بنیاد سوروس: به دولت ایران هم پول داده ایم

نویسنده

haleesfandiari475.jpg

دوهفته پس ازدستگیری دکتر هاله اسفندیاری، محقق ایرانی-آمریکایی موسسه وودرو ویلسون درواشنگتن و درحالی که وی از دسترسی به وکیل وتماس با خانواده خود محروم است، روابط عمومی وزارت اطلاعات درخصوص دستگیری وی توضیحاتی داد. دکتراسنفدیاری هجدهم اردیبهشت پس از چهار ماه بازداشت خانگی و ممنوعیت ترک کشور، دستگیر شد.

وزارت اطلاعات دراین بیانیه آورده است: “در تحقیقات به عمل آمده، خانم اسفندیاری اظهار می‌دارد فعالیت‌ها و برنامه‌های مربوط به ایران در برنامه‌ی خاورمیانه این مرکز از طریق بنیاد معروف آمریکایی سوروس حمایت و پشتیبانی مالی شده است ( این بنیاد آمریکایی متعلق به جورج سوروس است که نقش کلیدی در انقلاب‌های رنگارنگ سالهای اخیر در چند کشور داشته است.) با همکاری خانم اسفندیاری، مدیر و نماینده‌ی بنیاد آمریکایی سوروس در ایران، شناسایی و تحت تعقیب قرار گرفت که تحقیقات تکمیلی در این خصوص ادامه دارد.”

درادامه این بیانیه آمده است: “وی در بازجویی‌های اولیه اظهار می‌دارد که بنیاد سوروس در ایران با ایجاد یک شبکه‌ی ارتباط غیررسمی و تلاش برای توسعه و گسترش آن، اهداف براندازانه‌ی خود را دنبال می‌کرده است. با پیگیری‌های اطلاعاتی به عمل آمده در خصوص تلاش برخی موسسات، بنیادها و سازمانهای آمریکایی برای اثرگذاری در جمهوری اسلامی ایران مشخص شد این نهادها سعی دارند تحت پوشش عناوینی همچون دموکراسی‌سازی، حقوق بشر و… نقشی را ایفا نمایند که سرویس‌های اطلاعاتی و امنیتی آنها در سالهای گذشته علیه کشورهای هدف مورد نظر انجام می‌دادند.”

عمادالدین باقی، رییس انجمن دفاع اززندانیان، طی روزهای گذشته درخصوص پرونده این محقق ایرانی آمریکایی گفته بود: “ما بارها اعلام کرده‌‏ایم حین بازجویی و تفهیم اتهام باید وکیل حضور داشته باشد، در غیر این صورت تمامی اظهارات شخص بازداشت‌‏شده هیچ اعتباری ندارد. خانم اسفندیاری نیز یک شهروند ایرانی است و حق دارد از وکیل استفاده کند ولی متاسفانه این روند نگران‌‏کننده است.”

درادامه بیانیه وزارت اطلاعات با اشاره به این دستگیری آمده است: “ در خصوص خانم هاله اسفندیاری نیز به آگاهی می‌رساند وی مدیر و موسس برنامه‌ی خاورمیانه مرکز ویلسون در آمریکاست که بودجه‌ی این موسسه از طریق کنگره‌ی‌ آمریکا تامین می‌شود. این مرکز حلقه‌ی اتصال ارتباط ایرانیان با سازمان‌ها و نهادهای آمریکایی بوده که با هدف توانمندسازی عرصه‌های موثر جامعه در راستای اهداف بیگانگان دنبال می‌شده است. به عنوان مثال، رامین جهانبگلو یکی از مدعوین این مرکز بوده که از طریق بنیاد NED جذب و با همکاری سایر سازمانها و نهادهای آمریکایی، مدل فروپاشی اروپای شرقی و نقش روشنگران در آنجا و تطبیق آن با ایران را تئوریزه کرده و به عنوان یک پروژه دنبال می‌کرده است. “

روزنامه واشنگتن پست روزگذشته درمقاله ای به قلم رابین رایت با انتشار آنچه توسط وزارت اطلاعات مطرح شده و درمصاحبه با لی. اچ. هامیلتون رییس موسسه وودرو ویلسون اورده است: “این موضوع خیلی ناراحت کننده است. ما همه اتهامات را رد می کنیم. حتی یک گواه ومدرک هم نیست که چنین اظهاراتی را تایید کند.” همسر هاله اسنفدیاری، دکتر شائول بخاش نیزبه واشنگتن پست گفته است: “اتهامات علیه همسرم کاملا بی پایه هستند.”

معاون موسسه وودروویلسون، مایک ون دوسن گفت که اسفندیاری کمک هایی را از موسسه “Open Society” برای دعوت ازافراد برای شرکت درکنفرانس ها گرفته است. اما بنیاد سورس کمک هایی را نیز به دولت ایران بعد از زلزله بم درسال 2003 داده است.

وزارت اطلاعات درادامه بیانیه خود آورده است: “لازم به توضیح است که برخی از این بنیادها از طریق دعوت افراد برای سخنرانی، شرکت در کنفرانس، دادن پروژه‌های تحقیقاتی و بورس‌های مطالعاتی و… سعی در یارگیری و جذب عناصر موثر کشور و مرتبط نمودن آن‌ها با نهادها و سازمان‌های تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیر در آمریکا داشته‌اند. در این میان نقش پنهان برخی عناصر اطلاعاتی آن‌ها در این فرآیند و تحت پوشش‌های یادشده موثر و کلیدی است. گرچه اهداف کوتاه‌مدت بنیادهای مزبور، عمدتا به فعالیت‌های ظاهری آن‌ها برمی‌گردد لکن اهداف میان‌مدت آنها نوعی فرهنگ‌سازی، نهادسازی و شبکه‌سازی در کشور است که به تدریج به ایجاد یک شبکه غیررسمی و مرتبط با آنها در داخل کشور منجر شده و توسعه و گسترش آن در دستور کار جدی قرار دارد.”

وزارت اطلاعات فعالیت های یاد شده را درراستای آنچه براندازی نرم خوانده یاد کرده است: “هدف غایی و درازمدت بنیادهای مزبور نیز توانمندسازی این شبکه در عرصه‌های مورد نظر و بهره‌گیری از آن در زمان معین در رویارویی با حاکمیت یک کشور است که این مدل طراحی‌شده آمریکایی‌ها با تابلوی ظاهری و فریبنده‌ی آن، براندازی نرم را در کشور دنبال می‌کند.”

طی روزهای گذشته مقامات قضایی درخواست شیرین عبادی برای پذیرفتن وکالت این محقق ایرانی را رد کرده اند. پیش ازاین شیرین عبادی در مصاحبه ای با واشنگتن پست گفت که هاله اسنفدیاری را سالهاست می شناسد ونسبت به بی گناهی اش مطمئن است. شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل درسال 2003 همچنین اینکه خانم اسفندیاری به وکیل دسترسی ندارد را نیز غیرقانونی اعلام کرده و ازبازجویی هایی ممتد وی توسط وزارت اطلاعات طی هفته های منتهی به بازادشتش خبرداده است. هاله اسفندیاری ازاینکه خبر این بازجویی ها منتشر شود، خودداری کرده بود. عبادی گفت هاست که ظاهرا دستگیری او پاداشی ازسوی دولت به حسن نیست موکلش بوده است. اسنفدیاری درتماسی تلفنی با مادرش ازوی خواسته بود که از کانون مدافعان حقوق بشر وکیل اختیارکنند.