شصت و یکمین دوره جشنواره کن، دیروز چهارشنبه، در حالی آغاز شد که مرجان ساتراپی، ایرانی مهاجر ساکن فرانسه و سازنده فیلم انیمیشن تحسین شده پرسپولیس، جزو هیئت داوران بخش مسابقه است؛ بخش مسابقه ای که فیلم تازه عباس کیارستمی را در آن راه ندادند و فیلمساز معروف ایرانی، با یک “نه” بزرگ از سوی فستیوال کن روبرو شد. اما این اولین بار است که یک ایرانی به عضویت هیئت داوری بخش اصلی جشنواره کن، یعنی بخش مسابقه درمی آید.
جشنواره کن با مرجان ساتراپی، بدون کیارستمی
شصت و یکمین دوره جشنواره کن، دیروز چهارشنبه، در حالی آغاز شد که مرجان ساتراپی، ایرانی مهاجر ساکن فرانسه و سازنده فیلم انیمیشن تحسین شده پرسپولیس، جزو هیئت داوران بخش مسابقه است؛ بخش مسابقه ای که فیلم تازه عباس کیارستمی را در آن راه ندادند و فیلمساز معروف ایرانی، با یک “نه” بزرگ از سوی فستیوال کن روبرو شد.اما این اولین بار است که یک ایرانی به عضویت هیئت داوری بخش اصلی جشنواره کن، یعنی بخش مسابقه درمی آید.
جشنواره کن طی سه سال اخیر هیچ فیلمی از سینمای ایران را در بخش مسابقه خود نپذیرفته و امسال در کمال تعجب، آخرین ساخته عباس کیارستمی با عنوان “شیرین” را که در تقاضای شرکت در جشنواره را داشت، رد کرد. تنها حضور سینمای ایران در جشنواره کن امسال فیلمی است از سامان سالور با عنوان “ترانه تنهایی تهران” که در بخش پانزده روز با کارگردانان به نمایش درمی آید.“ترانه تنهایی تهران” حکایت چند نصاب ماهواره است که وزارت ارشاد، اجازه نمایش این فیلم را در ایران صادر نکرده است.
امسال 22 فیلم ایرانی تقاضای حضور در کن را داشتند، اما همه آنها با جواب منفی هیئت انتخاب جشنواره روبرو شدند. 1792 فیلم از 96 کشور تقاضای شرکت در بخش مسابقه کن شصت و یکم را داشتند که از این میان به مانند هر سال 22 فیلم برای بخش مسابقه انتخاب شدند. در مجموع 4025 فیلم کوتاه و بلند از 107 کشور جهان متقاضی شرکت در بخش های مختلف جشنواره کن بودند.
فیلم کوری، ساخته فرناندو میرلس یلمساز برزیلی سازنده فیلم شناخته شده شهر خدا، یکی از فیلم های بخش مسابقه است که دیشب به عنوان افتتاحیه جشنواره به نمایش درآمد. این فیلم که برگردان سینمایی ای از رمان معروف کوری نوشته خوزه ساراماگو است، از بازی جولیان مور بهره می برد و قصه کسی را بازگو می کند که در شهری که همه یک بیماری مسری کوری گرفته اند، بینا باقی می ماند.
کلینت ایستوود، با فیلم بچه عوضی، یکی از امیدهای نخل طلای جشنواره امسال است. فیلم با بازی آنجلینا جولی، حکایت زنی را بازگو می کند که فرزندش ناپدید می شود.
ویم وندرس سازنده مشهور پاریس تگزاس (برنده نخل طلا) و زیر آسمان برلین، با فیلمی به نام تیراندازی پالرمو در بخش مسابقه حضور دارد.
برادران داردن، دیگر برنده نخل طلا در دوره های قبل هم با فیلم تازه ای به نام سکوت لورنا درباره ازدواج یک معتاد با یک مهاجر غیر قانونی به رقابت با دیگر رقبا خواهند پرداخت.
استیون سودربرگ سازنده فیلم ستایش شده سکس، دروغ و نوار ویدئو هم با یک فیلم جنجالی چهار ساعته درباره چه گوارا در بخش مسابقه حضور دارد.
دیگر فیلم های بخش مسابقه امسال عبارتند از: خط عبور(والتر سالس)، 24 شهر(ژیا زانکه)، سه میمون (نوری بیلگه سیلان- ترکیه)، قصه کریسمس (آنو دسپلشین- فرانسه)، ستایش (آتوم اگویان- کانادا)، والس با بشیر (آری فولمن- اسرائیل)، مرز نابودی (فیلیپ گارل- فرانسه)، گومورا(ماتئو گارون، ایتالیا)، جادوی من (اریک کو- سنگاپور)، زن بی سر (لوسرسیا مارتل-آرژانتین)، سربیس (بریلانته مندوزا- فیلیپین)، دلتا (کورنل مونروچو- مجارستان)، استاد (پائولو سورنتینو- ایتالیا) و لئونرا (پابلو تراپرو- آرژانتین)، هم دریافت، نیویورک(چارلی کافمن)، دو عاشق(جیمز گری) و در میان دیوارها(لودن کانت).
گزارش های هفته های بعد ما را از محل فستیوال، پیگیری کنید.