نشست سه‌گانه برای وحدت اصول‌گرایان

نویسنده
حسین محمدی

» با حضور مصباح، موحدی‌کرمانی و یزدی برگزار شد:

در فاصله حدود یازده ماه مانده به برگزاری انتخابات مجلس دهم، تلاش‌های اصول‌گرایان برای رسیدن به لیست ائتلافی مشترک در انتخابات مجلس آغاز شده و به همین منظور جلساتی با حضور مصباح‌یزدی، موحدی کرمانی و محمد یزدی برگزار می‌شود.

رسانه‌های اصول‌گرا روز گذشته نوشتند که جلسه مشترکی میان محمدتقی مصباح‌یزدی (که از او به عنوان پدر معنوی جبهه پایداری یاد می‌شود)، موحدی‌کرمانی (دبیرکل جامعه روحانیت مبارز) و محمد یزدی (رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم) برگزار شد. با این حال جزییاتی از بحث‌های انجام شده در این جلسه مطرح نشده و این رسانه‌ها تنها به ذکر این نکته اکتفا کرده‌اند که “وحدت و همگرایی اصولگرایان محور اصلی این دیدار بود”.

زمستان گذشته نیز خبر جلسه مشترک این سه تن منتشر شده بود. جلسه‌ای که پیش از انتخابات ریاست مجلس خبرگان برگزار شد. در آن انتخابات محمد یزدی با پیروزی بر اکبر هاشمی‌رفسنجانی، این کرسی را به دست آورد.

پیش از این رضا تقوی، عضو جامعه روحانیت مبارز و رییس شورای سیاست‌گزاری ائمه جمعه، خبر از برگزاری این دیدار داده و گفته بود که این دیدارها “به منظور ایجاد وحدت میان اصولگرایان” برگزار می‌شود.

اصول‌گرایان در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۹۲ - که منجر به پیروزی حسن روحانی شد - با چند کاندیدای مختلف حضور داشتند. مساله‌ای که به عقیده آن‌ها دلیل اصلی پیروزی حسن روحانی در انتخابات بود. آن زمان بسیاری از اصول‌گرایان بر این باور بودند که محمدتقی مصباح‌یزدی و تشکل تحت حمایت وی - جبهه پایداری - عامل اصلی این شکست هستند.

جبهه پایداری در انتخابات مجلس نهم نیز حاضر به ارائه لیست مشترک با اصول‌گرایان نشد و در برخی حوزه‌ها، کاندیداهای اختصاصی خود را معرفی کرد.

در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۹۲ نیز اصول‌گرایان تلاش کردند که با جبهه پایداری و مصباح‌یزدی به ائتلاف برسند و به همین منظور جلساتی میان مهدوی‌کنی، محمد یزدی و مصباح برگزار شد، اما به نتیجه نرسید.

محمد یزدی، رییس مجلس خبرگان و رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم پیرامون این جلسات و بحث‌های مطرح شده در آن گفته بود: “در آن جلسه که بیش از یک ساعت به طول انجامید، بنده خطاب به جناب آقای مصباح عرض کردم: جناب آقای مصباح، اگر جامعه مدرسین و روحانیت مبارز در مسائل انتخاباتی آینده که در پیش داریم به یک نقطه واحدی رسیدند شما که در جامعه اثرگذار هستید آمادگی آن را دارید که همراهی و کمک کنید تا اختلاف کمتر شود تا با همراهی شما این دو نهاد که اثرگذار هستند یکی شوند و اختلافات بین آنها کمتر شود؟ ایشان فرمودند: در آن زمان هر تکلیف شرعی که داشته باشم عمل خواهم کرد. آیت‌الله مهدوی فرمودند که همه ما موظفیم که تکلیف شرعی را عمل کنیم. بنده مجدداً عبارات خود را تغییر دادم و عرض کردم: جناب آقای مصباح، این مشخص است که همه ما تکلیف شرعی را عمل خواهیم کرد. هیچ‌کس قصد ندارد به تکلیف غیرشرعی عمل کند. بحث این است که از نظر سیاسی فرمایشات شما در جامعه تأثیر دارد و مردم به این مسائل توجه دارند، هرچه شکاف کمتر باشد و اگر به یک نقطه رسیدیم شما حاضر هستید همراهی و کمک کنید تا هرسه به یک نقطه مشترک برسیم؟ ایشان فرمودند: صحبت‌های شما درست و عاقلانه است به‌هرحال شرایط زمان باید بررسی شود باید در زمان خودش بررسی کنم. دفعه سوم که بنده اصرار کردم و جواب درستی نگرفتم یکی از آقایان گفتند: این موضوع را ادامه ندهید به نتیجه‌ای نخواهیم رسید. جلسه به‌خوبی به اتمام رسید. در حالی که هنوز شورای نگهبان نظر نداده بود که چه‌کسی صلاحیت دارد یا صلاحیت ندارد. این کار درستی به نظر نمی‌رسید. ما دنبال این بودیم که شکافی وجود نداشته باشد. بنده واقعا متأسفم که یک سرمایه گران‌قدر حوزه بخواهد به این شکل آسیب ببیند. متأسفانه این آسیب به آیت‌الله مصباح رسید”.

رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفته بود که مخالفت‌های برخی اعضای نزدیک به مصباح یزدی در این تشکل “ضربه ای به جامعه مدرسین وارد کردند که امیدوارم این ضربه با گذشت زمان از بین برود”.

پیش از این احمد کریمی‌اصفهانی، دبیرکل جامعه اصناف و بازار، ضمن انتقاد از رفتار انتخاباتی مصباح‌یزدی، گفته بود که “آیت الله مصباح یزدی متاسفانه سازجدایی در بین علمای قم را می‌زند که این حرکت ناپسند و ناشایسته است. ایشان در انتخابات نیز دچار رفتار‌های متناقض شده بودند به طوری که پیش از انتخابات لنکرانی را به عنوان گزینه اصلح معرفی می‌کردند و از ناکارآمدی جلیلی سخن می‌گفتند ولی به محض عدم احراز صلاحیت لنکرانی، جلیلی را به عنوان گزینه اصلح عنوان کردند”.

زمستان گذشته وب‌سایت اصول‌گرای نامه‌نیوز، گزارشی درباره فعالیت‌های انتخاباتی مصباح‌یزدی منتشر و در آن اشاره کرده بود که مصباح یزدی “به دنبال تبیین استراتژی تازه خود در فضای سیاسی کشور یعنی تشکیل مجلس اسلامی است”. نامه‌نیوز با اشاره به تلاش‌های مصباح‌یزدی برای انتخابات مجلس، خبر از آن داده بود که رییس “موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی” در حال حاضر رایزنی‌های سیاسی خود را برای مجلس دهم آغاز کرده و تلاش می‌کند استراتژی خود را در این زمین پیاده کند: “به نظر می‌رسد آیت‌الله دوست دارد اکثریت مجلس دهم در اختیار اعضای جبهه پایداری و یا اصول گرایان نزدیک به تفکر پایداری باشد تا از آن طریق بتوانند، جلوی اشتباهات دولت روحانی را بگیرند”.

جبهه پایداری در آستانه انتخابات نهم مجلس و با حضور نزدیکان سابق احمدی‌نژاد تشکیل شد. این جبهه متشکل از افرادی چون غلام‌حسین الهام، کامران باقری لنکرانی، غلام‌حسین الهام، مهرداد بذرپاش، مرتضی آقاتهرانی، حمید رسایی، علی‌اصغر زارعی، مهدی کوچک‌زاده، اسماعیل کوثری و روح‌الله حسینیان است.

این تشکل در انتخابات مجلس نهم حاضر به ائتلاف با جبهه متحد اصول‌گرایان نشد و لیستی جداگانه برای انتخابات ارائه کرد. در انتخابات ریاست مجلس نیز از غلام‌علی حدادعادل در مقابل علی لاریجانی حمایت کرد و حاضر به حمایت از رییس مجلس هشتم نشد. جبهه پایداری در انتخابات ریاست‌جمهوری یازدهم نیز حامی سعید جلیلی بود. حمایت از جلیلی اما با انتقاد دیگر اصول‌گرایان مواجه شد و آن‌ها عمل‌کرد جبهه پایداری و محمدتقی مصباح‌یزدی را باعث انشقاق در اصول‌گرایان دانسته بودند.