازی وتوقف تحریم را مطرح کرد که مورد موافقت مقامات ایرانی قرارنگرفت. ایگور ایوانوف که در روزهای 7و8 بهمن درتهران با آیت الله خامنه ای، محمود احمدی نژاد، علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی و منوچهر متکی وزیر امور خارجه دیدار داشت، تصریح کرد که وضعیت پرونده هسته ای ایران بسیاربحرانی است.

ازسوی دیگر فراکسیون اقلیت مجلس شورای اسلامی نیز به گفت وگو با طرف های آمریکایی ابراز علاقه کرده است. فراکسیون اقلیت مجلس‌‏هفتم اعلام کرده که: “با عنایت به اعلام آمادگی جمعی از نمایندگان کنگره آمریکا برای مذاکره با ایران و از آنجا که رویکرد استراتژیک اصلاح‌‏طلبان استقبال از نطق، گفت‌‏وگو، اعتماد سازی و تنش‌‏زدایی است، در نشستی ضمن بررسی این موضوع، آمادگی خود را برای گفت‌‏وگو و مذاکره شفاف با حفظ اقتدار و منافع ملی کشورمان آعلام می‌‏کنیم”.

نورالدین پیرموذن، سخنگوی فراکسیون اقلیت اضافه کرده است: “اینکه در یک اجماع شورای امنیت در مورد قطعنامه ۱۷۳۷ همه اعضای ۱۵ گانه عضو این شورا علیه ما رای می‌‏دهند و مسوول جلسه هم کشور همسایه و مسلمان قطر بوده است، علامت خوبی نیست. اینها نشان از ضعف دستگاه دیپلماسی ماست و حاکی از گم شدن جایگاه منافع ملی در دیپلماسی سیاست خارجی دولت نهم است.”

خبرگزاری رویترز روز سه شنیه به نقل از نیکلاس برنزدرشهرسن پائولوی برزیل نوشت: “ پیشنهاد آمریکا برای مذاکره با ایران هنوز روی میز قرار دارد ولی اجازه دهید ببینیم ایران چه اقدامی می‌‏کند”. او اقدام ایران برای نصب دوآبشار 164 تایی سانتریفوژ دیگر درتاسیسات نظنز را نیز “غیرعاقلانه” خواند: “شرایط فوق‌‏العاده‌‏ای داریم که در آن روسیه، چین، اتحادیه اروپا و آمریکا با تحریم‌‏هایی موافقت کرده‌‏اند و این تحریم‌‏ها نیز قرار است 21 فوریه (2 اسفند) بازبینی شود. اگر ایران سه هزار سانتریفوژ را نصب کند و مانع دسترسی بازرسان آژانس بین‌‏المللی انرژی اتمی به تاسیسات خود شود، بیشتر منزوی می‌‏شود و کشورهای جهان را متقاعد می‌‏کند که برای ارسال این پیام که برنامه هسته‌‏ای خود را تعلیق کنید، گردهم آیند. اگر ایران برنامه غنی‌‏سازی را تعلیق کند، تحریم‌‏ها متوقف می‌‏شود و کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا نیز تیم مذاکره آمریکا را هدایت می‌‏کند. معتقدم دیپلماسی موفق می‌‏شود، بنابراین لازم است صبور باشیم. اگر ایرانی‌‏ها مایل باشند، ما نیز ما مایل به مذاکره هستیم، در نتیجه معتقدم توپ در زمین ایران قرار دارد.”

عبدالعزیزحکیم روحانی بلندپایه شیعه عراقی نیز درسفر روزهای گذشته خود به تهران گفته بود که مذاکره ایران وآمریکا می تواند به نفع منطقه باشد.