اعتراض ها به اولین انتخابات یکدست

نویسنده

entekhabatydb.jpg

اسفندیار صفاری

با وجود گذشت بیست و چهار ساعت از پایان اخذ رای در سراسر کشور،شب گذشته نیز وزارت کشور حاضر نشد آمار رسمی صندوق های شمارش شده آراء شورای تهران و برخی از شهرهای بزرگ از جمله اصفهان را اعلام کند. اعتراض اصلاح طلبان،اصولگرایان حامی قالبیاف، هیات نظارت بر انتخابات شوراها و حتی گروه هوادار دولت و حامی پیشین احمدی نژاد یعنی مهدی چمران برانگیخته شده.عصر دیروز نیز مجمع تشخیص مصلحت نظام به ریاست هاشمی رفسنجانی تشکیل جلسه داد،اما تاکنون از محتوای این جلسه خبری منتشر نشده است.


اعتراض در فرمانداری

شب گذشته پانزده نامزد ائتلاف اصلاح طلبان در تهران به منظور اعتراض نسبت به روش تازه وزارت کشور در پنهانکاری آراء مردم به فرمانداری تهران رفتند.ی به گزارش خبرگزاری ها آنها”در محل فرمانداری تهران با آقا تقی دیدار و گفت‌وگو کردند”. خبرگزاری فارس گزارش داد “در این دیدار که تمامی اعضای ائتلاف اصلاح‌طلبان بجز محمد علی نجفی،احمد مسجد جامعی و اسماعیل دوستی حضور داشتند،آنها با ابراز نگرانی نسبت به سکوت رسانه‌ای در خصوص اطلاع رسانی و شمارش آراء شهر تهران خواستار اعلام دقیق آمار شرکت‌کنندگان انتخابات سومین دوره شورای اسلامی در شهر تهران شدند”. در این نشست که در محل دفتر فرماندار تهران برگزار شد، ابتدا قاسم تقی زاده خامسی یکی از کاندیداهای ائتلاف با اشاره به بعضی از اخبار مندرج در سایت‌ها، پایگاه‌های اطلاع رسانی و خبرگزاری‌ها در خصوص میزان مشارکت مردم،گفت:“ما بر اساس آمار و گزارش های موجود برنده انتخابات هستیم و این سکوت ستاد انتخابات کشور برای ما ابهام آمیز و غیرقابل توجیه است”.

عصر دیروز “نامه اعتراض آمیز رییس ستاد انتخابات حزب اعتمادملی به وزیر کشور” منتشر شد. محمود زمانی قمی، رییس ستاد انتخابات حزب اعتمادملی با ارسال نامه ای به مصطفی پورمحمدی، وزیرکشورو حسین فدایی، رییس هیات نظارت بر انتخابات شورای شهر تهران نسبت به روند شمارش آرا و نیز نحوه اطلاع رسانی اعتراض کرده است.در بخشی از این نامه آمده:“آنچه که باعث نگرانی قاطبه مردم بویژه اصلاح طلبان در سراسر کشور گردیده تأخیر بی‌سابقه و عجیب در عدم اعلام نتایج انتخابات کلان شهرها و کلان شهر تهران است که مطابق تجربه‌های دوره‌های گذشته اعلام نتایج کمتر از 24 ساعت و غالباً در ساعت 2 بعدازظهر روز بعد از انتخابات توسط ستاد انتخابات از صدا وسیمای اعلام می‌شده است و کلان شهرها و شهر تهران هم به ترتیب صندوق‌های شمارش شده، بصورت تدریجی اعلام می‌گردیده است”.

رییس ستاد انتخابات حزب اعتماد ملی در این نامه از وزیر کشور خواست تا “دلایل تأخیر عدم اعلام نتایج انتخابات شوراها و خبرگان رهبری را به ملت شریف ایران اعلام”کند. زمانی همچنین تاخیر در شمارش و اعلام نتایج آراء از سوی وزارت کشور را “عامل ایجاد پرسش هایی” و از جمله و این سئوال دانسته که”آیا این عدم اعلام نتایج بمنزله عدم توانایی دست‌اندرکاران انتخابات است یا به دلیل مشخص نبودن نحوه شمارش آراء مبنی برشمارش دستی یا ماشینی تا 24 ساعت قبل از پایان برگزاری انتخابات؟”.

حزب اعتماد ملی در پایان به وزیر کشور به عنوان مجری انتخابات یادآوری کرده است که “ این امر موجب ابهام و نگرانی ناظران کاندیدای انتخابات و هواداران آنان گردیده و از طرفی سلامت انتخابات را در تهران و کلان شهرها تحت الشعاع قرار داده است”.رییس ستاد انتخابات حزب اعتماد ملی در عین حال خواستار”ابهام زدایی از افکار عمومی” شده است.


اعتراض هیات مرکزی نظارت

هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی کشور نیز که اکثریت اعضای آن را نمایندگان جناح راست تشکیل می دهند،روز گذشته در اطلاعیه شماره ‪۱۰‬ خود با ابراز نگرانی از روند وزارت کشور در اعلام نتایج انتخابات، خطاب به اعضای هیات‌های عالی نظارت استان‌ها و هیاتهای نظارت شهرستان‌ها و بخش‌های مختلف کشور آمده:“اینک که به لطف پروردگار و براساس اراده ملت شریف ایران حماسه ‪۲۴‬ آذر ماه رقم‌خورده است، در آخرین مرحله نظارت،وظیفه شما عزیزان در اجرای مواد ‪ ۵۵‬و ‪ ۵۶‬قانون انتخابات شوراهای اسلامی کشور خطیرتر از گذشته است”.

بر اساس ماده 55 قانون انتخابات “تایید صحت انتخابات شوراهای روستا و بخش با هیات نظارت بخش و اعلام آن توسط بخشدار انجام می‌گیرد، در این خصوص چنانچه کسی شکایت داشته باشد ظرف مدت دو روز به هیات نظارت شهرستان ارسال و این هیات ظرف مدت ‪ ۱۵‬روز نظر نهایی خود را اعلام خواهد کرد.“ماده ‪ قانون انتخابات نیز ۵۶‬نیز مبین این نکته است که”تایید صحت انتخابات شوراهای شهر با هیات نظارت شهرستان است و اعلام آن توسط فرماندار انجام می گیرد” و رسیدگی به شکایات نیز بر عهده این هیات است.

انتشار این اطلاعیه به گفته آگاهان سیاسی نشان از نگرانی هیات نظارت در مورد اعمال نفوذ فرمانداران و وابستگان دولتی در شهر ها و استان های مختلف برای تغییر نتایج انتخابات و از بین بردن آرای ماخوذه دارد،به ویژه آنکه در این اطلاعیه بر “ نظارت دقیق بر شمارش و روند اعلام نتایج آراء، بررسی اسناد و روند کلی برگزاری انتخابات جهت تایید صحت انتخابات سراسر کشور” تاکید شده است.


ثمره هاشمی؛نگرانی بی مورد

اما در پاسخ به اعتراضات گسترده نامزد های انتخاباتی،ائتلاف اصلاح طلبان و ائتلاف اصولگرایان نسبت به افزایش احتمال تقلب در انتخابت به نفع ائتلاف حامیان دولت،مجتبی ثمره هاشمی،مشاور عالی احمدی نژاد و رییس فعلی ستاد انتخابات کشور،به خبرنگاران مستقر در وزارت کشور گفت:” نگرانی‌ها نسبت به تاخیر در شمارش آرا بی‌مورد است”. ثمره هاشمی که در آستانه انتخابات جانشین علی جنتی در وزارت کشور شد،”علت این تاخیر را حجم بالای کار در برگزاری همزمان سه انتخابات عنوان کرد”.وی در پاسخ به خبرنگاران که از او پرسیدند چرا جمله معروف آیت الله خمینی “میزان رای ملت است” در انتخابات اخیر برخلاف تمام دوره های دیگر انتخابات در تعرفه های اخذ رای نبوده و از آن حذف شده،گفت:” این جمله بر روی صندوق‌ها نوشته شده و در برابر چشم مردم قرار داشت”.

گزارش رسیده هاشمی ثمره درباره صحت خبر توقف شمارش آرا در برخی صندوق‌ها سکوت کرده و پاسخ آن را به فرماندار تهران واگذار کرده است. ایسنا در عین حال از قول آقا تقی فرماندار تهران نوشت:“من پیش از این هم گفته بودم که همه سایت‌ها فعال هستند و آرا هم به صورت رایانه‌ای و هم به صورت دستی در حال شمارش است و مشکلی در این زمینه وجود ندارد”.فرماندار تهران ظاهرا همین پاسخ را به نامزدان اصلاح طلب و معترض به تاخیر در نحوه شمارش و اعلام نتایج انتخابات هم داده است.


خبرهای نامیزان

گرچه در ساعات اولیه روز شنبه درگیری هیات نظارت و وزارت کشور بر سر چگونگی شمارش آراء به اوج خود رسید اما در جلسه ای میان برخی اعضای این هیات و مقامات وزارت کشور که تا دو و نیم صبح شنبه طول کشید،دو طرف بدون در نظر گرفتن نظر ائتلاف اصلاح طلبان و نامزدان مستقل توافق کردند که نیمی از آراء به صورت دستی و نیمی دیگر به صورت کامپیوتری شمارش شود. با این حال مهدی چمران چهره شاخص فهرست اصولگرایان نزدیک به قالیباف روز گذشته به خبرگزاری ایرانیوز گفت:“قراربود شش هزار ناظر داشته باشیم که به علت مشکلات نزدیک به دو هزار نفر نتوانستند کارت دریافت کنند”.

این در حالی است که ناظران ائتلاف اصلاح طلبان در اکثر حوزه های شمارش آراء اجازه حضور نیافتند و یا به بهانه های مختلف اخراج شدند.

از جمله شهرهای دیگری که انتخابات آن موجب نگرانی شده، شهر اصفهان است که به گفته اعضای ستاد اصلاح طلبان در این شهر،در حالی که در ابتدای شمارش آراء نزدیک به یازده نفر از نامزدان اصلاح طلب از بقیه نامزدان پیشی گرفته بودند،مقامات اجرایی تصمیم به انتقال صندوق های رای به فرمانداری گرفتند و پس از بیرون کردن همه ناظران اعلام کردند تنها سه تن از نامزدان اصلاح طلب در شمار ورودی ها به شورای شهر اصفهان قرار گرفته اند.

شائبه تقلب در انتخابات اصفهان سبب شد اصلاح طلبان تصمیم به تجمع در مقابل فرمانداری این شهر بگیرند. سخنگوی ستاد اصلاح‌‏طلبان در اصفهان،در این باره به ایلنا گفت که در پیش گرفتن این روش‌‏ها برخلاف اخلاق سیاسی و اسلامی است.او تاکید کرد:“ما به عنوان فعالان سیاسی اصلاح‌‏طلب در اصفهان نسبت به روند شمارش آرا و تخلف‌‏های صورت‌‏گرفته به شدت اعتراض داریم و اعتراض خود را به صورت تحصن نشان خواهیم داد”.

همزمان سایت شهرفردا ارگان ائتلاف اصلاح طلبان تهران خبر داد که برخی از صندوق های رای در تهران مفقود شده است.به نوشته این سایت”بر اساس اعلام قبلی قرار بود در هر سایت شمارش به وضعیت 60 صندوق رسیدگی کند، اما امروز مشخص شد تنها 55 صندوق به هر سایت شمارش آراء داده شد و مشخص نیست 5 صندوق دیگر کجاست”.

شهرفردا همچنین نوشت:“از شب گذشته تعدادی از صندوق ها پس از پلمب شدن در اطاقی قرار گرفته و تنها با کشیک نیروهای انتظامی به حال خود رها شده و هنوز برای شمارش آنها اقدامی نشده است. مشخص نیست برای شمارش این صندوقها چه اقداماتی صورت گرفته است”.گم شدن صندوق رای حوزه خاوران نیز خبر دیگری است که ارگان ائتلاف اصلاح طلبان تهران منتشر کرده است.

غافلگیر شدیم

ائتلاف حامیان دولت و چندین سایت خبری متعلق به آنها از جمله سایت رجا نیوز که جمعه شب و پیش از اتمام رای گیری در کشور از پیروزی قاطع نزدیکان دولت و شکست اصلاح طلبان خبر داده بود،روز گذشته ناگهان سکوت پیشه کردند.رجا نیوز که توسط نزدیکان غلامحسین الهام سخنگوی دولت اداره می شود،غروب دیروز خبر راهیافتگان قطعی تهران به خبرگان رهبری را منتشر و اعلام کرد که آیت الله خوشوقت یکی از نزدیکان به ستاد رایحه خوش نفر بیست و یکم تهران شده و از راهیابی به خبرگان بازمانده است.این در حالی است که همین سایت جمعه شب خوشوقت را نفر اول تهران معرفی و اعلام کرده بود که هاشمی رفسنجانی و دیگر نامزدان در فاصله بسیار از او قرار گرفته اند.

در همین حال روزنامه جمهوری اسلامی در شماره امروز خود با اشاره به سخنان یکی از مسئولین نظارتی انتخابات مبنی بر اینکه” این انتخابات اخلاقی ترین انتخابات بود”، نوشت :“این سخن را فقط درصورتی میتوان پرداخت که سیل تخریب ها و ناسزاهای سرازیر شده به سوی بعضی از کاندیداهای خبرگان رهبری بویژه آیت الله هاشمی رفسنجانی که از یکسال قبل تا شب 24 آذر ادامه داشت را بخشی از اقدامات اخلاقی بدانیم!”.

وقتی در نهم اسفند 81 در انتخابات شوراها رقبای اصلاح طلبان در یک انتخابات سرد آراء برتری یافتند،ساعت 12 ظهر دهم اسفند مسئولان وزارت کشور نتایج اولیه انتخابات تهران را منتشر کردند،اما در انتخابات اخیر،دولت و حامیان ان برخورد متفاوتی پیشه کرده اند. وزیر کشور این موقعیت را دیروز به صراحت چنین تصویرکرد: “غافگیر شدیم”.