روز سه شنبه وزیر امور خارجه فرانسه اعلام کرد پیش نویس قطعنامه اعمال تحریم علیه ایران ازسوی فرانسه، بریتانیا و آلمان تنظیم و برای مقامات روسی، امریکایی و چینی ارسال شده است.
روز سه شنبه وزیر امور خارجه فرانسه اعلام کرد پیش نویس قطعنامه اعمال تحریم علیه ایران ازسوی فرانسه، بریتانیا و آلمان تنظیم و برای مقامات روسی، امریکایی و چینی ارسال شده است.
وی در ادامه افزود: “شکل کلی متن این پیش نویس همانند متن قبلی است، یعنی برنامه های هسته ای و بالستیکی ایران را مدنظر قرار داده است. حال باید دید که با این پیش نویس تنظیم شده [توسط اروپا] چه برخوردی خواهد شد. البته خاطرنشان می کنم که دراین خصوص باید بسیار محتاط بود.”
آقای ماتئی با اشاره به این مسأله که ارسال مجدد پرونده به شورای امنیت به توافق واشنگتن، مسکو و پکن بستگی دارد اظهار داشت: “این مسأله در دو سطح بررسی می شود: شورای امنیت و مذاکرات بین رؤسای سیاسی [وزرای امور خارجه] گروه شش کشور که مسؤولیت رسیدگی به برنامه هسته ای ایران را تقبل کرده اند.”
تاکنون مسکو که ازسوی پکن حمایت می شود، پیش نویس این قطعنامه را که می تواند تحریم های اقتصادی و بازرگانی علیه دولت تهران اعمال کند، بسیار سخت گیرانه تلقی کرده و درصدد است تا از شدت آن بکاهد، ولی برعکس ایالات متحده قصد دارد به آن شدت بخشد.
اکنون پس از اتمام اولتیماتوم شورای امنیت در تاریخ 31 اوت و با اینکه 3 هفته از تسلیم این پیش نویس می گذرد، ولی هنوز شاهدیم که شورای امنیت از تصویب چنین قطعنامه ای بسیار فاصله دارد.
این درحالی است که محمد البرادعی نیز درخصوص برنامه اتمی ایران که به مدت دو دهه به صورت مخفی پیش رفته است می گوید: “زمانی که در ایران در این رابطه سؤال می کنیم به این دلیل است که می خواهیم از روند این جریان مطلع شویم: ایران چه چیزی را برای خود تأمین کرده؟ چه کس یا کسانی در این ماجرا وارد شده اند؟ چنین تجربه ای به چه کار می آید؟ چه زمانی و در کجا از چنین تجربه ای استفاده شده یا خواهد شد؟”
البرادعی درخصوص رد خواسته ایران مبنی بر کمک فنی می گوید: “ما به برنامه هسته ای ایران اطمینان کافی نداریم.”
به گفته دیپلمات ها، اظهارات “پر شور” البرادعی در جریان نشست شورای حکام آژانس اتمی در وین به او اجازه داد تا پس از سه سال تلاش بی ثمر در بازرسی های آژانس اتمی، بالاخره دلسردی و سرخوردگی خود را درخصوص پرونده هسته ای ایران اعلام کند.
یک دیپلمات غربی که نخواست نامش فاش شود در مورد رییس آژانس اتمی که همچنان به دنبال راه حل مسالمت آمیز برای خروج از بحران هسته ای ایران است اظهار داشت: “البرادعی تمامی اعتبار و حیثیت شغلی خود را روی همکاری با ایران گذاشته است.”
ازطرف دیگر به گفته یک دیپلمات عالی رتبه امریکایی، سرویس های اطلاعاتی ایالات متحده معتقدند که ایران تا سال 2010 قادر خواهد بود یک بمب اتمی بسازد.
گریگوری شولته، سفیر امریکا در آژانس اتمی می گوید: “برداشت ما و سرویس های اطلاعاتی ما این است که دولت تهران در اوایل دهه آتی، یعنی در سال های 2010 یا 2015 می تواند به یک سلاح هسته ای دست یابد.”
وی افزود: “این مدت زمان به ما وقت کافی را می دهد، ولی اکنون در سال 2006 هستیم، یعنی چهار سال قبل از دستیابی ایران به بمب اتمی. پس هنوز زمان برای دیپلماسی وجود دارد، ولی باید بدانیم که مدارا و خوشرفتاری در این رابطه جایی ندارد.”
وی در پایان اظهار داشت: “فعلاً به نظر می رسد که دستیابی به سلاح هسته ای برای سران ایرانی در بالاترین اولویت قرار گرفته است.”
منبع: لوموند، 28 نوامبر 2006
مترجم: علی جواهرفروش