خرید و فروش صندلی های شورای شهر

بهروز صمدبیگی
بهروز صمدبیگی

» آخرین وضعیت؛ تکثیر لیست‌ها به جای تکثر نگاه‌ها

این روزها بیش از ۲۰۷ هزار کاندیداها برای تصاحب هفت هزار و ۱۹۳ صندلی شوراهای شهر و ۱۱۸ هزار و ۹۶۰ صندلی شوراهای روستا سخت مشغول فعالیت و تبلیغات هستند. از این تعداد ۳۱ نفر به شورای شهر پایتخت راه پیدا می‌کنند اما تا امروز برای این تعداد منتخب، حدود ۸۰ لیست انتخاباتی اعلام شده است و برخی از کاندیداها هم افشا کرده‌اند برای حضور در ائتلاف‌های مختلف با توجه به احتمال رای‌آوری، مبالغ میلیونی رد و بدل می‌شود.

 

ائتلاف‌های فروشی!

“در حال حاضر بیش از ۶۰ لیست منتشر شده که بعضا نام‌های نا مأنوسی دارند و در برخی از آنها نیز از عنوان «آبادگران» استفاده شده است این در حالی است که نام بنده و برخی دیگر از دوستان ما در لیست‌هایی دیده می‌شود که خودمان در جریان نیستیم و اصلا نمی‌دانیم به نفعمان است یا خیر”. این را مهدی چمران، رییس فعلی شورای شهر تهران گفته است. او که از افزایش تعداد لیست‌ها حمایت می‌کند، در عین حال نگران این هم هست که “تعدد لیست‌ها باعث سردرگمی شهروندان می‌شود.”

او و همفکرانش که با لیست آبادگران اکثریت شورای دوم و سوم تهران را در اختیار داشتند با مقایسه شرایط فعلی و دو انتخابات قبلی می‌گوید: “اگر در سال ۸۱ به یک لیست واحد رسیدیم و همان لیست هم وارد شورا شد به این دلیل بود که هیچ یک از گروه‌ها اصولا این ریسک را نمی‌پذیرفتند که بخواهند وارد شورا شوند و حتی یک حمایت ظاهری هم از ما نکردند هرچند قرار هم نبود چنین امری رخ دهد.”

به عقیده چمران این لیست‎ها شور و حال انتخاباتی را افزایش می‌دهد و البته گویا اصلا برایش مهم نیست که تقریبا تمام چهره‌های شاخص اصلاح‌طلبان به دلیل انتساب به “فتنه” رد صلاحیت شده‌اند.

از طرف دیگر صدای اعتراض برخی از کاندیداها درباره تجارت فروش جایگاه در ائتلاف، بلند شده است. خبرگزاری تسنیم از قول دو کاندیدا –بدون ذکر نام- نوشته که یکی با پیشنهاد ۳۰ میلیون تومانی مواجه شده و دیگری هم برای لیست‌های مختلف مبالغ بین ۱۰ تا ۵۰ میلیون دریافت کرده در نتیجه ترجیح داده به عنوان کاندیدای مستقل وارد رقابت شود.

 وحید نوروزی، یکی از کاندیداهایی است که علنا از رواج “لیست‌فروشی” صحبت کرده است: “لیست فروشی‌های زیادی در این دوره از انتخابات صورت می‌گیرد و در ۶۰ تا ۷۰ درصد لیست‌ها، تخصص و توانمندی افراد اولویت سوم یا چهارم بوده و لیست‌ها با باندبازی و بر مبنای پول بسته می‌شوند.”

محمد حقانی، معاون سابق شهردار تهران هم که کاندیدای این دوره است در این زمینه می‌گوید: “مشکل بزرگی که در انتخابات شوراها داریم، تعداد نفرات است و به دنبال این، تعدد لیست‌ها، سونامی عجیب و غریبی برای لیست دادن شروع شده که برای برخی نیز جنبه تجارت و بازرگانی پیدا کرده است. مگر یک نفر که وارد شورا می‌شود در طول ۴ سال یا ۴۸ ماه، چقدر حق الجلسه می‌گیرد که بعضا در انتخابات میلیاردی هزینه می‌کنند؟… برخی از طرف ائتلاف‌های خلق‌الساعه زنگ می‌زنند به کاندیداها که ما شما را سرلیست می‌کنیم و ظاهرا هم هر چقدر پول بدهی همانقدر آش می‌خوری.”

 

اصلاح‌طلبان با یک یا دو لیست؟

اکثر کاندیداهای اصلاح‌طلبان اجازه حضور در انتخابات شورای شهر را پیدا نکردند و همه تلاش این طیف در نهایت منجر به حضور چند چهره ملایم‌تر و معتدل‌تر شد اما عدم حضور ژنرال‌ها هم باعث نشد تا اصلاح‌طلبان در نهایت به یک لیست واحد برای تهران برسند.

در غیاب معصومه ابتکار، محسن هاشمی، فاطمه راکعی، مرتضی حاجی، محمود علیزاده طباطبایی و چندین تن دیگر، “ائتلاف اصلاح‌طلبان” با سرلیستی احمد مسجد جامعی شکل گرفته است. احمد حکیمی‌پور، غلامرضا انصاری، عباس میرزا ابوطالبی، حسن خلیلی آبادی، محسن سرخو، افشین حبیب‌زاده، ولی الله شجاع پوریان، اسماعیل دوستی، مهدی حجت، محمد مهدی تندگویان، سید عبدالحسین مختاباد، محمد سالاری، عادل عبدی، احمد دنیامالی، الهه راستگو، مسعود سلطانی‌فر، محمد میرزایی، محمد حقانی، فائزه دولتی، زهرا صدراعظم نوری، افشین علاء، فاطمه دانشور، سید افصل موسوی، علی نوذرپور، ابوالحسن ریاضی، محمدسعیدنژاد، علی صابری، سید مهدی نادمی، بهروز شجاعی، سیاوش شهریور دیگر اعضای این ائتلاف هستند. (نماد ائتلاف)

شعار این گروه هم “شهر من، من به تو می‌اندیشم” انتخاب شده است.

اگرچه محسن رهامی، رئیس شورای هماهنگی جبهه اصلاحات این لیست را تنها لیست اصلاح‌طلبان می‌داند اما عدم حضور ابراهیم اصغرزاده، یکی از چهره‌های خبرساز شورای شهر اول تهران باعث تولد “ائتلاف فراگیر اصلاح‌طلبان” هم شده است. این لیست که تا روز دوشنبه نهایی نشده بود، علاوه بر اینکه اصغرزاده را در کنار مسجد جامعی سرلیست انتخاب کرده، افرادی مانند علیرضا صفاریان و غلامرضا ثانی‌نژاد را هم اضافه کرده است. همچنین اعلام شده که این ائتلاف “در راستای تقویت تفکر اصلاح‌طلبی” احتمالا دو نفر از کاندیداهای خود را از بین اقلیت‌های دینی و اهل تسنن انتخاب خواهد کرد.

 

حامیان مشایی و غسل روز جمعه

خیلی‌ها انتظار داشتند مشایی و احمدی‌نژاد را در انتخابات ریاست‌جمهوری ببینند اما آنها فعلا به شورای شهر رضایت داده و شعار “زنده باد بهار” شان را آنجا خرج می‌کنند. لیست انتخاباتی “زنده باد بهار” شامل این افراد است: عبدالرضا شیخ الاسلامی و پروین احمدی‌نژاد در صدر لیست، سید یاسر زواره‌ای، سعید کریمی، الهه رضایی، افشین نیلی، روح الله هدایتی، علی ذبیحی، محمد ابوالحسنی، هما فلاح، حسین هاشمی، غلامرضا کرد زنگنه، مختار جباری، علی بهرامی، آتنا آل یاسین، اسدالله حیدری، ناصر بختیاری، مسعود رهنما، مهدی طیبی شیرمرد، فاطمه زرین ماه، علی طهماسبی، مهرداد کارگری، علی حسینی، ولی الله صالحی، داوود نظام آبادی، سید محمد حسینی، محمود معربی سینکی، حدیث پازوکی، عین الله خنجری میانه، مختار جباری.

این لیست پس از ائتلاف با “ ستاد در امتداد مهر”( حامیان احمدی‌نژاد) معرفی شده است. در تبلیغات این ائتلاف، عکس مشایی و احمدی‌نژاد دیده می‌شود و شعار “تهران شهر آرزوها” را انتخاب کرده‌اند. (پوستر ائتلاف)

اما نخستین نشست خبری این ائتلاف خبرساز بود، بخصوص آنجا که داوود نظام آبادی اعلام کرد: “چقدر خوب است اگر برای ترویج فرهنگ غسل جمعه، حمام‌های آب گرم و حوله‌های یک بار مصرف برای شهروندان تهیه کنیم و قبل از ورود به نماز جمعه، شهروندان غسل جمعه کنند.”

افسانه بایگان هم که در کمال تعجب در روز ثبت‌نام عنوان کرده بود از سوی دفتر رییس‌جمهور کاندیدا شده است، رد صلاحیت شده و جایش در این لیست خالی است. او در بیانیه‌ای اعلام کرده است: “بنده هرگز علاقمند سیاست نبوده و نیستم و بنا به فرمایش امیرالمومنین حضرت علی(ع) این دنیا از عطسه بزی هم کم ارزشتر است، اما به انگیزه ارائه خدمت و ارائه نظرات و تجربیاتم با پیشنهاد دوستان فرهنگی‌ام که شوق خدمت و نگاهی آرمانگرایانه را در بنده تشخیص داده بودند، تصمیم به حضور در انتخابات شورای شهر گرفتم…باری پس از اعلام رد صلاحیت بنده، ضمن اظهار پایبندی کامل به اسلام و قانون اساسی انصراف خود را از ادامه کاندیداتوری اعلام کردم.”

 

لیست‌هایی با اسامی تکراری

خدمتگزاران آبادانی و پیشرفت، آبادگران ایران اسلامی، ائتلاف جهادگران نوسازی، ائتلاف بزرگ اصولگرایان، جهبه پیروان خط امام و رهبری، جبهه پایداری، ائتلاف توسعه پایدار تهران، ائتلاف رسانه، صدای تهران، ائتلاف پیشرفت و عدالت ایران اسلامی، دوستداران محیط زیست کشور، ائتلاف شورای مردم، ائتلاف خدمتگزاران جنوب شهر، جهادگران ایران اسلامی، موج امید و نشاط، ائتلاف بزرگ تکلیف گرایان، جبهه متحد کارگران ایران اسلامی، ائتلاف متخصصین مدیریت شهری و…. تنها بخشی از نام ائتلاف‌های تشکیل شده برای رقابت در انتخابات شورای شهر است که هر کدام با دیگری اشتراکات زیادی دارند. اعضای فعلی شورای شهر هم به جز ابتکار و نجفی در تعداد بالایی لیست حضور دارند.