هومن عزیزی
سعید حجاریان در مراسمی که از سوی شاخه جوانان حزب مشارکت و سازمان ادوار تحکیم وحدت در اعتراض به دستگیری دانشجویان در روز 18 تیر برگزار شد، تاکید کرد “ظاهراً قرار است معاملهای صورت بگیرد که در آن همه چیز معلوم است و بیعانه این معامله دانشجویان هستند. ” او افزود: “ترس من این است که معاملات بزرگتری در راه باشد و حکومت بخواهد بیعانه بیشتری پرداخت کند؛ بنابراین، باید از دانشجویان دفاع کرد”.
در این نشست اعتراضی که تحت عنوان “دانشگاه و چشم اندازآینده” برگزار شد بسیاری از دانشجویان و شخصیت های سیاسی و دانشجویی حضور داشتند. در واقع طی دو سال گذشته این برای اولین بار بود که مراسمی با این تعداد شرکت کننده در مشارکت برگزار می شد؛ و آنهم به این علت بود که اعضای کمپین زنان و جنبش دانشجویی تحریم ارتباط با حزب مشارکت را جهت تلاش برای آزادی دوستانشان کنار گذاشته بودند.
در این مراسم که حدود 800 نفر در آن شرکت داشتند اظهارات علی شکوری راد اعتراضات بی شمار دانشجویان شرکت کننده در مراسم را برانگیخت.
علی شکوری راد عضو شورای مرکزی حزب مشارکت که اظهارات چند ماه اخیر او در مورد دانشجویان و جنبش دانشجویی اعتراضات و نقد های زیادی را به دنبال داشته و او دانشجویان را به قشری نگری، سطحی بودن و فساد متهم کرده، در این مراسم طی سخنانی گفت: “یکی از پیامهای دوم خرداد این بود که در حاشیه جامعه کسانی هستند که حق حیات سیاسی دارند و به قدرتمندان گوشزد کردند که به حقوق آنها احترام بگذارند”.
وی در ادامه افزود: “کسانی که هر نه روز برای دولت خاتمی بحران ایجاد میکردند، حالا بر مسند قدرت هستند. 18 تیر روز سیاهی در تاریخ ایران است، که آن راهمین حاکمان کنونی خلق کردند تا نظام ایران شرمنده تاریخ باشد و امسال در سالگرد 18 تیر شاهد اینگونه برخوردها هستیم”.
این عضو شورای مرکزی حزب مشارکت سپس گفت: “متاسفم که امنیت ملی ما با تحصن عدهای در جلوی دانشگاه خدشهدار میشود. من به نوبه خود خواستار آزادی این دانشجویان و همه دانشجویان و حقطلبان دربند هستم و در ضمن حق انتقاد را هم برای خود قائلم. شاید حضور من در اینجا غیرمنتظره باشد. اما من خواستار آزادی کسانی هستم که خود منتقد آنها هستم”.
این اظهارات اما انتقاد بسیاری از اعضای دفتر تحکیم وحدت و سازمان ادوار تحکیم وحدت را برانگیخت. معترضین که حدود یکصد نفر می شدند خواستار توضیح حزب مشارکت در مورد حضور علی شکوری راد در این مراسم شدند.
یکی از این معترضین گفت: “با توجه به انتقادهای نابجایی که تاکنون آقای شکوری راد از دانشجویان داشته اند حضور ایشان در مراسم امروز به نظر ما دهن کجی به جنبش دانشجویی است”.
سپس بهنام سپهروند، عضو دفتر تحکیم وحدت به نمایندگی از این تشکل دانشجویی به سخنرانی پرداخت.
وی طی سخنانی به ارائه گزارشی در مورد وضعیت تحکیم پرداخت و گفت: “در غیاب شورای مرکزی، شورای تهران دفتر تحکیم وحدت تشکیل جلسه داده و اعضای شورای مرکزی شورای تهران را انتخاب کرد که در زمان غیبت اعضای شورای مرکزی که اکنون در بازداشت هستند به اداره امور خواهند پرداخت”.
وی اعضای این شورا را پنج نفر به نام های آرمین صداقتی از دانشگاه امیر کبیر، نرگس رحیمی از دانشگاه الزهرا، میلاد اسدی از دانشگاه خواجه نصیر، شجتعی از دانشگاه علامه و بهنام سپهر وند از دانشگاه تهران اعلام کرد.
وی همچنین اعلام کرد این شورای برای آزادی دستگیرشدگان و ارتباط با مجموعه های تحکیم برنامه ریزی می کند.
“سعید حجاریان” عضو شورای مرکزی حزب مشارکت دیگر سخنران این مراسم با طرح این پرسش که “قصه بازداشت دانشجویان چرا اتفاق افتاد؟” اظهار داشت: “ظاهراً قرار است معاملهای صورت بگیرد که در آن همه چیز معلوم است و بیعانه این معامله، دانشجویان هستند و به عبارتی دانشجویان وجه المصالحه قرار گرفته اند. ترس من این است که معاملات بزرگتری در راه باشد و حکومت بخواهد بیعانه بیشتری پرداخت کند و بنابراین، باید از دانشجویان دفاع کرد”.
حجاریان افزود: “معامله آنها یعنی حل مسائل بین آژانس اتمی و چگونگی حل مسائل باقیمانده؛ و در این قصه به نظر می رسد دانشجویان بازداشته شده بیعانه آنها برای حل مسائلشان است. برای هر معامله هم وجهالمصالحهای داده میشود که وجهالمصالحه آنها دانشجویان بازداشت شده است”.
در ادامه این نشست “علیاکبر موسوی خوئینی” دبیرکل سازمان ادوار تحکیم وحدت که آخرین سخنرانیاش را قبل از دستگیری در همین سالن انجام داده و اولین سخنرانیاش پس از آزادی نیز در همین مکان بود، صحبت کرد.
او با ارائه گزارشی از آخرین وضعیت بازداشتشدگان گفت: “پیرو آزادی آقای قلندری(عضو سازمان ادوار)، مطلع شدیم تمامی دوستانی که در ساختمان ادوارتحکیم دستگیر شدهاند، حکم بازداشت دریافت کردهاند و مشخص است سناریویی در حال اجراست که میخواهد تابستان دانشجویان را مشمول بازی خود قرار دهد”.
وی در تحلیل دلایل این برخوردها گفت: “شاهدیم که دولت نهم در ایجاد رضایتمندی مردم ناکام مانده و در عرصه جهانی نیز با چالش روبهروست و به همین خاطر، حکومت حتی ابایی از بخشیدن قسمتی از خاک ایران برای رفع مشکلات جهانیاش ندارد”.
مهندس موسوی با بیان اینکه “حکومت دارد تعادل روانی اش را از دست میدهد و رفتارش با رفتار حکومتی مقتدر متناقض است”، گفت: “ما باید هوشیار باشیم و در دام این طرح حکومت نیافتیم. چرا که به نظر من دستگیری غیرقانونی دانشجویان، یورش بیسابقه به تشکلی قانونی و ضرب و شتم اعضای آن و پلمپ ساختمان آن سه بحث کاملا غیر قانونی است”.
دبیرکل سازمان ادوار تحکیم وحدت با اشاره به بیسابقه بودن چنین برخوردی با یک تشکل قانونی از سایر احزاب وتشکلها درخواست کرد که در برابر این حرکات ساکت ننشینند زیرا این برخوردها به زودی به تشکلهای دیگر نیز تسری خواهد یافت.
موسوی خوئینی در ادامه افزود: “از سازمانها، شخصیتها و حتی مراجع تقلید میخواهیم در برابر این موضوع موضعگیری نمایند. همچنین از تمامی دانشجویان و دانشآموختگان خواهش دارم که مطالبات خود را از طریق قانونی و مدنی پیگیری کنند و اجازه ندهند مشتی افراد دیکتاتورمآب و وطنفروش مطالبات آنها را سرکوب کنند و برای این موجودات بحرانزی، زمینه بحرانی نسازند. روزی مطرح میشد که زندان باید دانشگاه باشد اما امروز در زندانها شاهد حضور خیل دانشجویان هستیم که اجازه علمآموزی به دانشجویان نمیدهند. انگار امروز قرار است اوین از دانشجویان پر شود. به قدری تراکم زندانی در اوین در بند 24 هستند که افراد را در اتاقهای کوچک زندانی میکنند”.
وی در ادامه گفت: “نکات کلیدی درباره حقوق شهروندی این دوستان دربند باید رعایت شود، طبق قانون که اجرای آن برای سپاه و اطلاعات الزامی است، حق ندارند احدی را در انفرادی نگه دارند و حق ندارند احدی را به زور وادار به اعتراف کنند یا به آنها چشم بند بزنند”.
مصطفی تاج زاده نیز در این مراسم با اشاره به توقیف روزنامه “هم میهن”، فیلترینگ خبرگزاری ایلنا و برخوردهای سنگین با دانشجویان، دفتر تحکیم وحدت و ادوار تحکیم وحدت گفت: “در جوامعی که نهادهای مدنی در آنها ضعیف هستند، وقتی حکومت یکدست میشود، در عرصه سیاسی شاهد انسداد سیاسی و در عرصه فرهنگی و دینی شاهد تحجر و عقبگرد و در سیاست خارجی ماجراجویی و تسلیم و در اقتصاد با مشکلات فراوان روبرو میشویم”.
تاج زاده ادامه داد: “وقتی آقای مصباح هم از فساد در دانشگاهها می گوید و سپس سریعا به سراغ معتبرترین و سالمترین دانشجویان می روند و آنها را بازداشت میکنند، نشان از این است که مشکل آقایان با فعال بودن نیروهای منتقد در هر عرصهای است”.
وی در ادامه چنین نتیجه گرفت: “اقتدارگرایان ابتدا حاکمیت را یکدست کردند و تصمیم دارند پس از یکصدا کردن جامعه، در نهایت جامعه را یکدست و حتی یکشکل کنند. چنانکه شاهد بودیم طرح لباس یک شکل کارمندان دولت و برخورد با زنان و دختران را به اجرا درآوردند”.
تاجزاده در ادامه گزینه “انفعال” در شرایط کنونی را رد کرد و به طرفداران دمکراسی و حقوق بشر پیشنهاد کرد با کنار گذاشتن اختلاف سلیقهها همه با هم به نفع حفظ حقوق شهروندی خود و در برابر پیشروی اقتدارگرایان متحد شوند.
وی در پایان گفت: “اعلام میکنم هیچگونه اعترافی در شرایط زندان صحت ندارد. امروز اعلام میکنیم یک کلمه از آن سخنانی که در شرایط خاص از فرد و بر ضد عقاید او گرفته میشود، جنبهای از واقعیت را همراه خود نخواهد داشت”.
در ادامه این نشست “بابک احمدی” گفت: “همه نیروهای سیاسی مدافع حقوق بشر و دموکراسی در ایران باید اختلافات گذشته را کنار بگذارند تا خودمان و فرزندانمان در کشوری آزادتر زندگی کنیم”.
بابک احمدی در ادامه از “عبدالله مؤمنی” سخنگوی سازمان ادوار تحکیم وحدت و “بهاره هدایت” رییس کمیسیون زنان دفتر تحکیم وحدت و سایر دانشجویان بازداشتی و نیز کسانی که در جریان کمپین یک میلیون امضا علیه تبعیض حقوق زنان فعال بوده اند بهنیکی یاد کرد و گفت: “ما از آدمهای رادیکالی که به حقوقبشر و دموکراسی اعتقادی ندارند خسته شدهایم. بههمین خاطر، باید کاری کنیم که آنها مجلس ختم استبداد را بگیرند و عقلانیت به عرصه سیاسی ایران بازگردد”.
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: “اکنون با نیروهایی در حاکمیت مواجهیم که از عقلانیت بیبهرهاند. اگر وزیر فرهنگ کشوری که خود سابقه فعالیت روزنامهنگاری دارد از «کودتای خزنده» مطبوعات علیه دولت خبر میدهد، این نشانه فقدان عقلانیت است. وقتی نایب رییس مجلس یک کشور برای پدیدهای چون دوم خرداد که طی آن 20 میلیون شهروند یک کشور به نامزدی رای دادهاند، عنوان انحراف از انقلاب را بهکار میبرد، یعنی از عقلانیت بهدور است”.
وی در پایان افزود: “اینک با حریفی مواجهیم که فرمان را کنده و تمام موازین حقوقبشر و دموکراسی را کنار گذاشته است و ما راهی نداریم جز آنکه اختلافات گذشته را کنار بگذاریم و در برابر این جریان غیرعقلانی متحد شویم”.
“هدی صابر” فعال ملی- مذهبی هم طی سخنانی گفت: “اراده بخشی از حاکمیت این است که دانشگاه غیر سیاسی و غیرزنده باشد. اما این موجود 73 ساله دوباره به دوران جنینی خود بر نمیگردد. اکنون اراده حکومت یا سرکوب دانشگاه است و یا به دنبال فراری دادن چهرههای مؤثر آن به خارج از کشور هستند”.
این فعال ملی- مذهبی در پایان یادآوری کرد: “خداصبور است. ایران ما نیز، سرزمین جوانمردان است. مردانه می ایستد و تاب دیدن فرزندان خود در زندان را ندارد. دست از سر دانشگاه بردارید”.
در ادامه “عباس عبدی” فعال سیاسی گفت: “حکومت ایران در شرایط کنونی، هلمنمبارز میطلبد و آمریکا را که سهل است، کل شرق و غرب را به مبارزه میطلبد؛ اما وقتی 6 دانشجو را که جلوی دانشگاه نشستهاند به نام امنیت ملی میگیرند، نشانه ضعف واقعی آنهاست. هیچ حکومتی در دنیا در برابر چنین اعتراض کوچکی با چنین رفتاری مقابله نمیکند. هرکسی تا به زندان نرفته باشد، نمیداند زندان و بخصوص انفرادی چیست. اما اینکه دانشجو را به انفرادی ببرند، یعنی سیستم سیاسی اعتماد به نفسش را از دست داده است”.
عبدی افزود: “چندباری به ادوار تحکیم رفتم. جایی کوچک که یک حکومت قدرتمند میتواند آن را به هیچ بگیرد؛ ولی وقتی با اسلحه آنجا را میبندند نشان از دم خروسی حکومتی دارد که به ضعف گراییده است. کمااینکه وقتی یک فعال کارگری چون «منصور اسانلو» را که خودش با یک تلفن میرود چنین میگیرند، نشان از ضعف حکومت دارد. یک وقتی ممکن است بخشی از نظام اینگونه فکر کند، اما چرا در چنین شرایط خاصی که دانشگاهها تعطیل است چنین کردهاند، به نظرم آنها فکر میکنند فضای عمومی جهان برای سرکوب مهیاست”.
غلامعباس توسلی استاد دانشگاه و عضو شورای مرکزی نهضت آزادی ایران هم گفت: “هر دسته و گروهی که امکاناتی داشته باشد و آن را برای مقابله با تهدیدها و فشارها به کار نگیرد گناه و تقصیر بزرگی را مرتکب شده است”.
وی افزود: “زمانی که قانون اساسی از طرف دولت و حاکمان و کسانی که خود را حامی آن میدانند رعایت نمیشود، چطور میتوان انتظار داشت که جوانان و دانشجویان و دیگر اقشار جامعه قانون را رعایت کنند؟اگر دولت شعارهای دهانپرکنی مثل «اتحاد ملی» را مطرح میکند به فرض صحت، باید در عمل تجلی پیدا کند. نه آنکه ده نفر دانشجو نتوانند دور هم جمع شوند و اعتراض خود را مطرح سازند”.
عضو شورای مرکزی نهضت آزادی در ادامه گفت: “از طرف خودم به عنوان استاد دانشگاه و هم از طرف نهضت آزادی برخورد با دانشجویان و دستگیری آنها را اقدامی نادرست تلقی میکنم و امیدوارم با همت مردم و با استفاده از امکانات خود در انتخابات آینده حضوری فعال داشته باشیم و از حقوق حقه خود دفاع کنیم. در غیر اینصورت، همین مقدار آزادی که با انقلابی به آن عظمت به دست آمده است، از دست میرود”.
در ادامه این مراسم “فاطمه راکعی” رییس کمیسیون زنان حزب مشارکت طی سخنانی گفت: “زنان و دانشجویان در اتفاقاتی که برایشان میافتد، همدرد هستند. علیرغم تفاوتها در گرایشهای سیاسی و فکری، همه ایرانیان در انقلاب 57 معتقد بودند که طومار استبداد باید برای همیشه در هم پیچیده شود ولی متاسفانه شاهد چنین اتفاقاتی هستیم”.
فاطمه راکعی در خاتمه شعر “زنی می گذرد” را به بازداشتشدگان تقدیم کرد.
بخشی از این شعر در زیر می اید:
در میدان بزرگ شهر
زنجیر بر دستوپای
میکشندش به جرمی سترگ…
بیسروپا! آراستهای میگوید
انگل اجتماع!طبیبی
کثافت!رفتگری
پناه برخدا! وارستهای
“مادرت بمیرد جوان!”
- زنی میگذرد…