در حالت آماده باش

نویسنده

iranbolineb.jpg

آرمان پورنصیر

در حالیکه آمریکا دو ناو جنگی اش را وارد آب های خلیج فارس کرده و دنیا نگران وقوع جنگی دیگر در خاورمیانه است، ایران نیروهایش را در مرز عراق به حالت آماده باش درآورد.

چند ماهی است که از بین نیروهای ارتش، سپاه، نیروی انتظامی، نیروی دریایی و نیروی هوایی فقط ارتش است که بیشتر سربازان وظیفه را جذب می کند. منطقه اعزام این سربازان نیز پادگان های واقع در مرز عراق است. حتی سربازان وظیفه ای که چند ماه گذشته اعزام شده بودند و محل خدمت شان در شهرهایی غیر از شهرهای مرزی بود، به پادگان های مرزی منتقل شده اند. علی، یکی از این سربازان است که می گوید: “اکثرا در حالت آماده باش هستیم. حتی برخی از شب ها با لباس و پوتین می خوابیم. وضعیت کادری ها بدتر است. آن ها آموزش های ویژه ای می بینند و لب مرز هستند.”

رضا هم که در سپاه خدمت می کند می گوید: “اینجا مرخصی تمامی کادری ها باطل شده است و دستور آمده که تمام نیروها آماده باش باشند. به ما هم که وظیفه هستیم به زحمت مرخصی می دهند. فرماندهان مدام در حال سان دیدن و سربازان به طور مدام در حال تمرین و مبارزه با دشمن فرضی هستند.”

در ایران شایعه شده که جنگ نزدیک است. سربازان نیز این شایعه را شنیده اند و رضا می گوید: “دو طرف مرزها صف آرایی کرده اند. این را فرمانده مان می گوید.”

در چنین شرایطی و در حالی که احمدی نژاد نگران حمله آمریکا نیست، لاریجانی باردیگر مرکز هسته ای اصفهان را به روی خارجی ها گشود تا جمله چند روز پیش احمدی نژاد ثابت شود که “در ماجرای هسته ای رییس جمهور کاره ای نیست و تمام تصمیمات توسط رهبری گرفته می شود.”

اما در خصوص نظر و گرایش آیت الله خامنه ای نیز اختلاف نظرهایی وجود دارد. برخی ها براین نظرند که رهبر همچنان از دولت احمدی نژاد حمایت می کند اما عده ای دیگر نظری خلاف دارند. یکی از تحلیل گران سیاسی که زمانی از مدیران ارشد وزارت امور خارجه ایران بوده در گفت و گو با خبرنگار روز می گوید: “این درست است که رهبری تصمیم گیرنده اصلی است اما اینگونه هم نیست که رییس جمهور هیچ نظری ندهد و تاثیرگذار نباشد. اما آنچیزی که اکنون شاهدش هستیم این است که رهبری هم تا حدودی از خط دولت نهم فاصله گرفته است و به سمت جریان هاشمی و راست معتدل گرایش پیدا کرده. رهبر هم چندان موافق صحبت های رادیکال و تهدیدات احمدی نژاد نیست و به همین دلیل است که نظر مثبتی به بازگشت محسن رضایی به سپاه دارد تا شاید او و تیمش نیروهای سپاه را که اکنون سرانش موافق احمدی نژاد هستند، کنترل کنند. حتی شنیده می شود سیاست هسته ای از این به بعد در دست شورای روابط خارجی متشکل از خرازی و ولایتی و نیروهای معتدل نظام قرار می گیرد تا هاشمی و خاتمی نقش بیشتری در تعدیل اوضاع داشته باشند.”

اما در ایران خانواده ها نگران هستند. محمد . ع که صاحب یک شرکت بازرگانی و صاحب یک فرزند پسر است که طبق قانون تا چند ماه دیگر باید وارد خدمت سربازی شود، معتقد است در شرایط فعلی پسرش نباید به سربازی برود: “نمی ذارم تنها پسرم بره سربازی. اونم واسه اینا.”

همسرش هم نظری مشابه دارد: “همینجا تو خونه قایمش می کنم. اینقدر همینجا نگهش می دارم که جنگ تموم شه. ایشاله که جنگ نشه اما اگه شد چه خاکی تو سرم بکنم. حاضر نیستم این ریسک و بکنم و بذارم پسرم بره خدمت. همینجا پیش خودم نگهش می دارم. یک مغازه واسش می خرم. اگه هم جنگ شد می یارمش خونه.”

اما همه هم براین نظر نیستند. عباس یک بسیجی 22 ساله است. از آن بسیجی های “جان برکف” که تازه از مانوری از خوزستان بازگشته. اومی گوید: “ایشالا جنگ نشه اما اگه آمریکا روش و زیاد بکنه مجبوریم یه مشت محکم بزنیم تو دهنش تا بفهمه اینجا عراق نیست. ایران هم ایران زمان جنگ با عراق نیست. ما الان اینقدر قدرت نظامی و تجهیزات و فن آوری نظامی داریم که بتونیم تو خاک خودمون از پس دشمن بربیایم. اونم دشمنی که تو خاک افغانستان و عراق زمین گیر شده. ما که ده برابر از این دو تا کشور قوی تریم.”

دو سال پیش عزت الله سحابی در مصاحبه ای پیش بینی کرده بود که “اگر رادیکال های بنیادگرا سر قدرت بیایند هیچ واهمه ای از آمریکا ندارند. در ضمن اینان با سیاست هایشان آمریکا را بیشتر حساس می کنند و ایران را به سمت رادیکال شدن منطقه می برند چون از جنگ نمی ترسند. آن ها معتقدند حتی اگر نتوانند مانع پیش روی آمریکاییان شوند اما با انهدام چاه های نفت، سرزمینی سوخته را تحویل آمریکا می دهند تا ایران را برای آمریکا غیرسودمند و باتلاقی کنند.”

ظاهرا پس از گذشت دو سال بخشی از پیش بینی عزت الله سحابی در حال وقوع است .